• Publicerat 18 februari, 2019
  • Skrivet av Robin Olausson
  • 0 Kommentarer
Niklas Olausson har gått från att vara playmaker till målskytt. Foto: Bildbyrån

Niklas Olausson har alltid varit en av svensk hockeys giftigaste playmakers. Den här säsongen leder han däremot interna skytteligan med 14 och har redan slagit sitt personliga rekord över antal mål på en säsong. 
– Jag är lite chockad själv att det har blivit så mycket mål, säger 32-åringen till hockeysverige.se.

Han är mest känd för sina flippmackor som han har lagt med galen precision. Den här säsongen har Niklas Olausson, nästan för första gången i karriären, skapat rubriker för sitt målskytte istället. För tillfället har han gjort mål i tre raka matcher och är en av SHL:s hetaste spelare.
– Det har flutit på bra, det har studsat lite rätt också ska man ärligt säga. Bortsett från början av säsongen så har det gått bra, det är bara hoppas att det håller i sig.

”JAG ÄR CHOCKAD SJÄLV”

Hans tidigare personbästa i antal gjorda mål var elva mål vilket han har gjort tre gånger i sin SHL-karriär, 2010, 2013 och 2014. Nu är han däremot redan uppe på 14 mål och har det bästa poängsnittet någonsin i sin karriär. Detta trots att han hade skadeproblem i början på säsongen.

Vad är det som gör att det har kommit så många mål från din klubba i år?
– Det är en bra fråga och jag har inget bra svar. Jag är lite chockad själv att det har blivit så mycket mål. Jag har varit på rätt ställen, fått några enkla mål. Det är klart att om du gjort några mål så tror du att du kan göra mer och vågar skjuta oftare.
– Jag vet inte, det är nog mycket tillfälligheter också. Vi har skapat mycket i vår lina och då får man några lägen som det gäller att man sätter dit vilket jag har lyckats göra i år.

Är du förvånad över din målproduktion?
– Det tror jag att alla är. Det är jättekul liksom. Samtidigt har hockeyn ändrats lite på senare år. Förut så hade man tydligare roller då en alltid skulle passa och en skulle göra målen. Nu är det mer att alla ska kunna göra allt och vi ska hjälpas åt.
– Det är inte så att någon person ska få lägena utan alla jobbar för alla ska få lägen och hoppas att den personen sätter dit den. Jag har fått mycket lägen och har kunnat sätta dem, det handlar nog mer om det än att jag skulle ha ändrat något för det tycker jag inte att jag har gjort.

FRÅNTAGEN KAPTENSROLLEN

Niklas Olausson återvände till Luleå under förra säsongen efter några år utomlands och blev direkt lagkapten. Den här säsongen fick han inleda med ”C:et” på bröstet men när han kom tillbaka från sin skada så fick han fortsätta säsongen som assisterande kapten.
– Det får man nog ta med ”Bulan” (Thomas Berglund). Om jag skulle spekulera så är det att jag var borta en del i början och då gick det väldigt bra för laget. Erik (Gustafsson) är jättebra ledare också så tanken var nog att fortsätta som det var när det gick bra.

Vill du vara kapten?
– Ja det vill jag ju vara. Det var ju en jättestor ära när jag fick vara det så jag skulle ju aldrig avsäga mig kaptensrollen. Det är inte mitt beslut att ta utan det är tränarna som bestämmer och då är det bara att köpa det och gå vidare.


Niklas Olausson med ”C:et” på bröstet tidigare under säsongen. Foto: Bildbyrån

”KONSEKVENTA I VÅRT SPEL”

Det är inte bara Niklas Olausson som har imponerat den här säsongen och överträffat förväntningarna. Det har även hela Luleå gjort. I skrivande stund innehar Luleå andra positionen i tabellen, en poäng upp till Färjestad och fem poäng ner till Frölunda. Detta att jämföra med lagets sjunde plats förra året. Enligt Olausson har bitarna fallit på plats helt enkelt för Luleå, som många experter tippade längre ner i tabellen.
– Det är ju jättejämnt. Det är tio matcher kvar och vi kan hamna på alla möjliga placeringar. Jag tycker ändå att vi är konsekventa i spelet vi gör. Vi har många som kan producera, vi har bra försvarsspel och bra målvakter.
– Det är små marginaler och vi har lyckats vinna många jämna matcher. Det är klart att det är skillnad, vi är bättre i år än vad vi var förra året.

Flera andra spelare har pratat om gruppsammanhållningen inom laget, vad är det som gör den här gruppen speciell?
– Vi har många som har varit med tidigare och som vet lite vad tränaren vill. Då blir det lättare att få in nya killar också. Vi är några som har spelat det här spelet i några år. Även om det är lite annorlunda så är det ungefär samma om man kollar både ”Rönken” (Jonas Rönnqvist, Luleåtränare 2010-2014) och ”Bulan”.
– Vi har många som vet vad vi ska göra och alla köper in till det vi har kommit överens om och ger hundra procent för den idén.

”ÄR NÅGOT SPECIELLT MED ATT HITTA NÅGON RIKTIGT FINT PÅ BLADET”

Trots sina småländska rötter så är Niklas Olausson Luleå trogen. Han har spelat två säsonger i Elitserien med Linköping för cirka tolv år sedan men efter det har det blivit sju säsonger i Luleå. Efter utlandsäventyret så återvände han till klubben och hans kontrakt gör att han kommer att stanna i Norrbotten till 2021.
– Det är mycket man trivs med här uppe. Jag träffade min sambo här uppe och vi bildade familj här. Det är ett bra ställe att spela på hockey på med många bra grabbar. Vi har så många långa resor tillsammans att man kommer ihop på ett annat sätt när man umgås så mycket.

Nu när du har gjort så många mål, vad skulle du hellre välja? Att sätta ett riktigt snyggt mål eller lägga en läcker assist?
– Jag tar nog ändå assisten. Det är något speciellt när man hittar någon riktigt fint rakt på bladet. Samtidigt så är ju mål alltid mål och det är kul att göra men jag väljer ändå assisten, säger Niklas Olausson.

Svarat som en sann playmaker.