Konstantin Komarek tackar mentala coachen Andy Swärd för mycket av sina framgångar.
SHL

Hyllar mentala coachen efter poänglyftet: ”En av de största anledningarna till att jag fått den utveckling som jag fått”

ANNONS

Han fick sitt genombrott på SHL-nivå i Karlskrona förra säsongen. Den här säsongen har Konstantin Komarek tagit nästa steg i sin utveckling och blivit en offensiv kraft att räkna med i Malmö Redhawks. Enligt den 26-årige österrikaren bottnar mycket av framgångarna i arbetet bakom kulisserna tillsammans med sin mentala coach Andy Swärd.
– För mig är jobbet med Andy en av de största anledningarna till att jag fått den utveckling som jag fått, säger Konstantin Komarek till hockeysverige.se.

För Konstantin Komarek har aldrig problemet varit kvalitéerna som hockeyspelare.

Tekniken. Spelsinnet. Skottet.

Den 26-årige österrikaren har haft alla dessa egenskaper i sig under hela sin hockeykarriär. Trots det fick ”Kosta”, som han kallas, inte sitt ordentliga genombrott på SHL-nivå förrän förra säsongen i Karlskrona. Den här säsongen har Komarek tagit ytterligare kliv i sin utveckling och står noterad för 30 poäng (11+19) på 39 matcher i SHL.

Mycket av framgångarna de senaste två säsongerna tackar Malmöforwarden sin mentala coach Andy Swärd för. Swärd, som jobbar nära med en rad NHL- och SHL-spelare, har hjälpt Komarek att toppa sina prestationer och gett honom verktygen för att plocka fram sina kvalitéer mer frekvent än tidigare.
– Mitt jobb med Andy har hjälpt mig jättemycket. Mental träning är någonting som uppskattas mer och mer inom hockeyn och inom idrott i allmänhet. Nu när jag har börjat jobba med det på allvar förstår jag hur otroligt viktigt det är och hur mycket det kan hjälpa en. Mental träning är otroligt underskattat, enligt mig. Man lägger ner hur många timmar som helst på fysträning och kost och allt sånt där, sen lägger man inte ner någon tid alls på den mentala biten, säger Konstantin Komarek.

”JOBBAR STENHÅRT MED SIG SJÄLV”

26-åringen erkänner att han, innan han började jobba med Swärd, inte tog allt för allvarligt den mentala aspekten av sporten.
– Jag var som så många andra innan jag träffade Andy. Nu är den mentala delen av sporten någonting som är jätteviktigt för mig. Det är bland de viktigaste punkterna inom hockeyn enligt mig, då hockeyn är en så pass mental sport. För mig är jobbet med Andy en av de största anledningarna till att jag fått den utveckling som jag fått.

För hockeysverige.se utvecklar Swärd hur han och Komarek arbetar tillsammans för att göra 26-åringen till en bättre hockeyspelare.
– Vi satte oss ned och gjorde ett par tester och det visade sig att ”Kosta” med rätt verktyg presterade ungefär 25 procent bättre än tidigare. Han kunde med detta maximera sina ”skills” och hade en klarare och effektivare tankeprocess i pressade och stressade situationer, situationer som vi kallar för ”det förändrade tillståndet” (DFT). Vi jobbar egentligen med tre bitar i vårt arbete. Dels är det hur man hanterar kroppen på bästa möjliga sätt, alltså hur man förbereder kroppen för DFT. Därefter jobbar vi med hur man förbereder tanken för DFT. Sist men inte minst jobbar vi med hur vi ska arbeta med våra grundegenskaper när vi hamnar i dessa utmanande situationer, säger Swärd.
– När han fick lära känna sina grundegenskaper blev det mer uppenbart varför han reagerar på vissa sätt i vissa utmanande situationer. Där har han gjort ett fantastiskt jobb. Han jobbar stenhårt med sig själv och har med detta förädlat sin prestation på ett fantastisk vis. Han förbereder sig minutiöst, vet precis hur han ska hantera kroppen inför, under och efter prestationerna och vet hur han ska preparera sina inre dialoger som styr våra handlingar på isen. Det är också något som gett resultat för ”Kosta”.


Konstantin Komarek har fått jubla ofta den här säsongen. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån

”ABSOLUT NÅGONTING JAG ÄR NÖJD MED”

Komareks fina resultat den här säsongen kommer inte heller som någon överraskning för Swärd.
– Vissa säger att han smugit lite under radarn och blommat ut den sista tiden. Jag har hela tiden sett resultaten av hans arbete med sig själv. Utmaningen ligger i när man till en början kanske inte får det där förtroendet, då är det svårt att se helheten. Han presterade även när han hade mindre istid förra säsongen, men det är klart att ju mer istid du får, desto mer kommer denna typ av framstegen att synas.
– Han är en klok och sund individ som insåg att han inte fick ut sin bästa, potentiella prestation. Då var han beredd att ta sig an det här jobbet med sig själv och de verktyg som vi arbetar med. Det har han gjort på ett helt underbart sätt och det är superkul att se att det otroligt hårda jobbet han lägger ner också bär frukt.

Det hårda jobbet utanför isen har, i kombination med hårt jobb på isen, lett till 30 producerade poäng den här säsongen. I och med det toppar Komarek Malmös interna poängliga och har, trots att tio matcher återstår av SHL:s grundserie, redan slagit sin tidigare poängbästa notering på 27 poäng.
– Det är absolut någonting jag är nöjd med. Jag sätter alltid upp mål inför säsongerna och inför den här säsongen var det ett av mina personliga mål. Jag vill leda laget i offensiven och det har jag lyckats göra. Nu gäller det att hålla i det också. Det är tio matcher kvar att spela och det är mycket som kan hända. Det handlar om att slutföra jobbet, säger Komarek.

VÅGAR TA FÖR SIG MER

För de som följde Komarek under förra säsongen i Karlskrona kommer kanske inte årets succé som någon större överraskning. Tillsammans med Joel Kellman (numera i Brynäs) och Carl Persson (Malmö) bildade han en fruktad kedja för bottenlaget. Trots förstakedjans framfart kunde inte Blekingelaget hålla sig kvar i SHL, utan fick se Timrå sno åt sig SHL-platsen i den sjunde och avgörande kvalmatchen förra våren.
– Om man tittar väldigt egoistiskt så var det en väldigt viktig säsong för mig. Jag fick utvecklas, fick ett stort förtroende och verkligen känna att jag kan spela på en hög nivå i den här ligan. Jag insåg att jag kunde vara en offensiv kraft i SHL. Det är väl det som jag personligen fick ut ur det året, säger Komarek och fortsätter:
– Sen gick ju laget inte speciellt bra och då är det liksom svårt att glädjas över sina egna framgångar. Det var väldigt blandade känslor. Samtidigt som man var glad över att man kunde prestera på den nivån man gjorde så var man ledsen över att laget förlorade så mycket och till slut även åkte ur SHL.

Trots att Karlskrona åkte ur SHL blev Komarek kvar i SHL. De fina prestationerna i Blekingelaget hade inte gått Malmö förbi, samma klubb som österrikaren spelade i säsongen 2016/17. En dryg månad efter degraderingen stod det klart att Konstantin Komarek var klar för en återkomst till Malmö.
– Det stod väl egentligen mellan två klubbar där Malmö var en av dem. Det var lite fram och tillbaka, men i slutändan kände jag att det var Malmö som passade mig bäst. Jag skulle inte säga att Malmö var det självklara valet där och då. I slutändan kändes det som rätt beslut. Jag pratade med (Oscar) Alsenfelt och ”Frippe” (Fredrik Händemark) och de tyckte verkligen att jag skulle komma tillbaka. Jag hade bra relation med många av spelarna som var kvar i laget, vilket så klart också spelade in. Om man blickar tillbaka så var det väldigt bra att jag tog beslutet att återvända hit till Malmö, säger Komarek.


Tiden i Karlskrona var nyttig för Konstantin Komarek. FOTO: Magnus Lejhall/Bildbyrån

”ALDRIG TVIVLAT PÅ OSS SJÄLVA”

26-åringen själv menar att det är en bättre – och självsäkrare – spelare som återvände till Skånelaget inför den här säsongen.
– Jag vågar ta för mig betydligt mer ute på banan idag än tidigare. Jag trodde inte på mig själv på samma sätt förut som jag gör nu. Idag tror jag att jag kan avgöra en match och vara en väldigt bra spelare. Det är mycket av de här mentala bitarna som jag jobbat med. Jag hade kanske inte det självförtroendet förra sejouren här i Malmö. Då var jag nästan glad över att få vara med och vara lite nöjd över att ens få spela powerplay. Nu vill jag vara på isen hela tiden, spela i första powerplay-formationen och tar för mig mycket mer ute på isen.

I dagsläget placerar sig Malmö på sjätteplatsen i den hyperjämna SHL-tabellen. Med tio matcher kvar av grundserien har Skånelaget gett sig själva en god chans att knipa en direktplats till kvartsfinalspelet.
– Överlag är jag nöjd med vår säsong än så länge. Vi har haft en bra resa tillsammans. Inför säsongen trodde inte folk på oss, men vi i klubben har aldrig tvivlat på oss själva. Vi har inte uppnått något än. Samtidigt tycker jag att vi måste få vara nöjda med det vi uppnått hittills.

VINNER SOM ETT LAG

Komarek vet vad som krävs för att laget ska hålla sig på rätt sida kvartsfinalstrecket när grundserien ska summeras i mitten av mars.
– Om man tittar på våra två senaste matcher har vi haft en noggrannhet i försvarsspelet som varit otroligt bra. När vi vinner hockeymatcher gör vi det verkligen som en enhet, som ett lag, medan vissa andra lag kanske har stjärnspelare som kan stjäla matcher åt dem. För att vi ska vinna måste alla bidra och då är disciplinen i försvarsspelet otroligt viktigt. Alla perioderna i de tio matcher som återstår är otroligt viktiga nu, för en poäng hit eller dit kan avgöra om man hamnar top-6 eller inte.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan