• Publicerat 24 februari, 2019
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
VINNARE. Christian Sandberg sköt AIK till seger och Axel Brage höll nollan för Leksand.Foto: Bildbyrån

AIK är redan klara för allsvenska finalen. Det hindrade dem inte från att brotta omkull Södertälje i dagens derby på Hovet. Och i Norrköping befäste Leksand sin position på kvalplats med en 2–0-seger mot Vita Hästen.

Slutspurten av Hockeyallsvenskans grundserie är i full gång. Efter söndagens bägge matcher återstår det bara fyra omgångar innan vi är i mål och kan börja blicka mot kval- och finalmatcher.

AIK – Södertälje 4–3 (1–2, 3–1, 0–0)

AIK: Jesper Frödén, Garry Nunn, Brian Cooper, Christian Sandberg.
Södertälje: Sebastian Dyk 2, Hugo Gustafsson.

AIK är sedan tidigare klara för allsvensk final och går nu med stormsteg mot serieseger, vilket skulle ge dem favör av hemmaplan mot troliga motståndaren Oskarshamn. På söndagen besegrades Södertälje under derbyt på Hovet. Detta sedan kaptenen Christian Sandberg skjutit segermålet, 4–3, sent i andra perioden.

Noterbart är att AHL-meriterade nyförvärvet, backen Brian Cooper, sköt sitt första allsvenska mål i sin andra match med AIK.

Segern ger AIK 99 poäng mot Oskarshamns 93.

Södertälje missade i och med förlusten chansen att gå upp bland topp åtta-lagen. De ha samma antal poäng (67) som åttan Västervik, men sämre målskillnad.

Vita Hästen – Leksand 0–2 (0–1, 0–0, 0–1)

Leksand: Marcus Karlberg, David Rundqvist.

Tidigare Leksandsmålvakten Marcus Hellgren gjorde sitt yttersta för att få sin forna klubb på fall i Himmelstalundshallen. Men att rädda 32 av 33 skott räckte inte. Junioren Marcus Karlbergs mål i den första perioden räckte för att ge Leksand segern mot ett hemmalag som inte kunde få dit pucken. David Rundqvists 2–0 kom i tom kasse med 19 sekunder kvar att spela. Axel Brage stoppade 20 skott för sin första nolla den här säsongen.

Leksand passerade Bik Karlskoga och Modo i och med segern. De ligger fyra, en poäng efter trean Västerås.

Jumbon Vita Hästen är nio poäng efter tolvan Tingsryd på fast mark ovanför kvalstrecket. Därmed har man med stor sannolikhet ett ovisst kval att vänta framöver.