• Publicerat 26 februari, 2019
  • Skrivet av Robin Olausson
  • 0 Kommentarer
Stefan Warg fick jubla för första gången den här säsongen.Foto: MATHIAS BERGELD/Bildbyrån

Efter en lång tid i Malmö återvände Stefan Warg till Örebro. Där har han nu utvecklat sitt spel och i kvällens match mot HV71 blev han hjälte när sköt han säsongens första mål. 
– Man var lite vilsen i anfallszon men plötsligt stod man där och kunde trycka in den i mål, säger 29-åringen till hockeysverige.se. 

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
För drygt en månad sedan blev Stefan Warg klar för en återkomst till sitt juniorlag Örebro efter nästan sju säsonger i andra klubbar. Nu har han blivit en av lagets bästa backar och får stort förtroende i sin nya klubb.

I kvällens möte mot HV71 fick backklippan sätta sitt första SHL-mål för säsongen och sitt första mål i Örebro sedan 2012.
– Man försöker ju alltid att bidra, jag vet inte varför det har blivit så lite mål för min del. Det är klart att man inte tar lika mycket risker i anfallszon som andra gör. Nu var jag nere där och kände att jag hade ett läge och det var skönt att trycka dit den.

”VAR LITE VILSEN”

Stefan Warg avancerade ovanligt långt ner i banan och fick stå fri med öppet mål vid Jonas Gunnarssons högra stolpe. Han kunde enkelt lägga in pucken i den tomma kassen vilket innebar 2-0 och blev matchavgörande.
– Man var lite vilsen i anfallszon men plötsligt så stod man där och kunde trycka in den i mål. Fantastisk passning av (Marcus) Weinstock också.

LÄS ÄVEN: Tillbaka i hemstaden efter känslosamma flytten: ”Rysningar när jag satte på mig tröjan”

33 matcher i Malmö och tio matcher i Örebro. Årets säsong har haft flera olika ansikten för 29-åringen. Det var mycket att anpassa sig till men efter en tid i klubben har han nu växlat upp och visat att Örebro gjorde rätt som plockade hem honom.
– Jag skulle dela upp min tid här i två delar. De första tre, fyra matcherna så var det mycket att komma in i och anpassa sig till. Jag har spelat på samma sätt i nästan fem år och då fick man ta ett djupt andetag och förstå att det kommer att ta tid.
– Vi fick en bra vecka med uppehållet också. Då kunde vi jobba på mycket grejer och jag kunde få mer tid att anpassa mig till spelet här. Efter det tycker jag att det har gått riktigt bra.

FEM RAKA SEGRAR

Örebro har nu fem raka segrar och blickar upp mot slutspelspositionerna. Efter en lång tid i botten har man nu gjort ett litet ryck på Mora och har, av allt att döma, lämnat det omtalade träsket. Stefan Warg menar att det är mycket som har klaffat för laget och alla beståndsdelar fungerar. En stor anledning är också värvningen av stjärnmålvakten Jhonas Enroth som har storspelat i sina tre första matcher för ÖHK.
– Absolut, det är jättestort. Ingen skugga över de som stod innan, Steen gjorde det bra när jag var här. Det är klart att Enroth är på en helt annan dimension som målvakt och det är ingenting som man kan dra under stolen med. Han har varit väldigt bra för oss.

I kvällens match, och de senaste drabbningarna, har boxplay varit en viktig faktor till lagets framgångar. Två matcher i rad har man hamnat i flera tuffa situationer i numerärt underläge och fått spela med en man mindre i fyra minuter. Nu ser laget däremot oerhört stabila ut i spelformen efter att ha varit SHL:s sämsta boxplaylag.
– Vi har kommit tillbaka till att jobba hårt, tömma sig i varje byte och göra det lilla extra. Kan man få klubban på pucken när det behövs och täcker mycket skott så blir det bra. Det handlar om att offra sig och lita på varandra, att den andre gör sitt jobb så att det inte blir luckor.
– Vi står rätt ofta. Vi flyttar inte någon meter för att täcka upp för varandra i onödan utan vi litar på att alla gör det de ska. Där kommer stabiliteten.

”SIKTAR PÅ SLUTSPEL”

Nio poäng ner till Mora som ligger under kvalstrecket är en skön läsning för alla Örebroanhängare. Samtidigt har man endast fem poäng upp till Linköping som har den sista slutspelsplatsen. Nu tittar man uppåt i tabellen istället för att oroa sig neråt.
– Vi siktar på att gå på slutspel. Vi är med i den här ligan så vill man ju vinna någonting. Så länge det finns något att spela för så är det klart att vi går för det. Det vore larvigt att säga att vi är nöjda med att ligga i ingenmansland.
– Nu är vi igång och hellre att man är påkopplad i slutet än i början. Så som vi spelar nu så tror jag inte det är många som vill möta oss om vi skulle ta oss till slutspel.
– Det har varit länge sedan vi har vunnit fem matcher i rad, det måste vara flera år sedan. Det gäller att inse vad som gör att vi spelar bra och vinner matcher.

Hur ska ni bygga vidare på detta spelet som ni har nu?
– Vi ska inte släppa på gasen. Vi ska orka fortsätta lägga in det hårda jobbet, orka kämpa och satsa hårt på nästa match. Vi ska inte åka omkring och bli bekväma för att vi har vunnit och gått bra på slutet, säger Stefan Warg.