• Publicerat 26 februari, 2019
  • Skrivet av Måns Karlsson
  • 0 Kommentarer
Jesper ThörnbergFoto: Bildbyrån

För första gången på tio år fick vi en svensk vinnare av den danska poängligan. JVM-meriterade Jesper Thörnberg lyckades med bedriften – och vann dessutom skytteligan.

Dejan Matejic gjorde 49 poäng säsongen 2009/2010. Då trodde vi nog inte att det skulle dröja ytterligare tio år innan en svensk vann poängligan i den danska högstaligan igen. Men så blev det. Jesper Thörnberg blev i år den första blågula spelaren på ett decennium att lyckas med bedriften.

Han stod för 58 poäng på 55 matcher och vann före den tidigare Röglespelaren Thomas Spelling, och den svenske lagkompisen från Herlev: William Quist.

GJORDE SITT FÖRSTA ÅR UTOMLANDS

Jesper Thörnbergs 33 mål på 40 matcher räckte dessutom för att han också skulle vinna skytteligan. Den vann han i överlägsen stil, åtta mål före tvåan. Senast en svensk vann den var 2014/2015 då Henrik Eriksson gjorde smått otroliga 42 mål på 35 matcher. Han slutade dock ”bara” tvåa i poängligan, trots sina 71 poäng.

Jesper Thörnberg gjorde sitt första år utanför Sverige efter att ha lämnat Troja/Ljungby inför den här säsongen. I hemlandet har han också spelat för HV71, Södertälje och Björklöven. Efter säsongen går hans kontrakt med Herlev ut.