Erik Andersson
SHL

Rögledoldisens tid är nu: ”Ska se till att fixa slutspelshockey här”

ANNONS

Spurten efter topp-10-platserna är inledd. Då vill Rögles slutspelsräv Erik Andersson bidra ännu mer, både på och utanför isen. 
– Vi behöver inte forcera fram något. Spelar vi vårt spel så kommer vi ta oss långt, säger Andersson till Hockeysverige.se. 

ÄNGELHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Erik Andersson må inte vara den klarast lysande stjärnan i Rögle den här säsongen. Forwarden pendlar ut och in ur den grönvita laguppställningen, men i den slutspelsjakt Rögle just nu är inne i kan han bli en liten joker. Bland Rögles forwards är det bara Daniel Widing (60 matcher), Mattias Sjögren (47), och Ted Brithén (35) som har fler slutspelsmatcher än 24-årige Anderssons 28.
– Det är det man kämpar för hela säsongen. Det är det man spelar för, de viktiga matcherna mycket folk på läktarna, det blir något helt annat. Det är fantastiskt roligt, säger Andersson.

Rögle har inte spelat slutspel sedan 1994. De riktigt avgörande matcherna har handlat om kval, negativt eller positivt. I år är klubben i en annan position och då är all form av rutin viktig oavsett hur många minuter en spelare har per match. Erik Andersson kom till Rögle från HV71. Där spelade han på fem säsonger, deltog i fyra slutspel och vann dessutom SM-guld 2016-17.

Vad kan du bidra med nu, med din rutin från den här typen av positivt laddade viktiga matcher?
– Att man inte behöver forcera fram något. Spelar vi vårt spel så kommer vi ta oss långt. I dag (2–5 mot Timrå) spelade vi lite för svårt. Sedan är det ju så att ”special teams” vinner matcher och just nu är det sisådär med det. Det finns att jobba på, säger Andersson.


Andersson och Widing. Två spelare med slutspelserfarenhet. FOTO: Bildbyrån 

”EN PERFEKT LAGKAMRAT”

När Erik Andersson presenterades som Röglespelare av sportchef Chris Abbott var det med adjektiv som ”värdefull” och ”viktig”. Men en jämn fördelning av speltid har uteblivit, och Andersson har bara varit helt ordinarie under perioder.
– Det har varit upp och ned. Såklart surt att inte ha fått så mycket speltid. Men det går inte att säcka ihop utan man måste försöka hålla huvudet högt, träna på och vara redo när man får chansen och bidra med det man är bra på.

Ändå har han levt upp till Abbotts ord. I ett fungerande lagbygge är alla roller viktiga – vilket Andersson har för sina lagkamrater.
– Han är ”helylle”. Det finns inget ont i honom. Det är en perfekt lagkamrat. Han kommer alltid hit och gör jobbet, alltid glad och positiv. En helt fantastisk person, säger Olle Liss.
– Han gnäller aldrig. Han kör på hela tiden fast att han inte får spela hela tiden. Det är respekt alltså, säger Jonas Ahnelöv. 


Slutspelsveteranen Andersson jublar 2017. FOTO: Bildbyrån

Du verkar vara en som bara kör oavsett vad …
– Jo, men det är så jag fungerar. Allt blir mycket lättare och roligare om man har en positivt inställning. Det är inte kul att gnugga extra när de andra ska spela match, men min chans kommer komma och då måste man vara redo.

Slutspel hägrar för Rögle. Erik Andersson vill spela ytterligare ett i sin första säsong i Ängelholm.
– Det har varit fantastiskt roligt, vi har haft stöd från första stund. Fansen har funnits där och det är vi jättetacksamma över. Vi hoppas kunna ge tillbaka med att se till att fixa slutspelshockey här i vår, avslutar han.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch