SHL

Frölundas poängkung längtar efter slutspel – ”Vi är en maskin just nu”

ANNONS

Med fyra matcher kvar av grundserien har Frölunda toppat formen. Det har även deras poängkung. Med poäng i tolv raka matcher är Ryan Lasch inne i ett stim som få kunnat undgå. Nu längtar han efter slutspel.
– Det känns som att det är en evighet kvar, säger SHL:s poängligaledare till hockeysverige.se.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)

Puckfantasten. Passningsgeniet. Poängkungen. Frölundaforwarden från Kalifornien blir ofta omnämnd med stora ord både från lagkamrater, tränare och utomstående. I tisdags gjorde han sin elfte raka SHL-match med poäng, och lägger man dessutom till CHL-finalen i början av februari blir sviten istället tolv matcher lång. Tolv matcher med totalt 22 poäng – att spela hockey just nu är roligt om man heter Ryan Lasch.

Men han är inte speciellt förvånad.
  Nja, det finns ju gånger då du inte har studsarna med dig, och det här är en period på säsongen då allt verkar klicka för mig och allt går in. Och det känns bra, såklart, säger 32-åringen som vann poängligan 2015/16 och kom tvåa ifjol, bara en poäng bakom Elias Pettersson.

Lasch förklarar att poängsviten är resultatet av flera saker.
– Det beror dels på att vi spelar bra hockey, vårt hårda jobb och våra skills. Men samtidigt, om du ska vara så där het och få tolv i rad så är en del i det att få studsarna med sig. Vi kommer att generera chanser under matcherna, det är vårt jobb, och vi är bra på det. Men huruvida den går in eller inte är en annan sak, det kan du inte alltid kontrollera.

Simon Hjalmarsson och Ryan Lasch firar efter Hjalmarssons mål mot Linköping den 5 mars. Ryan Lasch noterades för två assist i matchen. (Foto: Bildbyrån/Mihcael Erichsen)

”HJALLE FÅR FÖR LITE CRED”

Lasch minns inte senaste gången han hade en så lång poängsvit, men han minns senaste gången han spelade lika bra hockey.
– Det var de senaste två finalerna jag spelade. Först här när vi vann (2015/16) och i Schweiz när vi vann (2016/17). Där spelade jag riktigt bra hockey. Poängsviter är trevliga, men jag tycker det är viktigare vilken hockey jag spelar, säger forwarden som har ett SM-guld med Frölunda och ett schweiziskt guld med SC Bern.

I Frölundas andrakedja med Simon Hjalmarsson och Samuel Fagemo har amerikanen hittat ett flyt som bidragit kraftigt till lagets framfart den senaste månaden. I åtta av de nio senaste SHL-matcherna (Fagemo var skadad i lördagens seger mot Rögle) har trion spelat tillsammans – och öst in poäng. 33 pinnar fördelade på 14 mål och 19 assist har trillat in från kedjekamraternas klubbor.

Tidigare har Simon Hjalmarsson berättat om samspelet och Ryan Lasch håller med om att de tre spelarna har en stark kemi.
– Det är väldigt kul att spela hockey just nu. Det här är något vi i vår kedja har strävat efter, hur vi vill se ut offensivt. Det har gått jättebra för oss så här långt. Vi har alla samma identitet i hur vi vill spela. Vi tänker väldigt lika. Samuel har sin snabbhet och Hjalle är så smart, säger Lasch.
– Jag tycker inte Hjalle får tillräckligt med cred för vad han gör och vad han tillför till vår kedja. Han hade 60 poäng för några säsonger sedan, och man tappar inte bara sånt. Han är en stor tillgång i hur bra vi ser ut just nu och när vi blickar framåt.

RYAN LASCH KÄNNER INGEN PRESS

Det kan tyckas orimligt av en klubb, eller av supportrar, att kräva mer av en kedja som producerar så som amerikanens gör. Men Ryan Lasch är tydlig med att det finns mer att ge.
– Självklart. Det har man alltid. Jag känner att även i de matcher när vi gör ett par mål så kan vi alltid göra fler. Vi känner oss säkra i vårt spel och det känns som att vi kan göra mål i varje byte. Det kanske inte alltid är en bra sak, vi försöker göra för mycket ibland, men just nu är det roligt och jag gillar hur vi ser ut. Det är bra för oss, säger poängligaledaren.

Med tanke på den fina sviten, känner du ett ansvar att fortsätta producera?
– Nej, inte alls. Jag känner ingen press. Det har jag aldrig, i någonting jag gjort. Det är mitt jobb och det är vad jag ska göra. Och jag vet att om jag jobbar hårt så kommer min skicklighet att ta över och skapa chanser. För mig har det alltid handlat om att göra vad jag är bra på och älska det. Jag tror att allt kommer av sig självt när man lägger ner hårt arbete.

Ryan Lasch tar emot pris efter att ha blivit poängbäst i årets CHL-turnering. Totalt noterades han för 22 poäng på 13 matcher. (Foto: Bildbyrån/Mathias Bergeld)

”VI ÄR LÄSKIGA ATT SPELA MOT”

Till helgen väntar dubbelmöte med HV71 och nästa vecka står Djurgården och Brynäs för motståndet. Alla tre motståndarna står inför avgörande matcher där de på något sätt är berörda av en streckstrid.

För Frölundas del handlar de kommande matcherna om att hålla sig kvar i topp tre och kanske knipa ytterligare en placering högre i tabellen.
– Det är fortfarande lag bakom oss och vi jagar fortfarande andraplatsen. Så för oss handlar det om att fortsätta visa vår identitet. Vi hittade identiteten efter CHL-finalen när vi slog Red Bull München och sedan dess är vi ett annat lag. Vi är en maskin just nu. Vi är läskiga att spela mot när vi ser ut som vi gör nu.
– Vi trendar verkligen i rätt riktning mot hur vi vill se ut när vi går in i de här sista fyra matcherna och sen till slutspelet. Så vi måste hålla den nivån i varje match och kräva det från varandra. Det är så här vi ser ut när vi är som bäst, och det är upp till oss att fortsätta den processen.

Hur peppad är du på slutspel?
– Väldigt! Vi har bara fyra matcher kvar att spela men det känns som att det är en evighet kvar. Och sen måste vi vänta en vecka till, beroende på var i tabellen vi ligger, så de vill verkligen dra ut på det för oss…
– Men jag är jättepeppad. Det är en klyscha att säga, men det är så tajt så vi måste fortfarande ta en match i taget. Efter nästa torsdag kan vi tänka ”äntligen!” men vi måste fortsätta hålla fokus fram tills dess.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch