Jonathan Pudas blev stor matchhjälte för Skellefteå i straffsegern över Örebro.Foto: Bildbyrån

Jonathan Pudas har vuxit ut till en publikfavorit sedan återkomsten till Västerbotten förra säsongen. Inför kvällens hemmamatch mot Örebro fick 25-åringen motta priset som årets spelare från fansen. Det återbetalade Kirunasonen sedan genom att avgöra straffläggningen och skjuta extrapoängen till Skellefteå.
– En jävligt viktig match för oss att vinna, säger Pudas till hockeysverige.se efter 2–1-segern.

SKELLEFTEÅ (HOCKEYSVERIGE.SE)
Efter att ha spenderat juniortiden i Skellefteå AIK lämnade Jonathan Pudas klubben efter säsongen 2012/13 för att testa på seniorhockey med Karlskrona, då i Hockeyallsvenskan. Efter fyra säsonger i andra klubbar återvände Kirunasonen till Västerbotten inför förra säsongen och har sedan dess vuxit ut till en favorit bland publiken i Skellefteå Kraft Arena.

Inför lördagskvällens möte med Örebro prisades Pudas av supporterklubben med Pontus Petterström Trophy, ett pris som delas ut till en spelare som förutom stått för starka insatser även visat ett stort klubbhjärta under säsongen.
– Det är en stor ära att få ett sådant pris, speciellt i ”Pontas” (Pontus Petterström) namn som har stått för sjukt mycket i den här föreningen under en lång tid. Det var många andra som hade kunnat få det här priset, så det är väldigt hedersamt och så klart en stor ära, säger Jonathan Pudas till hockeysverige.se.

Pudas tackade sedan fansen genom att kliva fram och avgöra matchen genom att göra straffläggningens enda mål. Det var den tredje gången på de senaste fem matcherna som 26-åringen stod för det matchavgörande målet för Skellefteå.
– Jag tänkte bara göra något enkelt när isen är så pass risig. Jag sköt bara lågt och det gick vägen den här gången. Sedan är det starkt av Mantas (Armalis) att rädda alla tre straffar, menar Pudas.

”DEN ÄR SJUKT FIN”

Trots att Örebro hade ett stort skottövertag (41–24) och skapade en hel del målchanser framför Mantas Armalis kunde Skellefteå alltså gå segrande ur kvällens batalj.
– En jävligt viktig match för oss att vinna. Det syns kanske också på oss vad matchen betydde, men vi biter i på ett bra sätt och krigar på och tar två viktiga poäng.

Med tanke på att Malmö förlorade måste det kännas ännu bättre att ta extrapoängen?
– Oj, oj, oj… Den är sjukt fin i sådana fall. Riktigt viktigt. Det är starkt att vi tar två poäng då vi inte riktigt kommer upp i den nivån vi gjort på senaste tiden, men som jag sade så krigar vi på och lyckas vinna. I slutändan är det segern som är det viktiga.

Nu återstår två matcher för Skellefteå, som möter Rögle och Växjö på bortais den kommande veckan. Västerbottningarna har efter kvällens seger tre poäng, samt en tio måls bättre målskillnad, ner till Malmö på sjätteplatsen.
– Det är inte så mycket att fundera på. Det låter kanske klyschigt, men det gäller att ta en match i taget och sedan får vi se hur långt det räcker.

Skellefteås mål i ordinarie matchtid gjordes av Robin Alvarez, medan Glenn Gustafsson sköt Örebros enda mål i matchen.