LHC körde över LuleåFoto: Bildbyrån

Linköping är förarsätet i SM-finalserien. De vann med 3-0 borta mot Luleå i den första finalmatchen och kan säkra SM-guldet på hemmaplan i helgen. Då krävs dock två raka hemmasegrar.
– Det känns jättebra. Vi har spelat bra hela slutspelet, så det var skönt att det höll i sig nu, säger Pernilla Winberg till SVT.

Linköping var både ett och två nummer större än storfavoriten Luleå i den första SM-finalen. LHC var bättre på nästan allt, och hade det inte varit för en storspelande Sara Grahn hade faktiskt segermarginalen kunnat vara ännu större för gästerna från Östergötland.

Susanna Tapani, som värvades efter den första kvartsfinalen, var en stor segerorganisatör. Hon gjorde både 1-0 och 2-0. 2-0 var ledningen LHC hade inför slutperioden. Då var det upprört i Luleålägret.
– Det är som att alla är döda där ute. Det ser inte bra ut, sade Ronja Savolainen till SVT.
– Det verkar som att vi trodde att vi skulle klara det hur lätt som helst. Men Linköping är ett bra lag.

Någon forcering för att göra match av det hela kom aldrig riktigt. I stället stod Pernilla Winberg för en fin individuell prestation, tog ett skott, och på returen tryckte Nicoline Söndergaard Jensen in det avslutande 3-0-målet.

”SPELAR FÖR VARANDRA”

Linköping vann, enkelt, den första finalmatchen.
– Det känns jättebra. Vi har spelat bra hela slutspelet, så det var skönt att det höll i sig nu, säger Pernilla Winberg.
– Vi har ett riktigt bra lag. Vi spelar för varandra och varje byte vi är inne ger vi hundra procent.

För att LHC skulle ha någon chans att kunna säkra ett SM-guld på hemmaplan krävdes seger idag. Men det krävs också seger både lördag och söndag för att så ska bli fallet. Kan de välta storfavoriten?