VEM GÅR ETTA? Jack Hughes eller Kaapo Kakko?Foto: Bildbyrån

Förra året gick en svensk först av alla i draften. Kanske kan det bli en finländare i år? Kaapo Kakko rankas i alla fall som etta i Sportsnets nya ranking.

Att det blir ett fjärde år i rad utan att en kanadensisk spelare går först är redan klart. Det kan också bli en europeisk spelare för tredje året i rad. Efter Nico Hishchier 2017 och Rasmus Dahlin 2018 har nämligen Kaapo Kakko seglat upp som en möjlig nummer ett.

Kakko har gjort en supersäsong i finska Liiga och har tangerat Aleksander Barkovs målrekord för U18-spelare. Kakko står på 21 poäng på 44 matcher. Ett facit inte ens Patrik Laine lyckades med. Dessutom sköt megalöftet JVM-guldet till Finland, i duellen med Jack Hughes USA. Hughes är ju den spelare som setts som det givna förstavalet, men nu har vi fått se ett trendbrott.

”DÅ KAN HAN GÅ FÖRE HUGHES”

Sportsnets juniorexpert Sam Cosentino ratar nämligen Hughes, och har numera finländaren som etta.
Patrik Laine och Jesperi Kotkaniemi har haft en liknande karriärsresa. Det finns de som tror att Kakko kan spela center, och om laget som får välja först tror det, kan han mycket väl gå före Hughes”, skriver Cosentino.

Jack Hughes rankas tvåa, ryssen Vasilij Podkolzin är trea. Först på fjärde plats kommer första kanadensare,  Dylan Cozens.

TVÅ SVENSKAR

Svenskarna då? Jo, det är som vanligt två blågula backar som rankas i förstarundan. Först av dem är Victor Söderström. Brynäsbacken är på plats 13. AIK:s Philip Broberg är strax där bakom, på en artonde plats.

Draftlotteriet går förresten av stapeln den nionde april. Då får vi veta vilket lag som får det delikata valet att välja mellan Kappo Kaako och Jack Hughes…