Kennedy Marchment jublar.Foto: Josefine Loftenius / BILDBYRÅN

Linköping är på väg att skrälla sig till ett SM-guld. I dag vann östgötarna den andra SM-finalen mot Luleå/MSSK och leder nu med 2-0 i matcher. Laget kan nu säkra guldet på hemmais i morgon.
– Det känns riktigt skönt. Nu ska vi gå ut och vinna det här, säger Linköpings Pernilla Winberg.

Luleå/MSSK har varit gigantiska favoriter under hela säsongen och krossat allt motstånd. Nu är det däremot darrigt hos storfavoriterna. De regerande mästarna ligger under med 0-2 i matcher mot Linköping.

LHC fortsätter alltså att skrälla och har nu chansen att avgöra finalserien och bli svenska mästare i morgon.
– Det känns riktigt skönt. Vi har ett härligt gäng där ute som kämpar för varandra. Vi är en härlig grupp. Nu ska vi gå ut och vinna det här, säger Linköpings Pernilla Winberg till SVT efter matchen.

Linköping inledde starkast direkt och tog ledningen efter 43 sekunder genom succévärvningen Susanna Tapani. Det var finländarens fjärde mål i slutspelet och sitt andra mål i finalserien. Tapani som anslöt till LHC inför SM-slutspelet.

”JAG ÄR SKITFÖRBANNAD – ÄR EN JÄVLA SKANDAL”

Halvvägs in i den första perioden utökade skyttedrottningen Kennedy Marchment till 2-0. Strax därefter skadades Luleås lagkapten Jenni Hiirikoski efter en sen tackling. Stjärnbacken lämnade matchen och återvände aldrig. Tacklingen renderade inte i någon utvisning för Linköpings Madelen Haug Hansen som delade ut tacklingen vilket ledde till ilska från Luleålägret.
– Jag är skitförbannad faktiskt. Jag tycker att tacklingen på Hiirikoski är en jävla skandal alltså. Förlåt, men jag tycker det är svagt. Det är klart att det är inte längdskidor, vi är ett helt lag och står inte och faller inte på en spelare. Men jag blir lite sur faktiskt, säger Luleås Johanna Fällman till SVT och fortsätter:
– Det är tydligt på reprisen, de påstår att det är en krock. Men det är länge sen, vi måste ta matchen i morgon. Skit i det nu.

Luleå fick en reducering bakom storspelande LHC-målvakten Eveliina Suonpää men det hjälpte inte. Suonpää fortsätter sin otroliga form då hon räddade 40 av 41 skott. Den finska stjärnmålvakten har varit lysande för Linköping i slutspelet. I finalserien har hon bara släppt in ett mål hittills och på de senaste sju matcher har 23-åringen bara släppt sex puckar förbi sig.

Linköping har nu chansen att säkra SM-guldet på hemmais under söndagen. Den tredje SM-finalen spelas i morgon eftermiddag.

Linköping – Luleå 3-1 (2-0,0-1,1-0)

Linköping: Susanna Tapani, Kennedy Marchment, Pernilla Winberg
Luleå: Josefine Høegh Persson