• Publicerat 17 mars, 2019
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Tommy Albelin.Foto: All Over Press/Imago Sport

Tillsammans med förbundskaptenen Christian Wohlwend tog den svenska NHL-legendaren Tommy Albelin Schweiz till JVM-semfinal. Nu uppges duon vara på väg att ta över Davos i schweiziska högstaligan.

Schweiz stod för säsongens stora knall i JVM-kvartsfinalen mot Sverige. Det blev seger med 2–0, vilket gjorde att man kvalificerade sig för semifinal mot blivande guldnationen Finland.

Förbundskaptenen Christian Wohlwend hyllades stort efter fjärdeplatsen i turneringen i Vancouver. Både på grund av lagets framgång och på grund av den karisma han visat upp i intervjuer under de senaste JVM-turneringarna.

Nu verkar det som om 42-åringen kan vara på väg att få ett nytt jobb. Nämligen det som huvudtränare för schweisizka klassiskerklubben Davos. Wohlwend ska enligt Neue Zürcher Zeitung vara huvudkandidaten att ta över där nästa säsong. Och med sig kan han få den svenska backlegendaren Tommy Albelin, världsmästare med Tre Kronor 1987 och tvåfaldig Stanley Cup-mästare med New Jersey Devils under sin aktiva karriär.

JOBBAR FÖR SCHWEIZ UNDER VM

Både Albelin och Wohlwend förväntas vara assisterande coacher till Schweiz förbundskapten Patrick Fischer under A-VM i Slovakien om knappt två månader.

Albelin har arbetat som assisterande förbundskapten i schweiziska junior- och A-landslaget de tre senaste säsongerna. Tidigare var han aktiv i New Jersey Devils organisation som assisterande coach i både NHL och AHL samt som scout för Toronto Maple Leafs.

Davos hade haft legendariske Arno del Curto som coach under drygt 22 år när han lämnade klubben i november. Han tog sedan över Zürich i januari. Davos coachas just nu av letten och tidigare Rögleforwarden Harijs Vītoliņš.