Kim Martin HassonFoto: Bildbyrån

Ikväll kan Linköpings HC kliva upp jämsides med Segeltorp gällande antal SM-guld sedan Riksserien/SDHL grundades 2007. De har slagläge mot storfavoriten Luleå och general managern Kim Martin Hasson tror på sitt lag.
— Vi är väldigt sugna på att ta tillbaka guldet, berättar hon för hockeysverige.se.

Linköping är en av de mer merit-tyngda svenska klubbarna på damsidan. Sedan Riksserien/SDHL bildades 2007 så har klubben tagit hem två guld, två silver och ett brons. Det är bara Segeltorp som varit vassare gällande antal SM-guld sedan dess med sina tre finalvinster.

Men ikväll kan Linköping kliva förbi i medaljligan, de har fler medaljer totalt, och hockeysverige.se ringde upp Linköpings general manager Kim Martin Hasson för att stämma av hur hon ser på läget inför kvällens drabbning i Luleå.
— Vi har bra chans. Det är vi som leder med 2-1 i matcher och jag tycker vi har spelat riktigt bra. Vi var lite trötta i söndags, vilket gjorde att vi inte riktigt orkade. Men nu har vi fått lite vila och vi har en bra känsla i laget och alla är pigga och glada, säger hon.

Är det en förväntansfull stämning i laget?
— Alla vill spela en SM-final och det är klart att folk är glada och vill gå ut och spela. Det här är det bästa som finns för spelarna.

SUGNA PÅ ATT TA TILLBAKA GULDET

Efter den här säsongen slutar den forne stjärnmålvakten sin roll som GM i Linköping. Klubben har varit enormt framgångsrik de senaste åren.
— Vi är väldigt sugna på att ta tillbaka guldet. Vi har två SM-guld sedan tidigare och varit i final tre av de fyra senaste åren, så det är såklart att vi är sugna på att ta tillbaka guldet till Linköping, säger hon.

Men det är inte bara guldet i sig som är viktigt. Framgångar leder oftast till positiva följder.
— Vårt mål är ju att rekrytera fler yngre tjejer och klubben har gått ut med det som en vision inför framtiden. Det är klart att det blir lättare om man har många förebilder i en förening. Det är absolut ett sätt att skapa det, att få fler tjejer att börja spela hockey.

LHC har alltså 2-1 i matcher mot Luleå och kan ikväll avgöra SM-finalen. Oavsett vilken av klubbarna som slutligen står där som segrare, så kommer det vinnande laget gå upp jämsides med Segeltorp gällande antalet guld sedan 2007. Tittar vi ännu längre tillbaka i tiden, sedan 1988 när det första SM-guldet delades ut, så är det Nacka som är i topp med nio medaljer av ädlaste valör. Bakom dem hittar vi M/B Hockey med sju och AIK med fyra.