Erik GustafssonFoto: Bildbyrån

Erik Gustafsson ser ut att kunna bli en svensk drömförstärkning i VM. Han blev i kväll målskytt för tredje matchen i rad – men Chicago föll mot Colorado och är nog borta från slutspelsracet.

Colorado har den sista slutspelsplatsen med 80 poäng på 75 matcher efter kvällens 4-2-vinst mot Chicago. Där bakom ligger Minnesota och Arizona på 79. Ytterligare fem poäng bakom finns Chicago, som dock ”bara” spelat 74 matcher. Det ska dock väldigt mycket till för att Jeremy Collitons manskap ska kunna blanda sig i slutspelskampen på allvar efter kvällens förlust. Kanske borgar det för att vi får se Erik Gustafsson i VM, där han kan jaga sitt andra VM-guld.

Backen har fått ett galet genombrott under säsongen och blev i kväll målskytt för tredje matchen i rad och matchades närmare 27 minuter. Totalt har han gjort 16 mål – och är med det tvåa i backarnas skytteliga i NHL. Bara Morgan Rielly (20 mål) har gjort fler. Med 53 poäng är Gustafsson åtta i backarnas poängliga, närmast före Victor Hedman.

NEMETH BIDROG

En annan svensk stod länge som målskytt i matchen, men Patrik Nemeth får vänta på att göra sitt första mål sedan november. Det mål som först skrevs på honom skrevs sedan över på J.T. Compher, nämligen.

Colin Wilson, Sven Andrighetto och Derick Brassard gjorde Avalanches övriga mål och tog dem ett steg närmare slutspel. Jonathan Toews gjorde Chicagos första mål i matchen.