• Publicerat 23 mars, 2019
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
STARK START. Mantas Armalis bidrog till att ge Skellefteå bästa möjliga start på slutspelet.Foto: Bildbyrån

Han återvände till Sverige som en stukad målvakt. Efter en säsong i Skellefteå tycks Mantas Armalis ha hittat nivån som gjorde honom till en favorit på Hovet för tre år sedan. Nu höll han nollan i den första kvartsfinalen mot sin forna klubb.
– Det är klart att det är speciellt att komma tillbaka hit, säger Armalis till hockeysverige.se efter 2–0-vinsten på Hovet.

LÄS ÄVEN: Drömmålet knäckte Djurgården: ”Uppe bland mina snyggaste”

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE:SE)
Det var en feststämning på Hovet som kom av sig. Och den som sänkte temperaturen på läktaren var en före detta publikfavorit bland djurgårdsfansen.

Mantas Armalis stoppade 31 skott och höll nollan när Skellefteå tog hem den första kvartsfinalen med 2–0.
– Stockholm är min ursprungliga hemstad och det är självklart speciellt att komma tillbaka till Hovet när man har haft många djurgårdare som förebilder och njutit av att spela här i två år. Det är klart att det är speciellt att komma tillbaka hit, säger 26-åringen till hockeysverige.se.

Han stoppade frilägen från Dick Axelsson och Marcus Davidsson, men tyckte själv att han hade en lugn dag på jobbet. Skellefteås starka defensiv höll Djurgården på utsidan.
– Vi är i deras face hela tiden, täcker skott och är i vägen, allt vad det nu än var som krävdes för att pucken inte skulle gå in i mål. Mitt jobb blir ju direkt mycket enklare. Det är den stora skillnaden. Sedan är det skönt att vi är effektiva framåt när det krävs, säger Armalis som fick se två mål i andra perioden – Robin Alvarez 1–0 i powerplay och Bud Holloways 2–0 efter en snabb spelvändning.
– Jag vet att vi har mycket mer framåt när vi vill och jag hoppas att vi kan skörda några mål på den offensiv som vi besitter, men vi måste fortsätta vara disciplinerade och noggranna när det kommer till det defensiva.

LÄS ÄVEN: BODIN – Djuset lyser starkt i Skellefteå

TVÅ TUFFA SÄSONGER

Det var 2015/16 som Armalis sitt genombrott i svensk ishockey. Den Litauenfödde målvakten gjorde en stark grundserie för Djurgården och spelade så pass bra att han fick NHL-kontrakt med San José Sharks.

Men de båda åren som följde var inte lika roliga. Han fick en tuff resa i AHL och kom aldrig nära NHL-spel. I fjol fick han sedan chansen i KHL och Dinamo Riga, men inte heller där ville det sig. Återkomsten till Sverige och Skellefteå blev därför en efterlängtad nystart.
– Det är lite så jag har formulerat det hela tiden när jag kommit tillbaka. Det har handlat om att komma tillbaka till Sverige och bygga upp mitt eget självförtroende och min egen produkt, säger han.
– Samtidigt har jag en tuff kompanjon (Gustav Lindvall) så jag måste alltid leverera för att få spela. Det har varit en bra säsong på det sättet att vi har fått dela på ansvaret och man har fått chansen att komma tillbaka starkt. Ibland har det varit lite upp och ned, men på det hela taget en bra säsong.

Nyckeln till framgång har inte helt oväntat varit slit och envishet. För att få karriären på rätt köl har Mantas Armalis lagt extra många timmar i gymmet.
– Det har varit konstant hårt jobb och bra fys som lagt grund för det. Det har handlat om att förbereda sig inför match och göra det bästa av chansen. Det finns inga genvägar dit.

Var känner du att du står nu?
– Det får vi väl se framöver.