Hanna Olsson.Foto: Ronnie Rönnkvist

Tidigare under säsongen valde Hanna Olsson att lämna Djurgården. Därefter har hon tränat med herrar i moderklubben samtidigt som andra SDHL-klubbar har jagat henne. Nu har 20-åringen siktet inställt på VM.
– Jag kommer ha alla dörrar öppna, men det är ganska ovisst just nu, säger Olsson till hockeysverige.se.

Hanna Olsson valde att sluta sin säsong i SDHL i förtid då hon valde att bryta med sin klubb, Djurgården. Det här var så pass länge sedan som den 18:e januari. Sedan dess har inte 20-åringen från Häslö i Göteborgs skärgård inte spelat några matcher. Samtidigt ska hon inom kort spela VM i Finland. När Hockeysverige.se får en intervju med Hanna Olsson ser hon inga orosmoln för sin egen del inför turneringen.
– Tiden efter det här har varit jättebra. Jag har blivit välkomnad med öppna armar av Skärdgården. Speciellt har jag kört med Martin Jansson som är tränare för herrlaget här, berättar Hanna Olsson och fortsätter:
– Jag har kört lagträning med A-laget och J18, men sedan har jag även kört morgonträningar med fokus på individuella saker. Samtidigt har det varit väldigt bra och lugnande att bo hemma och så vidare. Dessutom känner jag mig i väldigt bra form.

Kanske en svår fråga, men vart står du fysiskt just nu?
– Det är svårt att svara på eftersom jag inte kunnat mäta mig med andra spelare på samma sätt, men jag i alla fall i fysisk form. Den biten är jag inte orolig för. Sedan är det ett mästerskap, framtiden och allt kan hända, men jag har gjort allt jag kan i alla fall för att komma i fysisk form.

Har du känt att din utveckling stannat av med tanke på att du valt att vidga dina vyer eller hur känner du där?
– Nej, det tycker jag absolut inte. Framförallt inte senaste veckorna. Nu känner jag att jag fått det jag velat och vi kört på efter ett jättebra upplägg, så jag känner mig i jättebra form just nu i alla fall.

”SER POSITIVT PÅ FRAMTIDEN”

Det var en del turbulens just när Hanna Olsson valde att bryta med Djurgården
– Det har säkert påverkat mig mer eller mindre, men jag tror också att jag lärt mig mycket av det och så där.
– Just nu ser jag bara positivt på framtiden samtidigt som jag känner att det ska bli väldigt kul och inspirerande att åka iväg.

Under hela resan efter att hon lämnat Djurgården har Hanna Olsson haft en bra och öppen dialog med förbundskaptenen Ylva Martinsen.
– Den har varit jättebra och hon har stöttat mig till 110 procent i det här. Jag känner ett väldigt gott förtroende till Ylva och jag hoppas att hon känner likadant för mig. Dessutom känner jag henne sedan tidigare, vilket också känns bra.


STÖTTEPELARE Hanna Olsson hyllar Ylva Martinsen (på bilden) och säger att hon har stort förtroende för Damkronornas förbundskapten Foto: Ronnie Rönnkvist

Har det varit en trygghet att veta att ditt beslut att lämna Djurgården inte påverkar din landslagsplats?
– Ja, i alla fall att själva beslutet inte påverkar. Sedan förstår jag att jag måste prestera för att bli uttagen. Så är det för alla.
– Jag känner inte att det varit någon särbehandling utan det har varit på lika villkor även fast beslutet togs. Men det är klart att det är skönt att ha hennes stöd i ryggen.

SKULLE SPELAT COLLEGEHOCKEY

Tanken var inför den här säsongen att Hanna Olsson skulle fortsätta sin hockeyutbildning på college i USA, men den skola hon skulle gå på, University of North-Dakota, lade ner damhockeyn.
– Det är ingenting som jag tänker på så mycket nu. Jag var inställd på att åka och när det blev som det blev var det såklart tråkigt för organisationen, alla runtomkring och alla som var där. Men just nu har jag inte college i tankarna i alla fall.

Det var givetvis en stor besvikelse då hon fick beskedet att det inte skulle bli någon collegehockey den här säsongen.
– Ja, speciellt då beskedet kom som det kom. Jag var mitt i ett VM när jag fick beskedet att jag inte skulle få åka. Samtidigt var det då över ett år kvar till det att jag skulle åkt. Det var nog värre för dom som var där mitt i studierna att få det beskedet.
– Jag kommer ihåg att jag fick en massa meddelanden ”har du läst…” eftersom det kom ut i media innan någon annan fick reda på det. På så vis var det lite galet.

SER FRAM EMOT VM

På fredag åker Hanna Olsson och Damkronorna till Finland och VM. Landslagsforwarden har höga förväntningar både på inramningen och lagets prestation.
– Ja, jag har höga förväntningar. Dels från arrangörernas håll eftersom det känns som dom promotat turneringen väl. Det ska även vara högt tryck efter biljetterna och dom tycks att gjort ett bra jobb för att få dit publik, men jag har även höga förväntningar på allt runtomkring.
– Spelmässigt är det ett mästerskap och allting kan hända, men jag tror vi kommer väl förberedda samtidigt som vi har haft en bra landslagssäsong och kommit ihop som ett lag.
– Förhoppningsvis kommer vi få ihop det. Vi tar match för match och det är som det är i gruppen, att vi måste prestera i varje match för att ta oss till en kvartsfinal. Det är också vårt första mål.


SUCCÉJUNIOR Olsson är erfaren trots att hon bara är 20 år. Hon har redan hunnit vinna två SM-guld samt representera Damkronorna i både OS och VM. Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån

Vad kan vi förvänta oss av hockeyspelaren Hanna Olsson under VM?
– Jag gillar att vara där det händer och bidra med det jag kan. Jag kanske gör det här som är lite oväntat, men framförallt kommer ni få se ett hårt jobb från mig och en tjej som krigar för Sverige. Dessutom är jag väldigt spelsugen.

Kanada och USA är favoriter före främst Finland, vad talar för att ni ska kunna rubba dom här lagen?
– Det är nog för att det är ett mästerskap. När det kommer till en, förhoppningsvis, kvartsfinal är det nerver från båda hållen. Då kan vi slå lite underifrån.
– Det viktiga är att vi går in med en bra inställning och tror på oss själva, för vi är duktiga, och inte har en så stor respekt för lagen du nämner. Klart att dom är duktiga, men dom är ishockeyspelare precis som vi och en många av dom möter vi i SDHL. Speciellt finskorna känner vi ju väldigt bra.

Vågar ni inom gruppen prata om medaljer?
– Jag är helt säker att varje tjej som är med i laget älskar att vinna. Sedan är vi väl medvetna om och ödmjuka inför att det kommer bli tuffa matcher även mot dom så kallade mindre hockeynationerna.

”SKULLE VILJA SPELA PÅ HEMMAPLAN”

Efter VM väntar uppladdning inför en ny säsong för Hanna Olsson, men vilket lag hon kommer spela för då är i dagsläget inte klart.
– Hur det ser ut efter VM vet jag faktiskt inte. Just nu har jag bara försökt komma så väl förberedd inför VM som jag kan, men jag har såklart även förberett mig inför framtiden också.
– Jag ska ta god tid på mig för att kolla runt vad som verkligen passar mig bäst för min utveckling som både hockeyspelare och människa. Jag kommer ha alla dörrar öppna, men det är ganska ovisst just nu.

Finns hemmaklubben Göteborg HC med på radarn?
– Någon gång skulle jag vilja spela på hemmaplan. Jag är ändå född och uppvuxen här i trakterna.
– Som sagt var, jag stänger inte dörrarna för någon, men just nu vet jag faktiskt inte hur det kommer bli. Klart ändå att alla lag finns med i mina tankar.

VM inleds 4:e april med att Sverige möter Tyskland, en match som sänds i SVT 1.