Adam Reideborn kramas om av Jesper Pettersson.Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Bara timmar innan nedsläpp i den fjärde kvartsfinalen mot Skellefteå utsågs Djurgårdsmålvakten Adam Reideborn till säsongens bästa målvakt i SHL. Det firade 27-åringen genom en stormatch mellan stolparna och se till så att Djurgården kan stänga kvartsfinalserien på söndag.

SKELLEFTEÅ (HOCKEYSVERIGE.SE)
Efter att ha blivit snuvad på priset förra säsongen fick Adam Reideborn den här säsongen sin upprättelse. Under fredagen tilldelades han Honken Trophy, priset som delas ut till säsongens bästa målvakt i SHL.
– Det är jättehäftigt. Det är ett fantastiskt pris att få ta emot och det känns väldigt hedrande att få göra det. Det är ett bevis på att man gjort någonting bra den här säsongen och det känns väldigt speciellt, säger Reideborn till hockeysverige.se.

Några timmar efter att han fått motta priset stod han på isen i Skellefteå Kraft Arena för kvartsfinal 4 mot Skellefteå. Inför en fullsatt arena kunde 27-åringen gå ut och stoppa 30 av 32 hemmaskott i Djurgårdens 4–2-seger.
– Det kändes som en bra match. Jag fick göra några bra räddningar där i den första och andra perioden. Sen gjorde jag tyvärr en liten blunder där på deras andra mål vilket gav dem och hela arenan lite energi. Efter det målet blev det en lite annan matchbild där de skapade lägen för att kanske kunna få in en kvittering. Som tur var fick vi in 4–2 och efter det kändes vi stabila och säkra och kunde stänga matchen på ett bra sätt.

Skellefteå var i mångt och mycket det spelförande laget denna fredagskväll. Trots det var det Djurgården som kunde avgå med segern. Hemmalaget skapade gång på gång oreda framför Reideborn, men 27-åringen kunde tillsammans med sina utspelare allt som oftast rida ut Skellefteås anfallsstormar.
– Jag tycker ändå att vi spelar ganska bra hockey. Vi visar prov på bra kyla i anfallszonen och får till en hel del bra kombinationer i offensiven. Vi har även börjat spela allt stabilare i egen zon de senaste matcherna och vi är inte längre rädda för att få lite längre anfall emot oss. Vi håller oss lugna och vi känner oss trygga i den situationen. Det känns jätteskönt och det hjälper mig otroligt mycket som målvakt, säger Reideborn.

”DET ÄR FANTASTISKT”

27-åringen trivs med atmosfären som byggts upp i kvartsfinalserien mot Skellefteå.
– Det är fantastiskt. Det är fullsatt nästan varje match så det är bra tryck i arenorna. Det är mycket känslor med lite tjuvsmällar här och där. Alla krigar lite extra och det känns jätteroligt att få vara med om den här slutspelsatmosfären.

– Det kommer inte lite fler spelare kring målgården och de försöker väl smyga med lite knuffar. För mig gäller det bara att hålla sig lugn och fokusera på att rädda pucken. Det har inte varit några fula situationer ännu. Lite tjuvknep så där, men inget farligt.

Som det ska vara i ett slutspel, kanske?
– Precis. Så ska det vara. Alla får känna på det och jag ska inte vara fredad bara för att jag är målvakt, för mig gäller det bara att kriga på för laget och för fansen.

I och med segern har Djurgården ena foten i semifinalen, då man kan avgöra matchserien hemma på Hovet på söndag. Reideborn menar att nyckeln till framgång blir att fortsätta ha tålamod i försvarsspelet.
– Skellefteå är ett lag som har skickliga spelare som gillar att vara i offensiv zon, men vi har visat de senaste matcherna att vi är trygga i vår defensiv. Vi utgår därifrån, sen vet vi om att vi är farliga i anfallsspelet och har det som krävs för att hänga dit puckarna.