190330 Färjestads Oskar Steen jublar efter att ha avgjort kvartsfinal 5 i SM-slutspelet i ishockey mellan Färjestad och HV71 den 30 mars 2019 i Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN / kod FK / Cop 185 …

Efter 117 minuter – de skaffade sig matchboll

Färjestad och HV71 bjöd på en rejäl maratonmatch. Den startade 15:15 på lördagseftermiddagen och slutade först kl 20 på kvällen. Då hade det spelats 117 minuters ishockey. Matchen slutade 3-2 och Oskar Steen avgjorde.
— Jag har aldrig varit så här trött efter en match, sa matchjälten till C More.

Matchen är den andra längsta genom tiderna i SM-slutspelet och var drygt två minuter ifrån matchen mellan Leksand och Färjestad från 1997 som spelades i 119 minuter och 16 sekunder. Matchen idag hann ”bara” 117 minuter och en sekund.

Båda lagen verkade försiktiga i den första perioden och känslan var att spelarna hade klart för sig att det börjar dra ihop sig till ett avgörande. Båda lagen hade varsin större möjlighet, som inte resulterade.
— Jag tycker det är jämnt, precis som de tidigare matcherna varit, summerade Färjestads Michael Lindqvist sina intryck av matchbilden för C More efter period ett.

HV:s Markus Ljungh höll dock inte med om att det var jämnt.
— Färjestad gör en bättre period tycker jag. Vi är lite sega, det är inte okej och det får inte se ut så här, sa han och efterlyste bättre aktivitet med pucken från sitt lag.

Två minuter hade passerat av den andra perioden när Sebastian Wännström hittade krysset bakom Färjestads Markus Svensson. Wännström har varit utanför HV-laget på slutet och gjorde sin fjärde match i slutspelet. På de tre tidigare har han spelat totalt två minuter.
— Skönt att ta ledningen här på bortaplan. Det gäller att inte tänka för mycket, speciellt när man inte spelar så mycket, sa målskytten efter den andra perioden.

I inledningen av den tredje perioden fick Färjestad chansen i powerplay när Christoffer Törngren visades ut. Det dröjde inte länge innan Michael Lindqvist hittade in med en puck bakom Jonas Gunnarsson. Lindqvists första mål i slutspelet.

Strax därefter fick HV71 chansen i numerärt överläge, en spelform de har problem med. Då fick Färjestads Linus Johansson tag på pucken och fri med Jonas Gunnarsson gjorde han inga misstag utan satte iskallt pucken i mål.

Men HV skulle komma tillbaka. I slutet plockade de ut målvakten i jakt på kvittering och med 20 sekunder kvar skickade Sebastian Wännström en isare från blålinjen som letade sig in bakom Markus Svensson.

I den första förlängningsperioden skickade Jens Westin in ett mål efter nästan tio minuter spelat, instyrd av HV-backen Nils Andersson. Hela Löfbergs Arena segerjublade, men det hela skulle få en vändning.

Färjestads Daniel Viksten bedömdes nämligen vara inne i målgården och störa Jonas Gunnarsson. Därför dömdes målet bort.
— Jag har inte en aning om vilka regler som gäller, det är så många domslut, sa Färjestads Linus Johansson besviket. Han förstod sedan varför det dömdes bort efter att ha fått det förklarat för sig av Johan Tornberg i C More-studion.

HV71 hade redan hunnit ut i omklädningsrummet och fick kallas tillbaka för att fortsätta matchen.

I slutet av den sjätte perioden kunde sedan Oskar Steen avgöra.