Per Hånberg efter segern med Langenthal.Foto: Bildbyrån

Per Hånberg vann igår slutspelet för den schweiziska andraligan, med sitt Langenthal. Nu uppges han jagas av klassiska Kloten.

Efter att ha fått foten av Karlskrona i februari 2017 har Per Hånberg spenderat sin tid i Schweiz, för Langenthal i andraligan. Igår upplevde han sin största stund där, då de tog hem uppflyttningsslutspelet. En stark bedrift med tanke på att laget ”bara” slutade fyra under grundserien.
– Jag är så stolt över laget, sade Hånberg i TV-intervjun efter matchen.
– Jag måste tacka min familj, för att de ger upp sina liv för att jag ska kunna jobba med min passion. Jag är så tacksam över att jag kunde komma till Schweiz. Det här kommer jag bära med mig hela livet.

Nu väntar en avgörande direktkvalserie mot förloraren i play out-serien mellan NLA-lagen Rapperswil och Davos. Vinst där, och Langenthal är klara för högstaligan. Om de vill ta platsen vill säga. Klubben har ställt sig skeptiska till att gå upp, då deras arena inte uppfyller de krav som finns. Ett scenario Per Hånberg känner till mer än väl, sedan åren i Karlskrona. Då renoverades emellertid arenan.

RYKTAS TILL KLOTEN

Men frågan är om Hånberg blir kvar nästa säsong. Han har tidigare sagt att han gärna stannar i klubben men att det också finns intresse från andra lag, bland annat från Sverige.

Även i Schweiz har Hånberg gjort ett starkt intryck. Enligt swisshockeynews ska nämligen klassiska Kloten vara en tänkbar klubbadress för svensken till nästa säsong. En anledning ska vara att Langenthal väntas göra stora ekonomiska förändringar, med en kraftigt förminskad budget.

RAMLADE UR FÖR FÖRSTA GÅNGEN PÅ 55 ÅR

Kloten är en en av Schweiz stora klubbar och vann fyra raka mästartitlar på 90-talet. Förra säsongen ramlade de emellertid ur högstaligan efter att ha gjort 55 säsonger i schweizisk hockeys finrum. I årets NLB-slutspel åkte de ur redan i kvartsfinalen mot Hånbergs Langenthal.

Svenska tränare är dock inget ovanligt. Så sent som den säsongen de åkte ur var Niklas Gällstedt coach där, och några år tidigare hade Anders Eldebrink rollen. Kanske blir Per Hånberg näste blågula profil på posten?