Vita Hästen är klara för allsvenskt spel även nästa säsong.Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån

Vita Hästen kunde i och med sin hemmaseger över Almtuna säkra allsvenskt spel även nästa säsong. Nu väntar ett superdrama i den sista omgången av kvalserien, där Kristianstad och Almtuna gör upp i en regelrätt final om den andra allsvenska platsen. Nedan följer ett kort svep från kvällens kvalseriematcher:

Kristianstad – Tranås 2–3 (1–1, 1–1, 0–1)
Kristianstad: Fredrik Hansson (2)
Tranås: Kristoffer Backman, Rasmus Koskinen, Pontus Eklöf

Det är upplagt för superdrama i den sista matchen av kvalserien. Detta efter att Kristianstad tappat en 2–1-ledning till 2–3-förlust hemma mot Tranås. Pontus Eklöf blev stor matchvinnare för Tranås efter att ha prickat in segerpucken bakom Joel Gistedt i den tredje perioden.

Trots stort skottövertag kunde inte Kristianstad komma ikapp, och nu väntar ett riktigt drama i sista omgången mot Almtuna. Kristianstad måste vinna för att klättra förbi Uppsala-laget på andraplatsen i kvalserien.

Hudiksvall – Boden 3–2 efter förlängning (1–1, 0–1, 1–0, 1–0)
Hudiksvall: Simon Löf (2), Sebastian Manberg
Boden: Alfons Malmström, Marcus Collin

I den betydelselösa matchen mellan Hudiksvall och Boden kunde xx dra det längsa strået. Matchen gick till förlängning efter att den SHL-meriterade backen Simon Löf kunde kvittera matchen med bara 25 sekunder kvar av den tredje perioden. I förlängningsspelet kunde samme Löf avgöra tillställningen när han prickade in 3–2-pucken bakom Oskar Sehlstedt i Bodenmålet.

Vita Hästen – Almtuna 4–2 (2–0, 2–1, 0–1)
Vita Hästen: Marcus Eriksson (2), Jesper Samuelsson, Christopher Fish
Almtuna: 
Per Svensson, Oscar Pentler

Vita Hästen hade ikväll chansen att säkra allsvenskt spel till nästa säsong. Då krävdes seger mot Almtuna, samtidigt som Kristianstad skulle förlora mot Tranås på hemmais. Precis det scenariot utspelade sig, efter att Norrköpingslaget avfärdade Almtuna med 4–2 på hemmais. I och med Kristianstads 2–3-förlust hemma mot Tranås säkrade således Vita Hästen allsvenskt spel även nästa säsong.

Norrköpingslaget toppar kvalserien efter nio matcher och har tre poäng ned till både Almtuna på andraplatsen och Kristianstad på tredjeplatsen. I egenskap av att Almtuna och Kristianstad möts kan således inte bägge lagen klättra förbi Vita Hästen i slutomgången.