Jenni Asserholt tror att det kan bli en ny skräll ikväll.Foto: Bildbyrån och Ronnie Rönnkvist

Sedan VM för damer spelades för första gången 1990 så är det bara Kanada och USA som lagt beslag på guldmedaljerna. Inga andra nationer har kunnat rubba den världsordningen. Men ikväll har Finland chans att bli första nation att lyckas när de ställs mot USA i VM-finalen på hemmaplan.
— De har allt att vinna, de är underdogs och har hela publikstödet på läktaren, säger Jenni Asserholt om de finska chanserna.

Faktum är att på de 18 VM-turneringar som hittills avgjorts så har ingen annan nation än USA och Kanada lagt beslag på de två ädlaste medaljerna som heter guld och silver. Riktar vi blicken mot OS så är det bara Sverige som lyckats bryta dominansen. Det gjorde de 2006 när de gick till final mot USA och tillslut stod där med ett silver kring halsen. Med i laget då fanns Jenni Asserholt.

Vad ska Finland göra för att betvinga USA?
— Nu kommer finalen säkerligen bli en annan matchbild. Men backar man tillbaka till gruppspelet så får man ändå ta med sig att man spelade 2-2 med USA i 43 minuter. De vet om att de kan vara med och tävla med dem, säger Jenni Asserholt och fortsätter:
— Sen gäller det för Finland att verkligen kunna ladda om efter gårdagens match mentalt efter att ha varit med om en sådan här bragd. Just att spela dagen efter är väl utmaningen, att man har duschat av sig vinsten och bara blicka framåt.
— Jag tycker man ska gå med samma taktik som man gjorde mot Kanada. Jag tycker de fick en ganska tuff start igår, och även mot Tjeckien. Det är starten som kanske är viktigast ikväll.

VERKAR INTE NÖJDA – DE VILL HA MER

Jenni Asserholt berättar att hon har känslan av att Finland inte är nöjda, trots att det bragdbetonat silver redan är i hamn.
— Just den här mentala omställningen, att inte vara nöjd utan bara köra vidare. Jag har fått känslan av att de finländska spelarna inte är nöjda. Det ska bli fantastiskt roligt att se, för jag tror att de kan vara med och utmana USA.
— Jag hade lite sms-kontakt med Sallinen och Rosa efter matchen och de är inte nöjda, utan de vill gå för guldet. Har man den känslan i psyket redan igår så kan det…De har allt att vinna.

Finland har enstaka stjärnor i exempelvis Michelle Karvinen och Jenni Hiirikoski som skulle kunna gå in i USA:s lag. Ikväll är det en laginsats som gäller menar Jenni Asserholt.
— Det spelar ingen roll om man har en minuts speltid eller spelar powerplay eller boxplay, det är varje individ som måste ha sin bästa dag. Jag tycker att det är roligt att se en rollspelare som exempelvis Rosa Lindstedt som spelar i HV71. Hon har en uppgift i powerplay och det är att stå framför mål. Hon går in och tar den rollen och verkligen fullföljer den i varje byte. Jag vet inte hur många powerplaymål de gjort med henne framför kassen och det är såna smådetaljer i spelet som verkligen måste stämma idag.

Vad kommer det betyda för damhockeyn i världen att Finland gick till final?
— Jättemycket. Man märker att det blir tajtare, jag tycker Tjeckien spelade bra mot Finland i kvartsfinalen. Framöver kanske till och med grupperna görs om för att det är tajt, det behövs inte de här A- och B-grupperna som kanske Kanada och USA vill ha för att de ska få möta varandra en gång till.
— Det tycker jag man ska analysera och reflektera över efter den här turneringen om det är nödvändigt att ha dem uppdelade så.

Vad skulle det innebära om Finland skulle vinna finalen?
— Jag tycker att det skulle vara ett kvitto för finländsk ishockey på det de satsat på från förbundet. Spelarna har kunnat vara kvar i landslaget, det har tävlat och skapat en miljö där borta. Det är det som behövs för att man ska kunna bli ett framgångsrikt lag, det är ett skolboksexempel på hur man når långt.

Vad är det de har gjort?
— Vi i Sverige har haft så otroligt många generationsväxlingar. De har lyckats behålla Hiirikoski, Karvinen och de här ledande spelarna i så många år. Samtidigt som de fått upp Ronja Savolainen exempelvis, de yngre hakar på och de vill också vara med och tävla och visa. De är inte nöjda att bara åka till ett VM eller OS, utan de ska vara där och jaga medaljer.
— Det är den känslan vi kanske måste få hit till Sverige också.

Asserholt berättar att det är svårt att tippa något resultat till kvällens match. Men säger ändå:
— Det är så ovisst och Finland har alla möjligheter i världen. De har allt att vinna, de är underdogs och har hela publikstödet på läktaren. Ja, hela världen utom USA…Jag tror det kan bli skräll här, igen