Henrik Törnqvist.

Timrå åkte ut ur SHL vilket gjorde att alla kontrakten revs, däribland Henrik Törnqvists. Nu jagas han av flera SHL-klubbar som vill värva 22-åringen. 
– Jag vill hamna där det finns bäst utvecklingsmöjligheter för mig och där jag har störst chans att ta ytterligare kliv i min karriär, säger Törnqvist till hockeysverige.se.

När Henrik Törnqvist lämnade Linköping för Timrå inför årets säsong var det nog inte många som såg framför sig vilken succévärvning det skulle bli. Hans 32 poäng var bäst i Timrå och i kvalserien var han lagets tredje bästa poänggörare med sju pinnar på lika många matcher.

Trots att Törnqvist spelade bättre än han någonsin gjort tidigare så slutade säsongen tråkigt för 22-åringen. Timrå förlorade mot Oskarshamn i den sjunde och avgörande kvalmatchen och tvingades ner till HockeyAllsvenskan.
– Det var hemskt om man ska vara helt ärlig, inte alls kul. Ingen visste vad man skulle säga eller göra, det var bara helt tomt. Ingen av oss i laget sade någonting efter matchen utan det var bara tomhet och ledsamhet. Det var verkligen riktigt tråkigt.

”TRODDE VERKLIGEN ATT VI SKULLE KLARA OSS KVAR”

Bara dagen innan kvalserien mot Oskarshamn inleddes skrev Törnqvist på ett treårskontrakt med Timrå. Ett kontrakt som nu rivs och skrevs i onödan. Kontraktsförlängningen visade verkligen hur säkra Timrå var på att det skulle bli fortsatt SHL-spel.
– Absolut, jag trodde verkligen att vi skulle klara oss kvar. Jag tyckte att vi hade spelat så pass bra hockey under slutet av säsongen att vi skulle kunna vinna oavsett vilka vi fick. Jag trodde stenhårt på oss.
– Det är ju tyvärr små marginaler i hockey. Vi kommer inte upp till vår standard över sju matcher och möter ett bra Oskarshamn som var bättre än oss över hela serien.


DEPPIGT. Trots att Törnqvist stod för en mycket fin säsong i Timrå så slutade säsongen i hjärtesorg när Timrå blev utslaget ur SHL. Foto: PÄR OLERT/Bildbyrån

Det blev hjärtesorg för Timrå och för Törnqvist. Nu kan han dock blicka tillbaka på säsongen med ett leende för hur hans egen säsong gick. Hans 32 poäng var klart bäst i sin unga karriär, hans tidigare bästa notering var 13 poäng när han spelade i Linköping säsongen 2016/17.
– Jag är jättenöjd med min säsong, det måste jag verkligen säga. Jag har tagit stora kliv åt dit jag vill. Jag vill kunna bidra mycket offensivt och vara en producerande spelare och jag tycker att jag har visat under året att jag kan klara av det.
– Personligen är jag ju självklart jättenöjd med säsongen men det är ju väldigt tråkigt att vi åkte ut. Nu när jag har fått lite distans till säsongen så kan jag ju se hur bra den var för mig men tidigare har det bara varit tungt.

STANNAR I SHL

Nu står han dock utan kontrakt och utan ett lag. Framtiden är oviss för 22-åringen som ännu inte har någonstans att spela nästa säsong. Just nu är Törnqvist på semester med sin flickvän och han har inte tänkt så mycket på framtiden än så länge. När han kommer hem igen ska han dock ta ett snack med agenten för att se var han spelar nästa säsong.
– Vi får se vad som händer, jag har faktiskt ingen aning just nu. Jag och agenten får se vad som finns på marknaden och så får vi ta det därifrån. Jag var ju inställd på att fortsätta spela i Timrå i tre år till så det blir ju en omställning, helt klart. Vi får se vad som finns och hoppas att det finns en lösning för mig någonstans.

Blir du kvar i SHL?
– Jo, men det känner jag. Jag vill fortsätta utvecklas då jag fortfarande är ganska ung. Jag vill hamna där det finns bäst utvecklingsmöjligheter för mig och där jag har störst chans att ta ytterligare kliv. Jag vill kunna hjälpa klubben jag hamnar i och bidra till något bra. Det är det som är mitt mål just nu.

”JAG VET ATT DET FINNS INTRESSE FRÅN VISSA KLUBBAR”

Efter den imponerande säsongen som Törnqvist stod för så lär det inte bli svårt att hitta intresserade klubbar. Enligt Sportbladet är det flera SHL-klubbar som rycker i 22-åringen för att värva honom. De klubbar som sägs ligga i framkant är Rögle, Djurgården och Linköping.
– Agenten har ringt lite och jag vet om att det finns intressen från vissa klubbar, mycket mer vet jag inte. Det finns intresse i alla fall och det är ju skönt det.


ÅTERKOMST? Törnqvist är från Östergötland och har spelat i Linköping under merparten av sin karriär. Linköping sägs vara intresserade av att värva tillbaka 22-åringen som dock vill se över sina alternativ. Foto: Bildbyrån

Linköping är en klubb som Henrik Törnqvist är van vid att spela i. Motalasonen spenderade tre säsonger i klubbens juniorlag innan han tog klivet upp och gjorde tre säsonger i SHL. Förra säsongen spelade han i Karlskrona men vände hem till Linköping runt transfer deadline.

Är det aktuellt för dig att vända hem till Östergötland igen och återvända till Linköping?
– Jag vill hamna där jag har bäst chans att fortsätta utvecklas och spinna vidare på mitt spel från i år. Det är det mitt mål är, sedan exakt vilken klubb det blir återstår att se, säger Törnqvist.