REDO. Lukas Zetterberg tänker ta nästa kliv i Brynäs.
SHL

Succéforwarden redo att ta SHL med storm: ”Det var ingen idé att vänta – det var bara att sajna”

ANNONS

Succésäsongen i Västerås tog han och två lagkamrater till Brynäs och SHL. Nu tänker Lukas Zetterberg fortsätta på den inslagna vägen och ta SHL med storm.
– När det väl kom till kritan med vilken roll jag skulle få så kändes allting bara bra. Det var ingen idé att vänta – det var bara att sajna, säger forwarden till hockeysverige.se.

Lukas Zetterberg blev en av Brynäs allra första värvningar inför den kommande SHL-säsongen. Dagen efter att Alexander Lindelöf värvats in från Västerås presenterades Zetterberg som Gävleklubbens nya forward.

När det nya SHL-livet nu börjar är det hos just Lindelöf som den 22-årige forwarden bor – i alla fall inledningsvis.
– Jag har bott med ”Alex” i fyra veckor nu. Jag och ”Alex” känner varandra så bra, vi har känt varandra i stort sett hela livet så det funkar bra att vara inneboende.
– Sen är kanske inte tanken att det ska vara så här hela säsongen, det är bara nu innan jag hittar en egen lägenhet här i Gävle, säger Lukas Zetterberg med ett skratt.

”SKA TA CHANSEN NÄR JAG FÅR DEN”

Bara dagar efter att Västerås magnifika säsong tog slut stod det klart att Zetterberg skulle lämna moderklubben för att ta chansen i SHL och Brynäs.
– Det är oerhört kul, så klart. Att spela i SHL är någonting man drömt om länge. Att nu få chansen känns hur bra som helst. Jag har kommit in i gänget på ett bra sätt, så det är bara positiva tankar just nu, säger Zetterberg.

När Gävleklubben hörde av sig kring 22-åringens tjänster var det inte mycket att fundera på, menar Zetterberg.
– Brynäs är en anrik förening och en av de coolaste klubbarna man kan spela för i det här landet enligt mig. De hörde av sig ganska tidigt och visade intresse. När det väl kom till kritan med vilken roll jag skulle få så kändes allting bara bra. Det var ingen idé att vänta – det var bara att sajna.

Vilken roll vill de se dig i?
– Jag är en spelare som gillar att spela i powerplay och offensiva situationer. De vill väl se mig i samma roll som jag hade i VIK, ungefär. Den rollen hoppas jag också kunna ta här i Brynäs under dessa två säsonger. Jag ska ta chansen när jag får den.
– Men bara för att det är sagt att jag ska ha en offensiv roll här så måste jag ändå bevisa att jag förtjänar den. Det är en tävlingssituation och det är något som jag ser väldigt mycket framemot.


STOR ROLL. Lukas Zetterberg kommer att få chansen i en offensiv roll i Brynäs. FOTO: Maxim Thoré/Bildbyrån

”I EFTERHAND ÄR DET LITE CHOCKARTAT”

Att Lukas Zetterberg skulle spela i SHL den kommande säsongen var nog ingenting han hade förväntat sig inför den här säsongen. Den tidigare juniorlandslagsmannen kom från en riktigt tung säsong som inleddes i Timrå. Forwarden lämnade dock medelpadingarna efter en tung period och avslutade säsongen i Småland med Tingsryd. Totalt blev det åtta poäng (4+4) på 45 matcher.
– Nu i efterhand är det lite chockartat, speciellt med tanke på den säsongen jag hade innan den här säsongen. Jag bestämde mig under sommaren att gå ner några kilon och bli starkare. Ge det en ärlig chans, helt enkelt. Det kunde inte ha blivit så mycket sämre än det var innan. Det funkade rätt bra, får man säga.

Ja, det kan man definitivt säga.

Med sina 43 poäng (24+19) var Zetterberg en av de stora anledningarna till nykomlingarna Västerås succésäsong. Tillsammans med kedjekamraterna Kalle Östman och Marcus Bergman skapade man oreda i de allra flesta hockeyallsvenska försvaren under säsongen.
– I början av säsongen kändes det som att man var inne i en bubbla, men den bubblan sprack liksom aldrig. Den höll i sig under hela säsongen. Samtidigt hade det aldrig kunnat hänt om vi inte hade spelat så bra som vi gjorde som lag. Jag har allt att tacka alla jag spelat tillsammans med och (Samuel) Ersson som var en riktigt vägg längst bak. Det var en sjukt rolig säsong, säger Zetterberg.

HITTADE GLÄDJEN TILL HOCKEYN IGEN

Zetterberg menar att han hittade tillbaka till glädjen till hockeyn igen och att det är en stor anledning till att det till slut lossnade för honom på allsvensk nivå.
– Jag ville bara ha roligt och spela mitt spel. Jag visste att jag var mycket bättre än det jag hade visat året innan. Var det någonstans jag skulle kunna visa det var det i Västerås. De trodde verkligen på mig som spelare och då var det bara att gasa och ha kul. Jag hade kul varje minut i den där hallen.

Vad har den här säsongen i Västerås betytt för dig?
– Västerås har betytt allt för mig. Inte bara den här säsongen, utan från att jag var liten och stod i klacken fram till idag. Jag har svårt att se att den resan både jag och det här laget gjorde utan (Thomas) Paananen och alla andra runt laget. Jag är otroligt glad att Västerås valde att satsa på mig, trots att jag hade ett dåligt år bakom mig. Jag bevisade för mig själv och några andra som tvivlat på mig att jag kan vara ganska bra faktiskt.


MOTBEVISADE KRITIKERNA. Lukas Zetterberg bevisade att han kunde vara ”ganska bra” den här säsongen.FOTO: Magnus Lejhall/Bildbyrån

INTE OROLIG FÖR VIK: ”KOMMER ATT BLI SJUKT BRA”

Lite av framgångens baksida är också att spelare lämnar efter en säsong likt Västerås. Så blev också fallet för VIK. Förutom Lukas Zetterberg har spelare som Alexander Lindelöf, Mikael Frycklund och Samuel Ersson lämnat klubben för spel i SHL. 22-åringen är dock inte orolig för Västerås inför kommande säsong.
De kommer att klara sig alldeles utmärkt. Hela Västerås litar på Paananen, ”Ivve” (Lars Ivarsson) och farsan (Patrik Zetterberg). Hela föreningen andas bara godhet, eller vad man ska säga, just nu. Jag vet också att det är många spelare som vill till Västerås.
– Jag känner (Daniel) Öhrn som skrev på för VIK nu. Han sade också det, att VIK har något bra på gång och att man inte vill missa den resan. Det lag som de får nu kommer att bli sjukt bra.

Men nu är tiden i Västerås alltså över – i alla fall för den här gången. Zetterberg är mitt uppe i sommarträningen med Brynäs och efter förra sommarens framsteg är det med blodad tand som 22-åringen tar sig an försäsongsträningen.
– Jag kommer att köra en otroligt hård träning i sommar. Det funkade bevisligen ganska bra ifjol och det är så klart något jag tänker fortsätta med den här sommaren. Det känns någonstans motiverande när jag vet att det ger framgångar även på isen.

Det är också kanske lite motiverande när du vet att SHL-spel väntar till hösten?
– Ja, det kommer bli fantastiskt kul. Jag har suttit och följt SM-slutspelet och det känns riktigt kul att ha en riktig trofé att slåss om. Det är… Inte tråkigt kanske, men man vinner liksom inget annat än serien i Hockeyallsvenskan vilket ju så klart är kul också. Men man vill ha en buckla att fira med och det är det man drömmer om att få göra med Brynäs nu – att få slåss om det där SM-guldet.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga