Gustav Forsling.
Nyheter

Kontraktet går ut för Blackhawks-svensken: ”Det är jättesvårt att säga”

ANNONS

Lite i skymundan håller svensken Gustav Forsling på att etablera sig i NHL. Nu går kontraktet med Chicago ut – och SHL nästa säsong verkar inte finnas på kartan.
— Just nu är jag inställd på att åka tillbaka till Nordamerika. Men som sagt ska man aldrig säga aldrig, berättar han för hockeysverige.se.

Chicagos Gustav Forsling hade ifjol en stark säsong för Blackhawks i NHL, men fick avsluta i AHL för Rockford där han med sitt fina backspel var en bidragande orsak till att de gick långt i slutspelet. Efter en operation i juli missade han de första veckorna av säsongen och fick spela igång sig med fem matcher i AHL innan NHL återigen kallade. Där blev han kvar.

BILDADE BACKPAR MED TRIPPLE MÄSTAREN

Nu är han hemma i Sverige efter det att säsongen tog slut och låter nöjd när 2018/2019 ska summeras.
— Jag är ganska nöjd. Jag kom in med en handledsskada och fick börja med fem matcher i AHL. Men jag kom tillbaka bra och tog mig upp igen och sen fick jag två småskador som förstörde litegrann, men i det stora hela tycker jag att det gick bra och jag fick spela mycket, berättar backen för hockeysverige.se.

Mot slutet av säsongen bildade han backpar med rutinerade Brent Seabrook, en herre med tre Stanley Cup-titlar och OS-guld på meritlistan.
— Framförallt är det en jättebra kille som är väldigt hjälpsam och lätt att snacka med. Det är en ära att få spela med en så rutinerad spelare. Det har varit väldigt kul och lärorikt, säger Forsling och fortsätter:
— Jag tycker vi spelade stabilt. Inget powerplay men vi spelade fem-mot-fem och lite i boxplay.

Chicagos tränas av Jeremy Colliton och det är en tränare som Forsling verkar hålla högt.
— Han är väldigt lätt att snacka med och han berättar vad han ser och känner. Lite mer modernt tänk, han är ingen typisk amerikansk coach som man inte vågar prata med.

FÅTT VÄXA IN I DET

Gustav Forsling har tagit den långa vägen borta i Nordamerika. Hösten 2016 åkte han över till Blackhawks camp för att klubben ville ta sig en titt på spelaren. Men han blev kvar.
— Men sen gick det väldigt bra och så blev det att jag tog en plats första året. Det var lite oplanerat, då tanken var att jag skulle spela i LHC.

Första året blev det 38 matcher i NHL medan resten spenderades i AHL. Den andra säsongen inleddes i världens bästa liga, men efter 41 matcher blev det Rockford igen. Men att skickas till farmarlaget behöver inte alltid vara en mardröm. Forsling menar att Rockford är en utvecklande plats att vara på.
— Mitt första år var det en lite annan struktur på det, det var en annan tränare där nere då. Men förra året var Jeremy där och då tyckte jag att det var väldigt bra. Jag lärde mig väldigt mycket när han var där.
— Så jag kände ingen stress där, det blir lite vad man gör det till, tänker man att man inte vill vara där och ska upp direkt så kommer man oftast inte upp direkt. Fokuserar man på att utvecklas och ta det lugnt så brukar det bli bäst.

Blackhawks har gjort sig kända för att ha tålamod med sina spelare och låta dem växa in i det.
— Det tror jag är väldigt nyttigt. I och med att de har väldigt många spelare i systemet och ett bra lag i NHL så känns det inte som de behöver stressa så mycket. De låter sina prospects känna på lite AHL-liv och det tror jag är väldigt nyttigt faktiskt.

SIKTAR PÅ ATT BLI KVAR

Det treårskonrakt Gustav Forsling skrev med Blackhawks 2016 går ut i sommar. Men han låter hoppfull om att det ska förlängas.
— Jag hoppas att bli kvar i Chicago. Det är väl det vi siktar på just nu. Sen har jag inte hört något konkret om kontraktsförslag.

Har du känt av någon tendens åt något håll?
— Det är jättesvårt att säga. Men jag tror, som det känns och som vi har pratat så är det som att jag kommer bli kvar där. Men man vet aldrig i den här branschen.

Om det spåret faller, finns det någon plan B?
— Jag har inte tänkt så långt. Jag försöker bara fokusera på att träna här nu. Jag låter min agent sköta det där så får vi se vad som händer om det inte skulle bli Chicago. Men det är vad jag ställt in mig på i alla fall.

SHL, finns det på tapeten?
— Nja, just nu är jag inställd på att åka tillbaka till Nordamerika. Men som sagt ska man aldrig säga aldrig. Man vet ju aldrig…

Vad har Jeremy Colliton sagt om säsongen som var?
— Han var nöjd och tyckte att jag hade spelat bra. Sen tyckte han jag hade kunnat spela bättre också, och det tycker jag själv också. Det kan alltid bli bättre och det känns som jag kan ta ytterligare ett kliv nästa säsong.
— Jag kände att det var lite mer stabilare spel, inte lika många dippar. Det kändes som att jag hade en högre lägstanivå, berättar Forsling om den senaste säsongen.

LAGKOMPISEN SLOG IGENOM

Chicago hade tre svenska backar i spel säsongen som var. Förutom Forsling även Carl Dahlström och VM-backen Erik Gustafsson. Gustafsson fick ett genombrott med 60 poäng.
— Han gjorde en otrolig säsong och det är väldigt kul att få se det på nära håll. Dom ger ju en chansen, gör man det bra så får man chansen och det är ju tydligt med Erik.

Tänker du: ”Kan Erik så kan jag”?
— Nja, det vet jag inte. Man ser väl på sig själv i första hand. Men det är klart att det är kul att se en annan gå så bra. Speciellt när han är svensk, då är det extra kul, avslutar Gustav Forsling.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL