Foto: Ronnie Rönnkvist

Allt fler SHL-spelare tar en krokig väg för att nå dit. Men få kan mäta sig med Kalle Östmans märkliga och mäktiga resa till ett kontrakt med mesta mästarna Djurgården.
– Det har varit jobb och hockey för att sedan åka hem för att sova, säger han till hockeysverige.se.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)

Sellnäs, inte långt från skidbacken i Romme, är inte känt för att producera hockeyspelare. Men Djurgårdens senaste tillskott i truppen, Kalle Östman, har faktiskt sina hockeyrötter i Borlänges utkant.
– Sellnäs är en liten by utanför Borlänge. Det var där jag och mina tre bröder (Albin, Anton, Ludvig) började spela. Mina storebröder började i Sellnäs och min pappa var tränare för dom. Jag började själv i väldigt tidig ålder med att spela där, men jag är uppväxt i Halvars. Det är en grannby till Sellnäs, berättar Kalle Östman då hockeysverige.se träffar honom för en intervju i Djurgårdens klubbrum på Hovet.

Östman spelade som pojklagsspelare även i Borlänge, men flyttade sedan upp till Leksand som junior. Sista året som junior flyttade han vidare till Mora, men inte i någon av klubbarna fick han något A-lagskontrakt. I Moras fall är det nästan lite märkligt med tanke på att han vann J20:s poängliga med 15 mål och totalt 37 poäng på 44 matcher. Dessutom var han lagets kapten.
– Jag har ändå alltid vetat vad jag velat med hockeyn och varit målmedveten. Att jag inte fick A-lagskontrakt i varken Mora eller Leksand var bara för mig att köpa.
– Det var inte heller något jag hade räknat med. I Mora var det ändå något jag siktade på. När det inte blev så var det bara att köra vidare.

LÄMNADE LEKSAND FÖR MORA

Varför tog du steget från Leksand till Mora som junior?
– Totalt gjorde jag fyra säsonger i Leksand. Jag kom dit som U16. Inför mitt sista juniorår ville Leksand kolla på andra spelare samtidigt som jag kände lite likadant eftersom min första J20-säsong hade varit lite tungt och jag fick inte spela så mycket.
– Då ville jag komma till ett nytt ställe och få lite nya förutsättningar. Då blev det Mora.

Det har blivit en lång resa för Kalle Östman med mycket spel i ettan, vilket inneburit att han inte har kunnat spela hockey på heltid.
– Det har egentligen varit jobb vid sidan av hela tiden. Division 1 är väldigt tufft i och med att man tränar varje dag samtidigt som man måste ha ett jobb vid sidan av. Det har varit jobb och hockey för att sedan åka hem för att sova.
– På det viset har det varit några tuffa år, men jag har alltid älskat att spela och köpt situationen.

”DIVISION 1-HOCKEYN BÖRJADE TÄRA PÅ MIG”

Några tankar på att sluta med hockeyn har han heller aldrig haft trots att det varit tufft att kombinera många gånger.
– Nej, aldrig. Senaste två säsongerna i Division 1 ville jag att det skulle hända något. Just Division 1-hockeyn började tära på mig, men jag har aldrig funderat på ”nu ger jag mig”. Sedan är jag envis som person och det har nog hjälpt mig mycket inom hockeyn.

Efter spel i Pantern, Tyringe och Vimmerby flyttade Kalle Östman hem till Borlänge inför säsongen 2017/18. Även då var det jobb som gällde för 24-åringen vid sidan av hockeyn.
– Då jobbade jag på Cramo. Vi hyrde ut byggmaskiner. Jag gjorde rent och servade maskinerna. Om kunder ville ha maskiner så brukade jag köra ut dom dit. Det här var ett jobb som Borlänge fixade och jag trivdes jag bra. 

När du mitt i säsongen blir värvad till Västervik var det då bara att sluta jobbet på Cramo?
– Jag hade timanställning på Cramo. Eftersom jag fick jobbet genom hockeyn visste Cramo om förutsättningarna, att det kunde bli så här.
– Samtidigt var det nog inte jättepopulärt, men både dom och Borlänge visste, som sagt var, förutsättningarna när jag skrev på. Dom märkte att jag ville framåt och inte kom hem för att bara sätta ner fötterna där.
– Jag kände att det var bäst för min hockey att komma till Borlänge, men det var även väldigt bra socialt. Då körde jag på det. Dessutom hade jag en klausul i mitt kontrakt som sa att om ett allsvenskt lag hörde av sig fick jag gå. Klart att det ändå var speciellt eftersom jag var kapten i Borlänge. Dessutom är det min moderklubb.
– Jag trivdes väldigt bra i laget och klubben samtidigt som jag och min sambo (Linnéa) trivdes bra i Borlänge. Vi hade inte varit hemma på ett tag så vi visste inte riktigt vad vi skulle känna, men det var skönt och bekvämt att bo hemma.

Redan då hade ändå Kalle Östman bestämt sig för att Borlänge inte skulle bli hans slutstation. I alla fall inte den här gången.
– Redan innan jag skrev på för Borlänge sa jag till mig själv att jag inte fick bli bekväm utan fortsätta vilja framåt. När sedan Västervik hörde av sig kände jag att nu få jag en chans och den vill jag ta. Sedan fick vi se vart det bar iväg.

GENOMBROTTET KOM – I VÄSTERÅS

Det blev bara en halv säsong i Västervik i Hockeyallsvenskan.
– Jag trivdes bra där och fick mycket förtroende direkt då jag kom dit. Roger Forsberg trodde mycket på mig. Jag fick spela mycket boxplay och fem mot fem. Däremot fick jag inte spela i så mycket offensiva situationer.
– Västervik är också en liten klubb där alla känner alla, vilket jag var van vid. 

Varför blev du inte kvar i Västervik utan tog steget över till Västerås?
– Min lillebror (Ludvig Östman) hade varit där innan och hade haft Thomas (Paananen) som tränare. Han hade bara bra saker att säga om honom, men egentligen om allting i Västerås.
– Jag kom dit, hade möte med klubben och allt kändes jättebra. Dom lade verkligen ner tid och förklarade för mig hur dom såg på mig som spelare och vad dom hade för tänk. Det kändes verkligen seriöst och som ett lite steg upp fast dom var nykomlingar. Det här var något för mig att bygga på. Västerås kommer ta kliv säsong för säsong och inte vara nöjda med att vara ett mittenlag.

Kalle Östman fick ett rejält genombrott i Västerås. På 48 matcher svarade han för tolv mål och totalt 41 poäng. På det slutade han trea i lagets poängliga efter Lukas Zetterberg och Mikael Frycklund som båda stod för 43 poäng.
– Jag kände att jag hade något bra på gång redan under min halva säsong i Västervik. Hade jag fått en lite mer offensiv roll där så hade jag nog kunnat producera lite mer också.
– När jag kom till Västerås visste jag förutsättningarna, att jag kanske skulle få börja lite längre ner, vilket jag också fick göra. Jag började säsongen i tredje och fjärdekedjan. Efter ungefär tio matcher skadade sig Johan Skinnars som var lite högre upp i hierarkin. Då fick jag kliva in och spela powerplay och stå på den positionen där jag känner mig trygg i.
– Egentligen flöt det på från start där. Redan i första matchen gjorde vi mål i powerplay samtidigt som det hade hackat lite i den spelformen innan. Från då rullade allt på.

HADE INGA TANKAR PÅ SHL

Det blev också en ganska stor uppmärksamhet medialt kring Kalle Östman efter hans poängproduktion i Västerås.
– Jag kände mig ändå mogen för genombrottet, eller vad man ska säga att det var. Egentligen påverkade det mig ingenting. Jag kände hela tiden att jag hade kliv att ta och ville utveckla saker under säsongen.
– Det var inte alla matcher jag var nöjd med fast det gick bra. Jag ville ändå bara fortsätta och inte känna att det här bara skulle vara en ”strike” på 15 matcher. Jag ville visa att det är så här bra jag är och det kan jag vara under hela säsongen.

Hade du redan då tankar på att det kunde bli SHL redan nästa säsong?
– Nej, inte alls egentligen. Jag ville göra säsongen i Västerås och visa att jag kan vara en producerande spelare, bra åt bägge håll och en toppspelare i Hockeyallsvenskan.
– När jag kom till den punkten att jag var det och i match efter match kunde påverka matchbilden oavsett vilket lag vi mötte kände jag att det inte skulle vara omöjligt att någon kunde vara intresserad.

Så var det också och ganska snabbt bestämde sig Kalle Östman för att kommande säsong spela för Djurgården.
– När jag hörde att Djurgården hörde av sig kändes det stort, säger Kalle Östman med ett leende och spår av stolthet i rösten.

STOLT NÄR DJURGÅRDEN ERBJÖD ETT KONTRAKT

Kan du utveckla tankarna bakom valet?
– Man ser publiken och den historia klubben har. Djurgården är mesta mästarna. Jag kände mig stolt när agenten (Daniel Ljung) ringde och sa att Djurgården hade gett mig ett kontraktsförslag.
– Jag spelade i Borlänge för drygt för ett år sedan så just när dom hörde av sig kändes det nästan lite overkligt.

Hur känns det nu då allt är klart?
– Nu känns det hur bra som helst, säger han med ett skratt.

Vad förväntar du dig av spel med Djurgården?
– Jag vill först och främst etablera mig eftersom SHL är ett steg till. Jag känner att jag är mogen för det.
– I många lag jag har kommit till så har jag fått starta lite längre ner i hierarkin. Det var lika i Division 1 då jag kom till Pantern. Vi hade ett bra lag i Division 1 och jag kom inte dit som någon toppspelare utan startade längre ner i hierarkin och jobbade mig uppåt.
– Djurgården är ett bra lag och jag förstår att det kommer bli så här också.

Passar det rent av dig att börja långt ner och sedan jobba dig uppåt i kedjorna?
– Ja, så kan det säker vara. Det är något jag känner mig trygg med. Sedan kommer jag tävla för att ta kliv här och vilja mer här också.

TVINGADES TILL TRYOUT HOS BOTTENLAG

Kalle Östman i Pantern.

Kan du känna en form av revanschkänsla med tanke på den långa resa du fått göra där storklubbar som Leksand och Mora inte såg potentialen i dig? 
– Det är klart att inte alla har trott på mig. Så var det i Leksand och i Mora fick jag inte heller något kontrakt. Efter Mora var det inte heller många Division 1-klubbar som hörde av sig. Jag fick åka ner till Malmö (Pantern) på en try-out till ett lag som hade kvalat ner till division 2.
– Jag har ändå känt att jag tagit kliv för varje säsong. Då har det inte spelat mig någon roll vad andra har tyckt eller känt. Nu känns det väldigt bra att det känslan jag haft varit rätt.

Det är inte bara på isen som livet har förändrats för Kalle Östman. Nyligen blev han dessutom pappa för första gången.
– Direkt då jag kommer hem och ser honom så får jag energi, säger Kalle Östman som spricker upp i ett stort leende.

– Det är väldigt kul att se utvecklingen på honom och så vidare. Jag visste det här redan under förra säsongen, vilket gjorde att jag hade det att se fram emot också. Det gav mig energi redan under den säsongen och jag känner likadant nu då han kommit till världen.
– När jag väl kommer hem kanske jag kan släppa vissa saker, leka och fokusera på honom istället. Det tror jag kan vara bra.

Och din sambo är införstådd med att pappan kommer vara en hel del på resande fot med hockeyn?
– Ja, det förstår hon. Hon har varit med sedan första säsongen i Leksand. Vi gick i samma klass, sjuan, åttan nian, i Borlänge. När jag sedan skulle flytta upp till Leksand blev vi tillsammans så hon har varit med på alla flyttar och vet vad det handlar om, avslutar Kalle Östman med ett leende.