Richard Gynge håller alla dörrar öppna - och talar sig varm för Växjö.Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN

Han är ett av de mer eftertraktade namnen på marknaden, trots en säsong som inte gick helt enligt plan. Richard Gynge tittar brett över vad han ska spela nästa säsong – mellan raderna kan man dock tyda att SHL är ett hett alternativ. Han vill vinna något nu.
— I Ryssland har det kanske blivit så att det är ganska få lag som verkligen kan vinna, berättar han i en intervju med hockeysverige.se.

Richard Gynges säsong tog slut knappt innan den ens hunnit börja. Redan den 29 september var det slutspelat på grund av en korsbandsskada. Sedan dess har han återhämtat sig och byggt upp knät igen.
— Knät är i princip hundra procent. Så det är bara fortsätta att bygga på styrkan nu. Det känns riktigt bra och jag ligger långt fram, berättar han för hockeysverige.se om hur landet ligger med rehaben.

HADE EN BRA KÄNSLA

Det var annars med en bra känsla Gynge gick in i säsongen 18/19. Året innan kom han tvåa i Traktors interna poängliga med 32 poäng och i slutspelet, som tog slut i semifinal, blev han lagets poängbästa spelare när han gjorde 16 poäng på lika många matcher.
— Efter det hade jag en riktigt bra sommar och var långt fram i alla värden fysiskt. Försäsongen gick bra, sen hade vi en ganska tuff start på serien. Men det gick väl ändå okej både för mig och för laget, berättar Gynge om tiden fram till skadan.

148 poäng har det hunnit bli totalt under den 32-årige stockholmarens drygt fem säsonger i världens näst bästa liga. Senast det begav sig i SHL var för Växjö säsongen 15/16 och då smattrade han dit 44 pinnar. En tangering från en av hans säsonger i AIK.

BRA ALTERNATIV I SVERIGE

Han berättar att en återkomst till SHL och Sverige redan till nästa säsong absolut är möjlig.
— Jag har förmånen att kunna hålla alla dörrar öppna. Jag kollar väldigt brett, både KHL, Schweiz och Sverige.

Har du några heta anbud att ta ställning till just nu?
— Utomlands har jag väl inget riktigt hett. I Sverige har jag väl ett par bra alternativ som är spännande och skulle vara roligt.

Han vill inte ge några besked om vartåt det lutar.
— Jag kan egentligen inte svara på det, jag vet inte.

Vad är det som är viktigt för dig i ditt framtida klubbval?
— Det är väl att det ska vara en rolig utmaning framförallt. Att det ska vara ett lag som har chans att vinna, som vill vinna och som vill framåt. Sen är det att det ska funka med familjen också, jag har fru och en dotter som jag inte vill vara ifrån alltför mycket.
— Det är väl de faktorerna man kollar på.

HÅLLER VÄXJÖ HÖGT

Gynges förra klubb Växjö hade en säsong som inte riktigt gick enligt plan och känslan utifrån är att de vässar tänderna rejält inför nästa säsong. Det indikerar bland annat värvningen av Jakob Forsbacka Karlsson från Bostons organisation häromdagen. Gynge har bara positivt att säga om klubben när han svarar på frågan om hur de ligger till hos honom.
— Jag har väldigt höga tankar om Växjö och den organisationen och det arbetet de gör där nere. Plus att vi hade en jättehärlig tid där, både jag och min fru. Så Växjö ligger mig och oss varmt om hjärtat. Plus att jag är säker på att (Henrik) Evertsson och Sam (Hallam) håller på att bygga upp något bra.

Richard Gynge har spelat tre SHL-säsonger, två med AIK och en med Växjö. Samtliga har slutat i semifinalförlust. Likadant ifjol i Traktor och han berättar att möjligheten att äntligen få vinna något driver honom.
— Det är det absolut. Framförallt kanske i Sverige. I Ryssland har det kanske blivit så att det är ganska få lag som verkligen kan vinna. Såklart att det går att skrälla, men annars är det väl några storlag som har abonnerat lite på vinsten där.
— Att vinna är något jag är väldigt sugen på, jag har varit i semifinal ett antal gånger, både i Ryssland och Sverige, och jag är verkligen sugen på att ta mig förbi det nu.