Nils Höglander, Philip Broberg, Tobias Björnfot och Victor Söderström är svenskarna som tippas gå i förstarundan av årets draft.Foto: Bildbyrån

Snart är det dags för årets NHL-draft och flera experter ”tippar” hur lagen kommer att välja. Fyra svenskar tippas gå i den första rundan av experterna på nhl.com.

Årets NHL-draft kommer att äga rum i Vancouver mellan 21-22 juni. Experterna roar sig därför med att försöka förutspå hur lagen kommer att välja i så kallade ”mock drafts”.

NHL.com har låtit tre av sina experter, Adam Kimelman, Mike G. Morreale och Guillaume Lepage, placera ut vilka spelare som kommer att väljas av vilken klubb i draftens första omgång.

Alla tre är, som de flesta andra experter, överens om att Jack Hughes kommer att väljas först av alla av New Jersey Devils och att Kaapo Kakko väljs tvåa av New York Rangers.

EN SVENSK TOPP TIO – FYRA I FÖRSTARUNDAN

De har även med fyra svenskar på sina listor. Backtalangen Philip Broberg är den som tippas väljas först. Kimelman tippar att den svenske 17-åringen blir vald av Edmonton Oilers som nummer åtta. Lepage tror att han blir vald som nummer tio av Vancouver Canucks medan Morreale tror att Broberg blir vald av Minnesota Wild som nummer 12.
”Det är svårt att hitta stora backar som är lika bekväma på skridskorna som Broberg är”, skriver Lepage.

Brynäs Victor Söderström tippas väljas strax bakom Broberg som nummer 16 av Colorado Avalanche, 19:e spelaren av Ottawa Senators och som New York Rangers val som nummer 20.
”Han har ett lugn och en mogenhet i sitt spel som är svårt att hitta i sådana unga backar, något som har imponerat på scouterna. Han är bra på att flytta upp pucken, har ett förbättrande offensivt spel och hans hockey-IQ hjälper honom att alltid vara på rätt position”, skriver Kimelman om Söderström.

Nils Höglander tros välja som en av de sista i den första rundan. Lepage tror att han kommer att väljas som nummer 27 av Tampa Bay Lightning. Morreale tror att han väljs som nummer 28 av Carolina Hurricanes men Kimelman har inte med Höglander bland sina val.

Tobias Björnfot har bara tippats gå i förstarundan av en av experterna, Morreale, som den 31:a och sista spelaren.

På andra draftrankningar återfinns dock svenskar som Simon Holmström och Albin Grewe med chans att väljas i den första rundan.

NHL:S SISTA DRAFTRANKNING NORDAMERIKA

1) Jack Hughes, USA
2) Bowen Byram, Kanada
3)
Kirby Dach, Kanada
4)
Alex Turcotte, USA
5)
Dylan Cozens, Kanada

NHL:S SISTA DRAFTRANKNING EUROPA

1) Kaapo Kakko, Finland
2) Vasili Podkolzin, Ryssland
3) Victor Söderström, Brynäs
4) Ville Heinola, Finland
5) Philip Broberg, Skellefteå
7) Tobias Björnfot, Djurgården
11) Nils Höglander, Rögle
13) Albin Grewe, Djurgården
20) Samuel Fagemo, Frölunda
21) Simon Lundmark, Linköping
23) Karl Henriksson, Frölunda
25) Mattias Norlinder, Modo
27) Simon Holmström, HV71