Linus Johansson, Mathias Bromé och Jakob Lilja är tre spelare som omgärdats av NHL-rykten.Foto: Bildbyrån

Den 15 juni är det deadline för SHL-spelare under kontrakt att sajna för NHL-klubbar. Nedan listas nio spelare, utan någon slags inbördes ordning, som kan hamna i NHL nästa säsong.

På lördagen infaller deadlinen för NHL-aktuella SHL-spelare att skriva kontrakt med klubbarna i Nordamerika. Mängder med spelare har redan skrivit på NHL-kontrakt, men innan den 15 juni kan mycket fortfarande hända. Spelare som redan är, eller ska bli, draftade kan skriva kontrakt även efter den deadlinen.

Nedan följer en lista på nio spelare vars framtid kan ligga i Nordamerika den kommande säsongen.

Emil Bemström, 20, forward, Djurgården

Den 20-årige snajpern från Nyköping hade en fantastisk rookiesäsong i SHL och vann både årets junior, årets rookie och Elite Prospects Award för sina insatser den gångna säsongen. I maj skrev Bemström på ett entry level-kontrakt med Columbus och mycket talar för att skarpskytten satsar på att ta en plats i Blue Jackets nästa säsong. The Athletics Aaron Portzline berättade i en intervju med hockeysverige.se att han såg väldigt stora chanser för Bemström att ta en tröja i NHL den kommande säsongen.


Emil Bemström. FOTO: Bildbyrån

Jakob Lilja, 25, forward, Djurgården

Flytten till Djurgården blev precis vad Jakob Lilja hade hoppats på. Den 25-årige skåningen sköt tolv mål och spelade fram till ytterligare 25 när han fick sitt stora SHL-genombrott den gångna säsongen. Lilja har för Hockeynews bekräftat att NHL-intresse finns, men att han kan tänka sig en fortsättning i Djurgården även om han skriver på ett NHL-kontrakt innan lördag.


Jakob Lilja. FOTO: Bildbyrån

Linus Johansson, 26, center, Färjestad

Linus Johansson fick stort förtroende av Färjestadsledningen under sin debutsäsong i klubben och charmade hemmafansen med sitt frejdiga och tuffa spel. Den 26-årige smålänningen fick debutera i Tre Kronor under säsongen och i april bekräftade Johansson för Värmlands Folkblad att NHL-intresse fanns kring honom. Det återstår att se om Johansson blir Karlstadsklubbens femte NHL-export den här sommaren.


Linus Johansson. FOTO: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Jesper Boqvist, 20, forward, Brynäs

Tidigare under måndagen kom uppgifter om att Jesper Boqvist bestämt sig för att testa lyckan i Nordamerika nästa säsong. Ännu har inget officiellt besked kommit från New Jersey, som draftade 20-åringen i andrarundan 2017. Bli dock inte förvånade om klubben inom de närmaste dagarna presenterar Boqvists entry level-kontrakt med klubben.

Uppdatering: Senare under måndagskvällen meddelade Devils att Boqvist skrivit på ett entry level-kontrakt med klubben.


Jesper Boqvist. FOTO: Bildbyrån

Theodor Lennström, 24, back, Färjestad

Lennström är klar för spel i Frölunda inför nästa säsong, men innan den 24-årige stockholmaren ens hunnit dra på sig sin nya matchtröja kan det bli tal om flytt igen. Enligt TSN:s insider Darren Dreger ska Lennström haft NHL-klubbars ögon på sig under säsongen och det återstår att se om det blir någon kontraktsskrivning innan helgens slut. Den AIK-fostrade backen stod för 15 poäng (2+13) på 47 grundseriematcher för Färjestad den gångna säsongen.


Theodor Lennström. FOTO: Bildbyrån

Kristian Näkyvä, 28, back, Örebro

Örebro har redan tappat Rodrigo Abols och Nick Ebert till NHL. Det ser inte ut att stanna där för närkingarna. Enligt uppgifter till Svenska Fans ska Edmonton vara intresserade av att sajna den landslagsmeriterade backen. Näkyvä hade en fin säsong på Örebros blålinje, där han stod för 27 poäng på 51 matcher.


Kristian Näkyvä. FOTO: Bildbyrån

Mathias Bromé, 24, forward, Örebro

Ytterligare en Örebrospelare på listan. Den 24-årige forwarden var en av få ljusglimtar i Mora den gångna säsongen. Bromé fick ett riktigt genombrott på SHL-nivå och noterades för 35 poäng (15+20) på 52 SHL-matcher för dalmasarna. Tack vare sitt fina spel belönades han med en plats i Rikard Grönborgs Tre Kronor-trupp under säsongen. Hans fina insatser gick inte heller NHL-klubbarna förbi, och för DT bekräftar den nyblivne Örebrospelaren att NHL-intresse finns för honom.

Mathias Bromé. FOTO: Bildbyrån

Emil Larsson, 25, forward Luleå

Den 25-årige forwarden hade NHL-intresse på sig redan förra säsongen. Det intresset har inte avtagit, och i slutet av januari bekräftade Larsson att han hade klubbar efter sig. Larsson gjorde sin landslagsdebut under säsongen och stod för fem poäng (4+1) på åtta matcher i Tre Kronor-tröjan under vintern.


Emil Larsson. FOTO: Bildbyrån

Samuel Fagemo, 19, forward, Frölunda

En liten outsider på listan, då han förmodligen kommer att gå i någon av topprundorna i sommarens draft. Hade en fantastisk säsong med sitt Frölunda där han stod för 14 mål i grundserien och som sedan avslutades med ett SM-guld i Globen. I dagsläget är det så klart svårt att sia om NHL-chanser nästa säsong, men det skulle inte förvåna om Fagemo skulle ta chansen om den dök upp.


Samuel Fagemo. FOTO: Bildbyrån