Klubbarna uppmanar distrikten att rösta ner förslaget.Foto: Bildbyrån

I helgen ska Svenska Ishockeyförbundets årsmöte rösta på det serieförslag som ensamutredaren Ola Lundberg lade fram i november. Nu ställer sig mängder med klubbar i Hockeyettan upp och manar sina distrikt till att rösta ner delar av förslaget.

I februari 2018 startade Ola Lundberg sin utredning om hur svensk herrishockeys seriesystem för de tre högsta ligorna ska se ut i framtiden. I november presenterade han det hela på en pressträff och på lördag är tanken att Svenska Ishockeyförbundets årsmöte ska rösta igenom det hela.

UPPMANAR DISTRIKTEN ATT RÖSTA NEJ

Men det finns invändningar mot förslaget det ska röstas om och en av de större är det faktum att endast ett lag flyttas upp respektive ner gällande SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. Under dagen har en rad klubbar i Hockeyettan gått ut via ett öppet brev och uppmanar sina respektive distrikt att rösta nej till förbundets förslag om direkt upp- och nedflyttning.
”Skälet är att förslaget riskerar att undanröja och motverka det som är grunden för den svenska ishockeyrörelsen. Drömmen avancemang, hotet om nedflyttning men också möjligheten att rädda sig kvar i en gastkramande kvalserie. Varför nuvarande modell måste ändras framgår inte. Några skäl för förslaget har inte lagts fram. Någon konsekvensanalys har inte presenterats”, skriver Arlanda Wings ordförande Johan Karlsson i ett öppet brev som publicerats på Hockeyettans hemsida.

Det var den 29 maj som förbundet meddelade att Lundbergs förslag med ett lag upp/ner mellan varje liga var det förslag som skulle läggas fram på årsmötet. Konkret innebär det att ett lag varje säsong garanteras att flytta upp, men samtidigt tar man bort möjligheten till att ett extra lag kan gå upp, så som nuvarande modell tillåter.
”Vi vet att nuvarande system fungerar. If it ain’t broken. Don’t fix it”, skriver Karlsson.

Även en rad andra klubbar i Hockeyettan uppmanar sina respektive distrikt att rösta nej på lördag. Även Norrbottens och Smålands ishockeyförbund har uppmanats.

Det är bara SHL-klubbarna bland föreningarna som har rösträtt på årsmötet. Allsvenskan och ettan representeras av distrikten. SHL har tidigare ställt sig bakom förslaget, medan allsvenskan och ettan haft invändningar.