Joel Mustonen.Foto: Bildbyrån

Joel Mustonen är just nu kontraktslös och det faktumet är något förvånande. Han borde vara högvilt bland nästa säsongs guldaspiranter.

Igår kunde ni läsa en intervju här på sajten med Joel Mustonen där han avslöjade att Örebro valt att inte utnyttja det tredje året på kontraktet med honom. Avslöjade kanske var en överdrift, det var ett tag sen han fick beskedet av Örebro och det har stått lite kort om det i media, men av någon märklig anledning verkar detta ändå ha gått de flesta förbi. Scannar man av sociala medier verkar det som de flesta Örebroanhängarna är en smula förbryllade och förvånade efter att de tagit del av artikeln och de flesta är rörande överens om att Mustonen gott kunde fått chansen även ett tredje år i Örebro. De flesta ser potentialen i honom.

Även C More-experten Sanny Lindström är förvånad över att Örebro valt att gå skilda vägar med Mustonen och jag tror de flesta som är någorlunda insatt i svensk ishockey och SHL kan skriva under på Sannys ord. Mustonen är en SHL-spelare sett till hans kvalitéer. Punkt.

Nu har vi inte hela bilden framför oss ska sägas. Det kan bero på tusen olika saker att Örebro valde att säga adjö till den 24-årige finländaren, men sett ur ren spelmässig synvinkel är det ett mysterium att de inte valde att ha kvar Mustonen, som i gårdagens intervju berättade att SHL är prio ett för honom, även fast han redan nu har färdiga kontrakt att skriva på från finska lag. Men, trots att han är finsk medborgare, känner han sig svensk då han är uppvuxen i landet och vill gärna stanna här.

ENORMT SLÖSERI

Skulle Joel Mustonen gå till finska liiga anser jag att det skulle vara ett enormt slöseri med kvalité för SHL. Han är ingen ”flashig” spelare som kan vända ut och in på ett försvar på egen hand. Men han sliter, river och banar väg för sina medspelare på ett bra sätt och visst gör han sina poäng också (41 poäng på de två senaste säsongerna i SHL är helt OK).

Hade jag varit sportchef för ett guldsatsande SHL-lag nästa säsong hade jag inte tvekat en sekund på att hugga på Joel Mustonen nu när Örebro var så generös mot sina konkurrenter och släppte honom fri. Jag tror nämligen att han skulle kunna göra ett enormt bra arbete i ett topp fyra-gängs fjärdekedja med sin fart och frenesi. Han skulle vara en perfekt breddspelare för, säg exempelvis Växjö, Frölunda eller Skellefteå och passa in perfekt i de lagen. Vid skador på spelare högre upp i kedjehierarkin skulle han kunna komma in och ersätta utan större problem. Liksom Sanny Lindström tror även jag att HV71 skulle kunna vara ett gott alternativ för Mustonen som för bara ett par år sedan spelade landskamper för finska landslaget. HV visade förra säsongen att spelare har alla möjligheter att blomma ut i klubben.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *