Nyheter
SKOGLUND: Så skulle ett kval till CHL kunna se ut
ANNONS

Ända sedan Champions Hockey League såg dagens ljus för ett par år sedan har det mestadels varit gnäll på turneringen från folk runtomkring. Inte från klubbarna dock, vilket är rätt förståeligt då de är delägare i etablissemanget. Dumt att snacka ner sin egen produkt.

Gnället har handlat om att turneringen inte är tillräckligt intressant. Folk i de svenska stugorna vallfärdar inte för att se Frölunda besegra Liberec i samma utsträckning som de springer benen av sig för att se samma lag besegra Färjestad, HV71 eller något annat av SHL-gängen.

Årets upplaga av CHL innehåller efter en bantning 32 lag fördelade i åtta grupper. Det finns de som tycker att det fortfarande är för många lag. C More-experten Sanny Lindström är en av dessa till exempel, vilket han skriver om här.

I sin krönika förespråkar han ytterligare en bantning, plus ett kvalsystem likt fotbollens Champions League har för att ta sig in till huvudturneringen.
Hur skulle då ett sådant format kunna se ut undrar ni säkert. Jag satte mig med ritblocket och skissade fram en lösning som ni kan ta del av lite längre ner i detta inlägg. Men först en liten redogörelse för hur jag tänkte.

32 lag är för många, därför halveras antalet direkt ner till 16, varav tolv är direktkvalificerade till huvudturneringen. De tolv hämtas uteslutande från de sex grundar-och ägarligorna SHL, Liiga, NLA, DEL, Extraliga i Tjeckien och Erste Bank Liga.

Från SHL och Liiga går tre lag direkt in. NLA och Extraliga bidrar med två vardera, samt att DEL och Erste Bank Liga får ett lag vardera.
Grunden för kvalificering är fortsatt enligt dagens modell:

  • CHL Mästare
  • Vinnare av den inhemska ligan
  • Vinnare av grundserien i den inhemska ligan
  • Andraplacerade i grundserien i den inhemska ligan
  • Förlust i finalen av den inhemska ligan
  • Högst rankade semifinallag i den inhemska ligan, baserat på grundseriens resultat

Detta innebär att följande lag är direktlvalificerade för mitt fiktiva CHL baserat på fjolårets resultat.

Frölunda
HV71
Växjö
Tappara
TPS Åbo
Kalpa
SC Bern
ZSC Lions
Brno
Liberec
München
Vienna Capitals

Fyra lag till ska in i denna kompott och det är där jag har filurat på ett kvalspel och hur det på enklast vis skulle kunna genomföras. Ett lag vardera från de sex grundarligorna är i detta exempel kvalificerade för kval till CHL och de ställs där mot åtta mästarlag från de lägre rankade europeiska ligorna. Här är lagen som går till kvalspel.

Brynäs
Jyväskylä
EV Zug
Trinec
Mannheim
Klagenfurter
Esbjerg
Stavanger
Banska Bystricka
Sheffield Steelers
Gap
Krakow
Neman Grodno
HK Kurbads

Jag tänker mig två kvalomgångar där de två högst rankade lagen, Brynäs och Jyväskylä, står över den första. Jag plockade fram min hatt och lottade fram matchserierna. Fetmarkerade lag betyder att laget är vidare till nästa omgång.

Kvalomgång 1:

EV Zug – HK Kurbads
Trinec – Neman Grodno
Mannheim – Krakow
Kalgenfurter – Gap
Esbjerg – Sheffield
Stavanger – Banska Bystricka

Kvalomgång 2:

Brynäs – Stavanger
Jyväskylä – Esbjerg
EV Zug – Klagenfurter
Trinec – Mannheim

Detta innebär alltså att Brynäs, Jyväskylä, Zug och Trinec gör de tolv andra lagen sällskap i gruppspelet. När jag ändå var igång med hatten lottade jag fram grupperna också. En lottprocedur som fick göras om några gånger då jag inte ville ha två lag från samma liga i samma grupp, Det är också anledningen till att max fyra gäng från varje liga får chansen i att direktkvalificera sig/kvala in.

Grupp A:

Frölunda
TPS
Brno
EV Zug

Grupp B:

HV71
Kalpa
Vienna Capitals
Trinec

Grupp C:

Växjö
SC Bern
München
Jyväskylä

Grupp D:

Tappara
ZSC Lions
Liberec
Brynäs

Det ser väl ut som rätt hyfsade grupper väl? Matcher som garanterar en viss kvalité redan från start är känslan jag får i alla fall. Något som kanske kan locka publiken även till de svenska ladorna när det vankas CHL.

Förövrigt är jag motståndare till att utslagsserier hockey ska avgöras i bäst av två matcher. Det har ju varit så i CHL sedan starten när det kommer till slutspelsmatcher. Jag skulle vilja se att både kval och slutspel fram till final avgörs i bäst av tre där lägst rankat lag börjar hemma och det högst ranka kan få två raka matcher på hemmais om det går till en tredje. Finalen kan dock gärna avgöras i bäst av en.

Tänker jag rätt? Tänker jag fel? Jag finns på Twitter under @hockeystaden för den som vill kasta ris eller ros.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM