SHL
SKOGLUND: Per och Conny – två som skulle tillföra mycket
ANNONS

Per Ledin och Conny Strömberg? Är det inte lite av ett mysterium att de båda inte spelat hockey i Sverige hittills under säsongen?

Tidigare idag rapporterade Hockeypuls att division två-laget Kalmar HC var på jakt efter rutinerade duon Conny Strömberg och Per Ledin. Strömberg ska enligt vad klubbens ordförande, Tobias Johansson, säger till Barometern varit i kontakt med klubben tidigare och Per Ledin ska få frågan inom kort.

Skulle detta gå i lås är det såklart hur coolt som helst. Att en division två-klubb landar två sådana nyförvärv, som fortfarande håller på högsta nivå, har aldrig hänt. Jag tror inte att det kommer hända nu heller om jag ska vara ärlig. Någon match kanske, visst. Men knappast hela säsongen.

Häftigt initiativ hur som från uppstickarklubben som just nu leder division 2 Södra B med tre poäng tillgodo på tvåan Värnamo. I sin trupp har de bland andra forne talangen Viktor Crus Rydberg som gjort nio poäng på nio matcher.

HÅLLER FORTFARANDE

Per Ledin och Conny Strömberg ska såklart spela högre upp än i division två. Så sent som förra säsongen lastade Strömberg in 27 poäng för Västervik i Hockeyallsvenskan. Då klubben var nykomlingar på nivån. Hittills i år har han gjort 13 poäng på 15 matcher i Norge för Lörenskog innan det meddelades att hans korttidskontrakt med klubben, som löper ut sista oktober, inte kommer förlängas.

Per Ledin går för tillfället kontraktslös efter att han de två senaste säsongerna huserat i Österrike och Schweiz och för mig är det ett mysterium att någon SHL-klubb ännu inte lagt beslag på 39-åringens signatur på papper.
Vad jag har förstått det som gjorde han det bra under de matcher han fick spela i NLA förra säsongen. Han hade nämligen en något otacksam roll i Lausanne där han redan från början visste att han bara skulle få spela i rent avlastningssyfte. I NLA har de utlänningskvot och Ledin var den extra utländske spelaren i klubben.

Tolv matcher och sex poäng blev det med de förutsättningarna och det kan man inte säga annat än att det är bra. Lägg därtill åldern på Ledin, så förstår man att han brinner. Vilken veteran hade inte degat ihop fullständigt efter att bara få spela sporadiskt?

LÄR BLI EN BILLIG LÖSNING

Per Ledin sköter om sin kropp, brinner för det han gör och någonstans har jag läst att han sagt att han skulle kunna spela gratis. Det tycker jag absolut inte att han ska göra, han utför ett arbete och ska ha rimligt betalt, men han borde ju inte bli alltför dyr för den klubb som väljer att kontraktera honom.

Jag har på senare tid undrat varför exempelvis HV71, med sin milslånga skadelista, inte erbjudit Ledin ett korttidskontrakt. Eller varför inte Karlskrona där kompisen Mattias Karlsson spelar? Med få undantag gör Karlskrona oftast bra matcher, men har svårt att få med sig poäng. En spelare med Ledins engagemang, attityd och rutin skulle kunna vara skillnaden där, oavsett roll i laget. Sen behöver klubben en stark profil som ensam kan sälja biljetter.

Glöm för allt i världen inte heller den oerhörda energin och vinnarmentaliteten han skulle komma in med.

HV71 har hans spelat i tidigare och behöver knappast någon inkörningsperiod med att komma tillrätta utanför ishallen i staden han firat två guld i. Nu börjar ju lagets skadade anfallare komma tillbaka igen, så Ledin till Jönköping kanske inte är så jätteaktuellt längre.

KAN STYRA UPP SHL-LAGETS POWERPLAY

Conny Strömberg då? Han skulle tillföra mycket offensivt för vilket allsvenskt lag som helst. Jag skulle till och med kunna sträcka mig så långt som att jag tycker han skulle passa briljant i Djurgården i SHL, i en powerplayroll. Djurgården har öppnat bättre än vad alla tippade på förhand, men en spelform har hackat och det är powerplay där de bara gör mål på 10,34 procent av möjligheterna.

Med 41-åringen i laget är jag övertygad om att Djurgården skulle få det att lossna där med.

Likt Per Ledin brinner också Conny Strömberg för sporten och han skulle tillföra hur mycket energi som helst i ett omklädningsrum. Jag var lite överraskad att han inte redan i somras kontrakterades av något allsvenskt lag efter det blev klart att han skulle lämna Västervik.

Det återstår att se vart Per och Connys karriärer tar vägen, men att de spelar hockey igen på hög nivå tror jag inte vi behöver tvivla på. De brinner alldeles för mycket för sporten för att det inte ska bli så. Nu gäller det bara att de svenska klubbarna inser det med och inte stirra sig blinda på ålderssiffran hos de bägge spelarna.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga