Foto: Bildbyrån

Hur skulle en nordisk hockeyliga kunna se ut i praktiken? Frågan blir ju aktuell nu med René Fasels idé om att slå ihop den svenska och finska högstaligan.

Tidigare idag kom IIHF-bossen René Fasels tankar fram om hans oro över klubblagshockeyn i Europa. Han sa bland annat att det kanske skulle vara en idé att slå ihop SHL med finska Liiga för att få en slagkraftig liga.

Naturligtvis en befängd tanke som jag avstår från att kommentera vidare.

Men…

Jag ska erkänna att tanken på nordisk liga även har rullat genom min skalle vid flertalet tillfällen. Kanske inte så mycket för svensk och finsk hockeys skull, utan mer för våra bröder Norge och Danmark.
Jag tror att det skulle gynna och sätta fart på deras spelarutveckling än mer om de tampades med svenska och finska lag så gott som dagligen.

Dock har mina tankar alltid landat i att det högst troligt inte skulle vara någon idé att ens tro att detta skulle bli verklighet. Den inhemska hockeyn i Sverige står sig stark trots publikkriser och annat, det finns ju de som hävdar att vi flyttar ett steg närmare ruinens brant så fort Jörgen Lindgren nyser, men så allvarligt är det så klart inte.

Men. Tja, visst har vi problem. Det har vi. Men att vi skulle gå ihop med Finland för att lösa dessa tror jag inte ett smack på.

För att utveckla mina egna fantasier runt detta med en nordisk liga då. Jag vill poängtera att detta bara är ett resultat av eget drömmande och inget jag egentligen skulle vilja se på allvar.

Säg att vi tar Fasels förslag och adderar Norge och Danmark till detta, plus lite fria fantasier. Åtta lag från Sverige, lika många från Finland och två vardera från Norge och Danmark. Då skulle det, baserat på nuvarande tabellplacering i respektive liga se ut så här.

NORDIC LEAGUE:

Västra konferensen:

Växjö
Odense
Herning
Linköping
Frölunda
HV71
Malmö
Storhamar
Sparta Sarpsborg
Färjestad

Östra konferensen:

Kärpät
Tappara
Lukko
TPS Åbo
Jyväskylä
Saipa
Pelicans
IFK Helsingfors
Skellefteå
Djurgården

Lagen skulle kunna möta varandra fyra gånger inom samma konferens och två gånger utanför. Det skulle ge 56 omgångar och till slutspel kan de åtta främsta från varje konferens gå.

Vem tar hem detta månntro?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *