Foto: Bildbyrån

När folk nämner Oskarshamn den här säsongen så verkar det handla mest om lån. Men det finns faktiskt en hel del andra saker i klubben som borde uppmärksammas och lyftas fram.

Det har under säsongen rasat en debatt om lånen mellan SHL och Hockeyallsvenskan där det finns de som hävdar att vår andraliga sakta men säkert håller på att förvandlas till en farmarliga a´la AHL.

Personligen tycker jag att det där är överdrivna farhågor och det har jag utvecklat här om någon skulle vara intresserad. Jag tycker också att debatten har spårat ur å det grövsta. Men det utvecklar jag kanske i framtiden. För nu ska det nämligen handla om annat.

Ett lag som hånats extra mycket för de många lånen i truppen är Oskarshamn. På många sätt ett av höstens succélag i Hockeyallsvenskan, innan de nu på sistone fallit tillbaka lite i tabellen.

Men förutom alla lån som kommit och gått, förfogar den för säsongen nye sportchefen Per Kenttä över en intressant kontrakterad trupp i den småländska kuststaden.

Poängbäste spelare hos tabellfemman är backen Marcus Björk som Kenttä plockade med sig från Asplöven i somras. 20-årige Björk har gjort imponerande 21 poäng på 28 matcher under sin första säsong på nivån. Han har kontrakt även över nästa säsong, vilket väl kan komma att ändras då hans framfart inte lär gå obemärkt förbi hos SHL-klubbarna. Oklart hur det ser ut med klausuler i hans kontrakt dock. Men har han ingen ”out-klausul” lär han bli kvar nästa år. SHL kan nämligen inte roffa åt sig kontraktsbundna spelare hursomhelst som en del verkar tro.

18-årige backen Martin Fehérváry har gått in och tagit en ordinarie tröja i Oskarshamn, dit han värvades från Malmös J20-lag till den här säsongen. Han kommer lira junior-VM för Slovakien i Buffalo och högst troligt kommer han även väljas i draften kommande sommar. Även han sitter på kontrakt med Oskarshamn till 2019 och med tanke på utvecklingspotentialen hos honom lär det väl högst troligt bli så att han kommer ta en ännu större roll i laget nästa säsong.

Backen Karl Johansson har hunnit bli 24 år och stått på tillväxt i Hockeyettan under ett antal säsonger. Han värvades in till Oskarshamn i somras och har snabbt tagit för sig. Lagets näst poängbäste back har också han ett avtal som löper ut 2019.

Viktiga kuggar som Linus Morin (skadad för tillfället), egna produkten Tom LinderJoakim Hagelin och Victor Löfstedt har varit i klubben länge och det finns väl all anledning att tro att de kommer fortsätta vara det.

Utöver dessa ska vi inte heller glömma att Oskarshamns J20-lag för tillfället gör kaos med motståndarna i J20 Elit Södra, ligan näst under Superelit, och från det laget har backarna Christian Lindberg, Emil Andrae, Theodor Liss Karlsson, samt anfallaren Tim Myllyvainio funnits med i a-laget under säsong.

Lindberg skrev nyligen a-lagskontrakt. 15-årige Andrae spelade TV-pucken i höstas och togs ut i pojklandslaget efter det.

Man kan ju då ställa sig frågan varför ett skadedrabbat Oskarshamn inte gett fler egna juniorer chansen, utan istället hämtat spelare utifrån.
Får jag gissa på svaret är det väl helt enkelt så att de sportsligt ansvariga förstår att det är en rätt stor nivåskillnad från J20 Elit upp till Hockeyallsvenskan och kanske inte vill riskera att bränna sina egna juniorer för att fylla ut matchtruppen under två-tre matcher.

Det där ska vi nämligen ha klart för oss att det är de som verkar i klubben som har störst kännedom om vilken nivå deras unga spelare ligger på för stunden. Bara för att det kan finnas potential, behöver det inte innebära att den kan plockas fram på beställning.

Dessutom finns det såklart en framtidsvinning i viss mån att låna talangfulla spelare från SHL-klubbarna. Någon eller några kanske inte tar plats i SHL nästa säsong och då kanske är sugna på en återkomst till Oskarshamn.

Vi ska inte heller glömma egna produkten Manuel Ågren som nu efter ett par starka säsonger i Hockeyallsvenskan ryktas vara på väg till SHL kommande säsong.

I båset vakar skicklige coachen Björn Hellkvist över alltsammans och han verkar ha kommit in bra i sin nya klubb. Annars hade de knappast presterat så bra som de gjort hittills.

Tar vi oss en titt på de tio spelare som gjort tio poäng eller mer under säsongen är åtta av dessa kontrakterade av Oskarshamn och därmed alltså inga lån.

Jag känner att ovan info är rätt viktig att ta i beaktande när klubben bespottas så mycket som den gör för alla lån. Jag är inte dummare än att jag förstår att Oskarshamn förmodligen ligger några tabellplaceringar högre upp tack vare lånen än vad de annars skulle ha gjort.

Men att lättvindigt slänga sig med kommentarer som att hela Per Kenttäs bygge handlar om lån är att grovt missa målet. Sen håller jag med om att 13 (återigen: om jag räknar rätt) spelare på lån hittills under säsongen även är i det mesta laget även för mig. Men de 23 andra som spelat a-lagshockey i Oskarshamn under säsongen har de själva under kontrakt.

Man kan lätt få uppfattningen, genom all skit som kastas mot Oskarshamn i och med lånesoppan, att klubben är ett luftslott utan grund. Men, nja. De har funnits med i Hockeyallsvenskan så länge ligan har funnits och till och med kvalat uppåt några gånger.

Så stabil grund och historik har de minsann. Det vore tacknämligt om de kunde uppmärksammas för det, samt sina fina prestation hittills under säsongen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *