Esa Keskinen hyllas i Jönköping den 10 februari.Foto: Bildbyrån

Han ses nästan som en Gud i en hockeytokig stad. Därför är det extra glädjefyllt att Esa Keskinen nu hyllas av HV71.

HV71 har under den senaste tiden kört en kampanj på finska där man hintat om att man ska hylla en av klubbens alla lirare genom tiderna som härstammar från vårat östra grannland. Men klubben har aldrig gått ut med vem det är som ska hyllas och spekulationerna har varit många på sociala medier om vem det egentligen kan handla om.

Kari Eloranta? Hannu LassilaJukka Voutilainen? Esa KeskinenKalle SahlstedtPasi Puistola? Kari Takko?

Ingen visste. När nedan tweet dök upp under förmiddagen från HV71:s kommunikationschef Johan Freijd kan jag erkänna att det spratt till lite extra i hjärtat hos undertecknad gubbe och jag kastade mig snabbt över mejlen för att delge Uffe Bodin att ”matchen den 10 februari mellan HV71 och Brynäs bevakar jag väääääääldigt gärna på plats”.

HV71 har genom åren gjort sig kända för att lyckas med sina finländare och många har slagit sig in i fansens hjärtan för alltid och diskussionerna brukar ibland bli högljudda när det ska avhandlas VEM av alla finländare som egentligen varit bäst. Allt som oftast brukar det koka ner till två namn: Kari Eloranta och Esa Keskinen.

TROLLBAND PUBLIKEN

Under fem säsonger mellan 1994 och 1999 trollband Esa Keskinen jönköpingspubliken med sina magiska framspelningar, framförallt de patenterade flippassen som hittade rätt adress gång på gång. Framförallt hittade de landsmän och spelare som Marko Palo och Kai Nurminen. Men även Ulf Dahlén, Anders Huusko och Johan Lindbom.

Ramsan ”Keskinen! Nurminen! Keskinen! Nurminen!” som rullade runt Rosenlundshallens läktare under säsongen 1995/1996 ekar fortfarande i mitt huvud mellan varven.

Under hans första säsong vann HV71 sitt första SM-guld och de stora hjältarna i det slutspelet hette Pelle Gustafsson, Bosse Ahl och Johan Lindbom. Men frågan är faktiskt om HV hade tagit det där SM-guldet om det inte vore för Keskinens briljans. Jag minns att han hade en helt fenomenal framspelning från bakom mål till en mötande Pelle Gustafsson i den femte och avgörande SM-finalen. En riktig Gretzkypassning, vilket inte var någon ovanlig servering från Keskinens klubba.

SPELADE SEX VM

Keskinen spelade sex VM och två OS-turneringar för Finland under sin karriär och jag vet inte hur många jag suttit och svurit över det där lilla spelgeniet som åkte runt och gjorde livet surt för svenska försvarare i landslagssammanhang.

På grund av orsaker som jag inte känner till tackade Keskinen under flera år nej till att representera det finska landslaget efter en konflikt med ledningen. Men när Curre Lindström installerades som förbundskapten kom han åter och fick vara med att vinna nationens första VM-guld i ishockey i Globen 1995.

Det är rätt stort när man tänker på det att en center av högsta internationell klass valde spel i Sverige som 29-åring, utan att någon gång ha testat på NHL-spel. Han draftades redan 1985 av Calgary Flames och jag gissar att hans spelstil inte riktigt passade in i ligan på den tiden. Hade det varit nutid så hade han alldeles garanterat spelat ”over there”.

VANN POÄNGLIGAN

Nåväl, till Sverige kom han och minns jag rätt nu så var det egentligen ingen runtomkring som trodde att den dåvarande klubbdirektören Denny Eriksson skulle ro den där värvningen i land. Men det gjorde han och det blev ju enormt lyckat om man ser till utfallet.

Visst, HV71 vann bara ett SM-guld under Keskinens tid i klubben, men vi ska komma ihåg att de var långtifrån den storklubb då som de är nu. Keskinen gjorde i alla fall vad han skulle med över en poäng i snitt på de här åren, en poängligaseger och en tilldelad guldhjälm.

För att belysa Keskinens dominans ännu mera roade jag mig med att, med hjälp av eliteprospects, se hur många spelare som gjort över 200 matcher i elitserien/SHL det är som kan matcha hans poängsnitt.

1. Mats Åhlberg, 1,24
2. Håkan Loob, 1,23
3. Peter Forsberg, 1,06
4. Esa Keskinen, 1,03

1999 lämnade Keskinen Sverige och avslutade med en säsong i TPS Åbo. Mig veterligen har han bara varit tillbaka i Jönköping en gång sedan dess, i samband med klubbens 40-årsfirande 2011. Nu kommer han åter ännu en gång och det lär bli ett kärt återseende.

För en storslagen hyllning och folkets jubel förtjänar han verkligen.