Hockeysverige.se befinner sig under helgen i Sheffield för att kolla in brittisk hockey.Foto: Bildbyrån och Pixabay

Med start imorgon kommer hockeysverige.se att finnas på plats i Sheffield till och med måndag för att bland annat besöka hockeylaget Sheffield Steelers på träning och dessutom se deras match på lördag mot höstens CHL-skräll Nottingham Panthers. Två gäng som slår många av SHL-klubbarna på fingrarna gällande publiksnittet.

Nu kan jag självklart inte tala för alla, men om vi håller oss till högstaligor i hockeyvärlden så känns det som att NHL, KHL, SHL, Liiga, NLA och DEL räknas som de lite ”finare” och bättre ligorna i världen. Vi har genom åren fått vänja oss vid att våra bästa inhemska spelare drar till NHL, på senare år också KHL. Men vi har även en strid ström som har valt spel i Schweiz, Finland och Tyskland.

VAD FINNS BAKOM

Men vad finns bakom allt det där? Jag har under lång tid funderat över det där: Hur är egentligen hockeyn i Norge, Danmark, Storbritannien och så vidare. Hur är publiken? Ligorna i de länderna har ju haft representation i CHL sen det mästerskapet startade och bland annat så gick engelska Nottingham Panthers och vann sin grupp i höstas före bland andra SC Bern och TPS Åbo.

Just Nottingham Panthers ska jag se på plats när de på lördag tar sig an Sheffield Steelers i FlyDSA Arena i Sheffield och de båda trupperna innehåller svenskar och svenskbekantingar som assisterande tränaren i Sheffield Jerry Andersson. I samma klubb spelar Andreas Jämtin, Andreas Valdix och Jonas Westerling. Men även den förre Brynäs- och Örebrospelaren Tim Wallace.

I Nottingham återfinns Erik Lindhagen som ensam svensk. Målvaktssysslan delas av Patrick Galbraith (före detta Björklöven, Leksand och Karlskrona) och den förre NHL- och KHL-målvakten Michael Garnett.

LÄR BLI STÄMNING

Jag vet inte vad jag kommer bjudas på för spel när jag bänkar mig för match klockan 19 i arenan. Men det lär bli fest och stämning på läktaren i alla fall. Bara några timmar innan kommer nämligen Sheffield United och Nottingham Forest mötas på fotbollsarenan Bramall Lane några kilometer bort.

Dessutom är Steelers och Panthers de två klubbar som drar mest publik i EIHL, som ligan heter. Sheffield har under säsongen dragit imponerande 5 183 åskådare i snitt på sina hemmamatcher och lördagens motståndare är det enda som rappar dem på fingrarna gällande detta. Nottingham har lockat 5 692 personer i snitt.

Det är faktiskt lite intressant när man tänker på det. Sheffield hade kommit åtta i publikligan om de spelat i SHL den här säsongen. Nottingham hade kommit sexa.

STOR SPRIDNING

Men EIHL:s totala publiksnitt är inte mycket att hänga i julgranen om man jämför med toppligorna. När IIHF gjorde en sammanställning på de europeiska ligornas snitt efter förra säsongen kom ligan på sjunde plats med 2 842 åskådare. Det finns några av de tolv klubbarna i ligan som drar ner det. Tokjumbon i ligan, Edinburgh Capitals, lockar exempelvis bara 651 åskådare i snitt till sina hemmamatcher.

Nog pratat om det. Vad kan ni läsare förvänta er av min resa till England då? Först och främst ska jag försöka klämma ur mig några sköna intervjuer. Men sen ska jag även försöka få svar på alla de frågor jag har om brittisk ishockey. Storbritannien spelar i VM:s andradivision dit de flyttades upp från tredjedivisionen förra året. Är unionen mellan  England, Skottland och Wales på väg upp inom hockeyn?

Hur stark är klubblagshockeyn? De har deltagande i CHL och ifjol vann Nottingham Panthers Continental Cup som första brittiska lag genom tiderna. I år placerade sig Sheffield Steelers trea, något de också gjorde 2010.

Hur är hockeyn och kulturen kring den. Har klubbarna riktiga hardcorefans som vi i Sverige är bortskämda med att våra föreningar har?

STÄNGDES AV 20 MATCHER

Tidigare i år stängdes den tidigare Malmö-spelaren Matt Nickerson av i 20 matcher efter att han slagit till en åskådare när han lämnade isen. Han fick sparken från Milton Keynes Lightning, men händelsen försvagade väl inte direkt våra fördomar om ligor på lite lägre nivå. Hur tänker man om det i klubbarna?

Jag har också sniffat upp att det finns en ung talang med NHL-intresse riktat mot sig i Sheffield Steelers och det tillhör ju knappast vanligheterna att en spelare fostrad på de brittiska öarna röner sådant intresse. Går det att bli en NHL-spelare i EIHL?

Det är bland annat sådana frågor jag ämnar få svar på under min resa och som jag hade tänkt att dela med mig av här på sajten, både i blogg- och artikelform. Sedan lär det garanterat tillkomma fler under resans gång. Jag kan erkänna att jag är allt annat än kunnig om brittisk hockey och ser fram mot att lära mig mycket mycket mer.

Följ gärna min resa på Twitter eller Instagram.