Fansen tar emot Växjö vid hemkomsten efter SM-guldet. Nu kan fler få chansen att stifta bekantskap med Le Mat.Foto: Bildbyrån

Imorgon är det en vecka sedan Växjö fullbordade alla tiders utklassning i SM-finalsammanhang mot Skellefteå när de bärgade sitt andra guld i den unga klubbens historia. De har fått epiteten ”plastklubb” och ”kopia” kastade mot sig. Men är det inte bara ett resultat av de avundsjukas desperata vals?

Finns det egentligen något värre än jantelag och avundsjuka? Det finns faktiskt inte så mycket som stör mig så mycket som människor som hela tiden måste hitta negativa saker på andras lycka: ”Åh, vilket fint hus du köpt. Men det blir ju mycket trädgårdsarbete, har du tid med det? Oj, oj, det har lossnat en liten list där. Hoppsan, den där strömbrytaren sitter en grad snett.”

Och så vidare, och så vidare.

En hockeyklubb som det är synnerligen populärt att häva skit på är de regerande svenska mästarna Växjö Lakers, som emellanåt går under namnet ”Fakers”, mestadels ett tillmäle de får från fans till andra lag. De som är supportrar till klubbar som inte riktigt lyckats förvandla sitt pund lika väl som Henrik Evertsson i Växjö gjort. De som är fans till klubbar med historik av klantiga klubbledningar som lyckats slarva bort både pengar och talang henom åren.

Det bräks köpelag. Men faktum är ju att Växjö minsann utvecklar spelare också, om än inte egna produkter. Kolla bara kliven Philip Holm och Calle Rosén (förövrigt egen produkt) tog förra säsongen. De blev landslagsbackar och skrev NHL-kontrakt. Samma sak med Emil Pettersson som fullkomligt exploderade efter sin flytt till Växjö.

Holm och Pettersson var spelare som fastnat lite i sina tidigare klubbar men fick ut potentialen i Växjö.

Den här säsongen har vi sett en handfull spelare ta stora kliv efter att ha dragit på sig den blåorangea tröjan. Elias Pettersson. Sanslös talang från början, men likväl oprövat SHL-kort på förhand. Daniel Rahimi var förvisso etablerad sedan tidigare, men nog har han tagit ytterligare steg i sin utveckling den här säsongen? Joel Persson hoppade över Hockeyallsvenskan och gick direkt från ettan till SHL. Det gör man bara inte så där hur stor talang man än är. Det krävs handledning på vägen. Och den handledningen har Persson fått i Växjö.

För att inte tala om de kulturbärare som faktiskt finns i klubben. Robert Rosén, Erik Josefsson och Liam Reddox kan klubben utan och innan och de tre är det sammanfogande kittet som håller ihop omklädningsrummet.

Nåväl. Idag avslöjades Radiosporten klubbens initiativ att, likt NHL, låta sina spelare turnera runt med Le Mat-pokalen i sommar och min första tanke var: ”Varför i allsin dar har ingen kommit på detta tidigare?”

Det är ju faktiskt briljant och tänk vilken uppståndelse stora starka storebrorsan, Stanley Cup-pokalen brukar skapa de gånger den är på besök i Sverige. Jag var själv i Eksjö 2013 och såg Niklas Hjalmarsson visa upp pokalen där och jag måste säga att det var en riktigt trevlig upplevelse. Inte bara för att jag för första gången i mitt liv fick komma nära den tingest jag tidigare bara sett på bilder och TV. Nej, det var också folkfesten i staden hela eventet bidrog till att skapa. En happening helt enkelt. En happening som inte blivit av om inte Lord Stanley kommit på besök till trästaden.

Nu inbillar jag mig såklart inte att Växjöspelarnas turnerande med Le Mat kommer skapa samma hajp. Men nog tusan kommer det bli en happening av det hela när spelarna besöker klubbarna som ligger dem närmast om hjärtat.

Elias Pettersson har Ånge som moderklubb, men mycket starka känslor för Timrå. Ett besök av honom hos någon av de klubbarna kommer ju självklart locka folk, oavsett om han har med sig SM-bucklan eller ej.

Tänk vad många ungdomar med föräldrar som kommer vallfärda till Katrinhallen (Ja, jag vet att den bytt namn, men jag har glömt till vad) i Mariestad för att få en glimt av succémålvakten Viktor Andrén. Samma sak med Joel Persson i Osby, Eric Martinsson i Åstorp, Dennis Rasmussen i Surahammar eller Erik Josefsson i Gislaved. Eller vart de nu kommer ta med sig pokalen, det bestämmer de ju själva.

Elitspelare brukar generellt sett vara väldigt bra på att komma ihåg sina rötter och många kommer alldeles garanterat besöka sina moderklubbar i sommar för att arrangera hockeyskolor eller bara i största allmänhet träffa klubbens ungdomar. Med Växjös initiativ blir det ett event av det hela som kommer locka mer folk till hallen. Självklart kommer lokaltidningen vara på plats och skriva, moderklubben får synas lite extra helt enkelt. Vilket aldrig är fel.

Mycket bra initiativ Växjö.