Rögles fans kan inom några år få guldjubla. Kanske.Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

5 av de 14 lagen som mönstrar på SHL-skutan nästa säsong har aldrig vunnit SM-guld. Men ett av dem har skapat sig själva kanonförutsättningar för att lämna de andra guldlösa bakom sig. Kanske inte redan nästa säsong. Men sen.

Det sägs att första gången är speciell, oavsett vilka glädje och lyckoämnen det än må gälla. Om vi flyttar fokus till hockeyn så är det fler än en prisbeströdd spelare och ledare som vittnat om att: ”Mjaaoo. Nog var första guldet lite mer speciellt än de andra. Bara för att det var första gången liksom.”

5 AV 14 HAR VUNNIT

Av de 14 klubbar som just nu spelar i SHL är det fem som aldrig har fått smaka segerns sötma i form av ett SM-guld. Dessa fem är: Linköpjng, Rögle, Örebro, Mora och Timrå. Av dessa kan man väl säga att Linköping varit närmast i modern tid med sina två raka finaler 2007 och 2008.

Senaste gången en klubb vann SM-guld för första gången var Växjö 2015. Innan dess var det Luleå 1996 som klev över barriären och året dessförinnan HV71 som skrällde sig fram och vann. 1992 var det ett storsatsande Malmö som slog giganten Djurgården i final och 1987 var det Björklöven som fick fira för första gången.

1978, 1979 och 1981 var det i tur och ordning Skellefteå, Modo och Färjestad som fick motta guldmedaljerna för första gången i klubbhistoriken.

RÖGLE SER BRUTALT INTRESSANTA UT

Vilka blir nästa gäng att vinna första gången då?

Om jag ska säga ett lag som jag tycker känns absolut hetast inför framtiden att nämnas som en möjlig guldpotentat så är det Rögle. Det är en förening som verkar vara rejält på gång sedan Chris Abbott tog över som sportchef under säsongen och anställde tvillingbrorsan Cam Abbott som huvudtränare.

Jag säger inte att det luktar guld kring Ängelholm redan till nästa vår. men kan föreningen fortsätta bygga och rida på de positiva vindar som verkar blåsa så kan det till slut bli riktigt, riktigt bra.

Förstärkningarna inför nästa säsong ser hyperintressanta ut med poängbacken Kodie Curran och hemvändarna Mattias Sjögren och  Daniel Zaar i spetsen. Den sistnämnde tror jag kan få en rejäl nytändning i sin karriär bara genom att andas luften kring Skälderviken igen.

Sjögren har också han haft ett tufft år och att han kommer hem till Skåne igen kan absolut inte vara negativt för honom. Dessutom på långtidskontrakt och något av en ”franchise-player”. Han har själv uttalat att han vill vinna titlar med klubben han en gång i tiden sköt upp i SHL.

INTRESSANTA SPELARE PÅ VÄG UPP

Jag är också väldigt spänd på vad Leon Bristedt och Christopher Bengtsson kan tänkas tillföra i en miljö som just nu verkar vara frodig och hur många mål gör Olle Liss nästa säsong?

Jag gillar idén om att locka hem Zaar igen som rimligtvis borde ha ett extremt stort och bultande Rögle-hjärta. Samma sak med att fjolårets hemvändare, Ted Brithén, finns kvar och kan leda laget så som bara han kan när han är som bäst.

Dessutom kritade klubb-ikonen och nuvarande assisterande tränaren Roger Hansson på nytt kontrakt idag och han kan väl klubben utan och innan som ingen annan.

GENERAL I FÖRSVARET

Det ska också bli sjukt spännande att se hur stora kliv Lucas Elvenes och Ludvig Elvenes tar under sommaren. De gjorde det riktigt bra i allsvenskan för Oskarshamn förra säsongen. Backen Jesper Williamsson är också en som tog rejäla kliv säsongen som var innan han blev skadad och stundtals såg han ut som en general i försvarsleden.

Rögle just nu känns som en påse lösviktsgodis som bara innehåller favoriterna och kan de få bygga på detta något år till känns det som de faktiskt på allvar skulle kunna vara med och hota om guldet 2020. Till nästa säsong ska de absolut vara topp sex anser jag.

Men till 2020 är det så klart en lång tid och i den rörliga hockeyvärld vi lärt oss känna igen kan spelare försvinna i ett nafs innan bröderna Abbott vet ordet av och de får börja om med bygget från ruta ett igen.

TÄNKVÄRD BRASKLAPP

En annan mycket tänkvärd brasklapp att kasta in är en sak Daniel Widing sa i en intervju med C More under säsongen när han skulle förklara Rögles förvandling från slagpåse under Anders Eldebrink till framgångslag under Cam Abbott.

Eftersom jag inte hittar klippet, hur mycket jag än googlar, så kan jag inte återge ordagrant vad Widing sa men han menade på att Cam Abbott från dag ett kommit in med ett väldigt tydligt och krävande ledarskap, lite av ”management by fear” och Widing hummade något om att ”det där kanske inte funkar under längre tid.”

Det är tänkvärt faktiskt. Bröderna Abbott har hyllats något enormt sedan sitt inträde i Ängelholm. Också av mig och alla hyllningar är självklart välförtjänta. Men kommer det hålla över tid, eller kommer det krävas en anpassning från ledarhåll efter hand? Jag vet inte. Jag bara spekulerar. Än så länge håller jag mig till hyllningskören och andas framtidstro kring Rögle.

@hockeystaden