Nyheter
SKOGLUND: Rösta rätt i höst – rösta på Hockeydemokraterna
ANNONS

Till hösten stundar riksdagsvalet där vi medborgare ska välja vilka som ska styra vårt land de kommande fyra åren. Hur hade en regering med hockeypersonligheter kunnat se ut egentligen? Nedan flödar fantasin och kreativiteten fritt i ett försök att forma en regering av mitt ihopfantiserade parti Hockeydemokraterna.

Ibland undrar jag om jag inte har för mycket fritid trots allt som sätter mig och skriver en sån här text. Men jag brukar ibland fundera över vad våra hockeypersonligheter skulle pysslat med om de inte hade blivit just hockeypersonligheter.

Jag har ingen som helst aning om hur politiskt intresserade nedan personer är, men jag lät fantasin skena iväg en smula och tillsatte en regering byggd på min egen fantasi bestående av hockeymänniskor.

Som läsare är det viktigt att känna till att denna text är en salig kompott av satir, ironi och humor. Men också en dos seriositet mitt upp i allt. Luta er tillbaka, njut av fredagen och fundera över om denna regeringskonstellation ändå inte skulle vara något efter valet i september.

Om jag mot förmodan trampar någon på tårna ber jag redan nu ödmjukast om ursäkt. Det var inte min mening.

STATSMINISTER: SAM HALLAM

Är det inte något statsmannamässigt över den 38-årige stockholmaren? Han verkar så lugn och trygg när han navigerar sitt Växjö mot framgångar, hetsar inte upp sig i onödan men kan ge svar på tal och bita ifrån när det krävs.

En lagspelare ut i fingerspetsarna som har fingertoppskänsla och han verkar synnerligen bra på att delegera arbetsuppgifter. En inte helt dum egenskap som statsminister är den att han får folk omkring sig att växa. Landsfadern personifierad och salige Tage Erlander har här fått en efterträdare av rang.

FINANSMINISTER: KENT NORBERG

Han har gjort det förr och nu har han gjort det igen. I början av 00-talet byggde Kent Norberg sakta men säkert upp det Timrå som under tre säsonger (2003, 2004 och 2008) gick till semifinal i SM-slutspelet. Han byggde med små resurser och fick ut mycket av de spenderade slantarna.

2008 ville Frölunda att han skulle göra om samma sak hos dem med ett inte allt för lyckat resultat. Norberg var snart tillbaka i Timrå, men då hade nedgången, som ledde till att de åkte ur SHL, redan börjat och gick inte att hejda. Timrå och Norberg kavlade upp ärmarna och kopierade 00-talets framgångsrecept och sedan april är de återigen ett SHL-lag. Detta genom tålmodigt arbete med en, utifrån sett, relativt billig trupp.

Om det är någon jag vill ska förvalta mina pengar, så är det Norberg. Då vet jag att avkastningen kommer så småningom.

UTRIKESMINISTER: RIKARD GRÖNBORG

Med två raka VM-guld i ryggen klingar namnet Grönborg högt i hockeyvärlden. Speciellt bra relation har han med USA där han bor sedan en en lång tid tillbaka. Dessutom har hans framfart väckt intresse hos det stora landet i öst (Ryssland) där det ryktas om att KHL-klubbar vill åt hans kompetens.

Grönborg har respekt från både öst och väst och skulle bli den perfekta utrikesministern som kan medla i olika konflikter runt om i världen. Dessutom har han visat att han kan hålla bra kontakt med svenskar utomlands som inte tvekar att kasta sig på ett flygplan och komma hem när Grönborg kallar till tjänstgöring.

JUSTITIEMINISTER: MIKAEL NORD

Både Leif Boork och Sanny Lindström var tilltänkta för det här ämbetet, men fick istället andra uppdrag i regeringen. Med det sagt så ska det inte tolkas som att Mikael Nord är ett tredjehandsval. Han är minst lika passande som de andra två.

Nord har utsetts till SHL:s bästa domare fem år i rad. Trots att han ständigt befinner sig där känslorna svallar lyckas han bibehålla lugnet och hålla kvar matchen i sin trygga hand. Han om någon är högst passande för att bidra till att stifta nya regler och lagar.

FÖRSVARSMINISTER: DANIEL RAHIMI

Växjöbacken är sheriff, överste och general på samma gång. Frågan är om det finns och har funnits någon tuffare och mer kompromisslös back någonsin i SHL? Daniel Rahimi släpper helt enkelt ingen jävel över bron och är det någon jag skulle vilja styra upp ett försvar i händelse av krig i en Hockeymonarki så är det Rahimi.

Medan jag själv skulle ligga i fosterställnig i skafferiet och skaka av skräck, så skulle Rahimi med pondus styra upp försvarsleden för att förhindra fienden från intrång. Skulle hans mannar sedan inte klara av sin uppgift skulle vår försvarsminister utan tvekan själv ställa sig på blålinjen och säga: HALT! Den som inte hörsammar lär det bli synd om.

MORAL OCH ETIKMINISTER: LEIF BOORK

Han har varit med ända sedan 80-talet på högsta nivå och har ofta åsikter om hur han tycker saker och ting ska vara. Exempelvis har han vid ett flertal tillfällen tyckt till om hur han tycker man ska vara i ett lag. Inte bara tyckt, enligt spelare så implementerade han även hårda regler och strama tyglar under sin tid i Damkronorna där ordning och reda gällde. Även innan dess har det antytts från tidigare lag att Boork ville ha saker och ting på sitt sätt.

Nog behöver vi lite mer ordning och reda, det kan aldrig vara fel. Det får vi med Boork på den här ministerposten.

UTBILDNINGSMINISTER: ERIK GRANQVIST

Här är en pedagog helt i min smak. Han lär ut på ett målande sätt, något vi kunnat avnjuta vid flertalet tillfällen framför våra TV-apparater. Det är inte bara ord, Granqvist VISAR oss också hur det ska gå till och verkar inte vara rädd för att kavla upp ärmarna.

Folk som träffat Granqvist säger att hans energi och passion smittar, livar upp och är extremt entusiasmerande. En perfekt ledare med andra ord för alla våra lärare i landet.

HÄLSO OCH SJUKVÅRDSMINISTER: SANNY LINDSTRÖM

Huvudtacklingar och huvudskador är ett gissel inom svensk ishockey. C More-experten Sanny Lindström debatterar gärna frågan och han fick själv avsluta sin framgångsrika karriär på grund av en hjärnskakning.

I den här rollen får vi en passionerad människa som brinner för förebyggande åtgärder för att förhindra att huvudskador sker.

ENERGIMINISTER: PER LEDIN

Urtypen av energispelare på isen. Men även utanför sprudlar han av kraft och ork. Fyller 40 i höst, men verkar inte ha några som helst planer på att göra bokslut på karriären och ägna sig åt vad nu än hockeypensionärer gör av sin fritid på.

Sätt Per Ledin på en testcykel kopplad till ett elkraftverk och vi kan försörja hela Norrland med elektricitet. Här finns pengar för landet att spara då vi alldeles säkert kommer kunna stänga igen minst ett kärnkraftverk. Finansminister Norberg lär gnugga händerna av detta förslag.

ARBETSMARKNADSMINISTER: PER KENTTÄ

Oskarshamn där Kenttä är sportchef, sysselsatte inte mindre än 44 spelare sett över hela förra säsongen. Det var en ständig ruljangs av spelare in och ut och även de mest inbitna supportrar torde haft stora problem med att hålla koll på laguppställningen från match till match.

Kenttä hämtades in från Asplöven och deras senaste allsvenska säsong (2015/2016) omsattes 40 spelare i truppen. Man kan inte säga annat än att Kenttä kan sätta folk i sysselsättning och det är ju faktiskt det den här ministerposten går ut på.

Saknar ni någon ministerpost? Vill ni se en annan person på någon av de ämbeten jag tillsatt ovan?

@hockeystaden

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL