Några av de saker Henrik Skoglund önskar sig inför 2019.Foto: Bildbyrån, Pixabay och IBL

Det är bara timmar kvar på 2018 och vi har ett helt nytt år att se fram mot. Nedan listar jag några av de saker jag vill ska inträffa under 2019.

Igår kunde ni här på sajten läsa Måns Karlssons tillbakablick på året spm snart passerat revy. Nedan blickar jag fram och önskar mig saker inför 2019. Häng med!

Färre hjärnskakningar

Såvida vi inte gör rejäla förändringar i spelet, och tillåter exempelvis hakningar och red line offside, så är det inte realistiskt att tro vi kommer nå, eller ens komma i närheten av, en nollvision gällande huvudskador. Farten är helt enkelt för hög i dagens moderna hockey.

Men:

Det är fritt fram att önska sig och färre hjärnskakningar står överst på min (och de flesta andras) önskelista inför 2019. Jag vill inte läsa om fler kraschade karriärer och förstörda vardagsliv. Det får vara nog nu!

Kämpa Tobbe!!!

Det var hemska bilder som kablades ut från Leksand Annandag Jul när Tobias Forsberg kraschade in i sargen med huvudet före och låg sedan helt stilla kvar på isen. Tillståndet beskrevs sedan som att han var svårt skadad och vi har också fått veta att han genomgått en nackoperation.

Han vårdas just nu på Akademiska sjukhuset i Uppsala och statusen förmedlas endast via hans agent. Jag hoppas innerligen att vi kommer få ta emot positiva besked kring Tobias status längre fram.

Ett historiskt VM-guld

1991 och 1992 ledde Conny Evensson Tre Kronor till VM-guld två år i rad. 2017 och 2018 gjorde Rikard Grönborg om bedriften och skulle det i Bratislava till våren bli ett tredje guld i följd skulle det vara första gången Tre Kronor lyckas med det. Det är bara Kanada, Sovjet och Tjeckien som tagit tre VM-guld, eller fler, i följd tidigare. Nu håller vi tummarna så hårt så de färgas blågula.

Landeskog goes Loob

1988 blev Håkan Loob förste, och hittills ende, svensk att göra 50 mål under en och samma NHL-säsong. Med lite mindre än halva grundserien spelad denna säsong så ligger just nu Colorados Gabriel Landeskog och nosar i trakterna av 50 mål om man ser till hans snitt. Just nu har 26-åringen gjort 24 kassar på 39 matcher.

Ett stort hot mot en möjlig 50-målssäsong är att succékedjan innehållandes Landeskog, Nathan MacKinnon och Mikko Rantanen för några dagar sedan splittrades och svensken fick maka på sig. Det är bara att hoppas på att coach Jared Bednar tar sitt förnuft till fånga och plockar tillbaka Landeskog i den produktiva kedjan igen. Han har ju chans på Loobs svenska målrekord för bövelen!!!

Jag vet inte med er, men jag tycker i alla fall att det är dags för en ny svensk att nå drömgränsen igen.

Elias Pettersson raderar SVT-expertens rekord

Säsongen 1993/1994 gjorde Mikael Renberg 82 poäng på 83 matcher för Philadelphia Flyers och det gäller fortfarande som svenskt rookierekord i ligan. Elias Pettersson är hittills uppe i 39 poäng på 35 matcher under sin debutsäsong för Vancouver Canucks. Eftersom han missat sex matcher på grund av en hjärnskakning berättar hans snitt just nu att han kommer landa in på 84 poäng och därmed nytt rekord.

Det är bara att hoppas på att vår svenska superrookie håller sig frisk och kry och raderar ut det där rekordet en gång för alla.

Tänk SHL – inte KANSKE NHL

Vi har på senare år fått vänja oss vid att allt fler svenskar åker över Atlanten för att försöka slå sig in i ett NHL-lag. För de flesta som inte lyckas väntar spel i AHL. Detta ska inte tas som någon kritik mot spelare nu, alla har rätt att göra sina val, men om jag får tänka lite egoistiskt så hade jag önskat att fler valde att stanna hemma/åkte hem till SHL om de inte tar plats i NHL.

Det är klart att man ska kämpa på i AHL om man känner att det finns en realistisk chans till NHL-spel under säsongen, men för många är det långt borta och jag skulle vilja se dem utvecklas i vår egen högstaliga istället. Bli profiler här, istället för att harva runt på bakgården och bli bortglömda.

Le Mat on tour

De spelare som varje försommar vinner Stanley Cup får spendera en dag med den väldiga bucklan och göra precis vad de vill med den. De allra flesta tar med sig den till sin hemstad för att visa upp den där allt började.

Märkligt nog har ingen tänkt tanken att detta skulle kunna göras med SM-pokalen också. Inte förrän en herre vid namn Kjell Svensson övertygade Växjö om att deras spelare kunde göra samma sak.

Växjö nappade och spelarna turnerade runt med Le Mat. Vad jag har förstått så blev det ingen braksuccé, men jag tycker att detta är ett trevligt initiativ ändå och hoppas att det fortsätter med kommande års SM-guldvinnare. Jag tror att detta betyder enormt mycket för spelarnas moderklubbar att ortens store son kommer hem och att pokalen är med ger ett tillfälle att styra upp en happening runt det hela som borde locka både stora och små.

Patrik Berglund och bröderna Sedin i allsvenskan?

Patrik Berglund lämnade Buffalo under uppmärksammade former tidigare i december och i våras stod det klart att bröderna Sedin skulle avsluta sina karriärer.

Om vi börjar med Berglund.

Det har spekulerats i rent drömmande termer från Västerås-fansen om en möjlig återkomst och…jag känner bara: Är det egentligen en utopi att det skulle kunna bli så? Jag menar, Berglund har tjänat sina pengar och spelat tio år i NHL. Vad har han egentligen kvar att bevisa där?

Jag skulle inte ramla av stolen av förvåning om 30-åringen kom hem och förstärkte Västerås i kampen om SHL-platserna. Om han nu inte får något nytt NHL-kontrakt, vill han verkligen åka till Ryssland och KHL då? Om det är tråkigt i Buffalo så är de garanterat nattsvart i Ryssland.

Däremot skulle väl min stol svaja till en aning om bröderna Henrik och Daniel Sedin gjorde comeback i Modo. Det har ju ryktats om att de kan vara på gång efter nyår, ett rykte som tillbakavisats.

Men ingen rök utan eld och en del rykten har varit mer trovärdiga än andra gällande brödernas återkomst till Modo. Fan vet, men det skulle vara riktigt coolt om de bestämde sig för ett avslut på sina fantastiska karriärer även på hemmaplan.

Skulle det mot förmodan bli en återkomst för sedinarna så är Örnsköldsvik och SJ härmed förvarnade om en förestående resa från undertecknad.

En glad och kommunikativ häst

Det mesta har gnäggat emot Vita Hästen under säsongen. En solklar jumboplats i serien har ackompanjerats av totalt kaos i klubben där fansen krävt ledningens avgång. Kulmen nåddes tidigare i veckan när ordföranden Yvonne Anglesjö och vice ordföranden Conny Gyllander lämnade sina poster på grund av att hot riktats mot dem.

Förkastligt. Inget annat än förkastligt och jag hoppas de som delade ut hoten lagförs av rättsväsendet.

När det stormade som värst runt klubben, bland annat med styrelseavhopp, så la jag ner rätt mycket tid på att försöka få tag i Yvonne Anglesjö för att få hennes syn på saken, veckor innan hon meddelade sin avgång alltså. Men hon återkom varken via mejl, samtal eller SMS. Trots att jag ett tag höll ett tempo i mina kontaktförsök som borde kvalificerat mig för en huvudroll i TV-programmet Stalkers.

Jag försökte också med huvudtränaren/sportchefen Leif Strömberg, med samma resultat. Ingen återkoppling förutom ett SMS där han meddelade att han inte hade tid. Men på frågan ”När har du tid då?” har han fortfarande inte svarat. Upptagen herre uppenbarligen.

Att folk med ansvarspositioner i en krisande förening inte svarar media tycker jag är ett svaghetstecken av grandiosa mått och någonstans känns det som att klubben måste börja kommunicera utåt på ett bättre sätt. Bli mer transparenta, för ryktet bland vissa supportrar säger att det finns mer smutsig byk att gräva upp som bör få se dagens ljus. Om det stämmer så vore det ju önskvärt att klubben bemötte det istället för att stoppa huvudet i sanden.

Vi får hoppas att 2019 blir ett bättre år för Vita Hästen där mungiporna pekar uppåt istället för neråt.

02:ornas framfart

Helge Grans, Lucas Raymond och Isak Garfvé har redan SHL-debuterat och det gemensamma för dessa tre herrar är, förutom att de under året fyllt 16 år, också har SHL debuterat. Lucas Raymond har dessutom lyckats bli dubbel målskytt för Frölunda.

Raymond spås tillsammmans med Djurgårdens Alexander Holtz gå högt i 2020 års NHL-draft och Holtz ligger nog rätt bra till att kunna få SHL-debutera innan säsongen är över om skador skulle uppstå hos stockholmarna.

En annan 02:a som går som tåget i Superelit för stunden är HV71:s Zion Nybeck som bland annat gjorde sju poäng i en och samma match för någon månad sedan. Han är uppe i 26 poäng efter bara 18 spelade matcher. Ifjol piskade den dåvarande 15-åringen in 31 poäng för Alvesta i divison två.  Frågan är om Stephan Lundh vågar testa honom i a-laget i vår.

02-kullen dryper av talang och utöver de som nämns ovan så kommer vi säkerligen få se någon mer som lär få känna på SHL innan säsongen är över.

Naturligtvis finns det fler saker jag önskar mig i hockeyväg 2019. Men det hinns helt enkelt inte med nu.

GOTT NYTT ÅR ALLESAMMANS!!!