SHL
SKOGLUND: De vinner SM-guld
ANNONS

Det är 13 matcher kvar av grundserien och med tanke på jämnheten i tabellen så känns det närmast omöjligt att sia om hur detta kan sluta. Men nedan görs ett försök om att gradera lagens chanser på SM-guld i vår.

Aldrig förr har det så här sent på säsongen varit så pass svårt att plocka ut tre-fyra potentiella guldkandidater. Det skiljer bara 13 poäng från serieledande Luleå ner till elvan Rögle strax utanför slutspelsplatsen.

Men jag har grunnat lite på det här. Någonstans känner jag att samtliga elva lag som är med i rejset, Mora, Timrå och Örebro är för långt efter, har en chans på guld. Men alla har knappast en rimlig chans.

Efter att ha lagt pannan i djupa veck så kom jag fram till två lag som i allra högsta grad kommer tampas om SM-guldet, möjligtvis med varandra i finalen. Dessutom hittade jag två lag till som jag anser har stor chans på guld, men som jag ändå känner inte kommer räcka hela vägen fram.

MINIMAL CHANS PÅ GULD

Brynäs

Inledde serien rejält svagt men hittade formen efter tränarbytet. Dock känns det som att de har tappat formen en smula igen nu efter nyår och frågan är om vi ska räkna med mer än en åttondelsfinal för det här laget? Jag tror att de stannar där faktiskt. Om de nu ens tar sig till slutspel.

Linköping

Inledde brutalt imponerande och ledde ett tag serien i stor stil. Den underliggande statistiken då pekade på att laget överpresterade och det visade sig också stämma. Om man gör en tabell för de 25 senaste omgångarna så placerar sig LHC tia i tabellen och det kanske är en lite mer rimlig tabellposition för östgötarna sett till förhandstipsen inför säsongen.

Jag har svårt att se hur de skulle kunna ta sig förbi fyra (om de startar i åttondelsfinal) motståndare.

Skellefteå

Känns ruggigt ojämna. Vinner när man som minst anar det och på samma vis förlorar de. Har inte alls hittat det berömda ”stämmet” under en längre tid. Har förvisso 6-2-2 efter nyår, men överlag känns de inte som någon guldkandidat.

Det pratades om att Jesper Jensen skulle kunna bli den perfekta pusselbiten mellan Joakim Lindström och Oscar Möller. Det har vi inte fått se till fullo ännu då Jensen drog på sig en avstängning i sin andra match sedan han anslöt från Brynäs.

Jag tror inte det här gänget tar sig förbi en kvartsfinal.

Rögle

Jag sa inför säsongen att Rögle kändes som ett sådant gäng som skulle kunna placera sig i toppen om de fick alla bitar på plats och hamnade i ett stimm. Det fick de inte till en början och 10-15 omgångar in på serien så såg det ut som att det skulle bli samma gamla vanliga visa igen: Negativt kval.

Men sedan ryckte de upp sig och hittade en brutal formtopp och klättrade i tabellen. Ligger just nu utanför slutspel, men hittar de vågen igen så ser jag skåningarna som ett lag som absolut skulle kunna skrälla sig fram till en semifinalplats. Men då måste alla bitar falla på plats.

CHANS PÅ GULD

Frölunda

Frölunda har egentligen alla ingredienser som krävs för att på allvar kunna hota om guldet. Ett bra målvaktspar, skickliga backar och sylvassa forwards. Men laget har haft en förmåga att mitt under matcher drabbas av en enormt låg lägstanivå. Detta ett flertal gånger under säsongen. Kommer man inte till bukt med det problemet så har jag väldigt svårt att se hur de skulle kunna hålla genom ett helt slutspel.

Malmö

Ett lag som skulle kunna bli en synnerligen otäck motståndare för samtliga lag i en matchserie. Har två målvakter i Oscar Alsenfelt och Cristopher Nihlstorp som båda har kapaciteten att agera vägg och guldhjältar.

Malmö är ett lag som kämpar, krigar och får de flyt och vädrar blod så är de en ytterst svår nöt att knäcka för vilket lag som helst. De har slutspelslirare i bröderna Sylvegård med flera och det här laget skulle faktiskt kunna gå till final.

Växjö

Har hackat och fräst under stora delar av säsongen och verkar ha lidit extremt av att ha tappat Elias Pettersson och Robert Rosén från fjolårstruppen. Hittade formen under ett tag, men torskade sedan sex raka matcher innan de i den sista omgången inför landslagsuppehållet vann igen. Det känns som att de har svårigheter att hålla en jämn nivå över en hel match.

De regerande mästarna känns just nu inte som ett lag som på något vis kan vara med och hota om guldet. Men, samtidigt ska man inte underskatta den här organisationen. Rätt som det är trollar sportchefen Henrik Evertsson fram ett nyförvärv som kan bli smörjmedlet som får detta maskineri att ticka igång igen. Sedan undrar man ju vilka ess tränaren Sam Hallam kan plocka fram nu under slutskedet av grundserien.

Summa summarum: Ser absolut inte ut som en guldkandidat just nu. Men hittar de ett sätt att vara konsekventa över 60 minuter så är de absolut med i rejset.

STOR CHANS PÅ GULD

Djurgården

Har legat i toppen i stort sett under hela säsongen, men hade en liten svacka mitt i. De har egentligen alla medel för att kunna gå hela vägen. En fantom-målvakt i Adam Reideborn, en sylvass förstakedja i Daniel Brodin, Jacob Josefson och Jakob Lilja, samt potentiella slutspelsjokrar. Tänker främst på Axel Jonsson Fjällby.

Då har jag ändå inte nämnt målkungen Emil Bemström samt att laget är vassats i hela SHL i den ack så viktiga spelformen powerplay.

Färjestad

Ligger just nu tvåa i tabellen och det känns som att de kommer sluta topp fyra när serien ska summeras. Det blåser positiva vindar kring laget för stunden och jag tror att de är på väg mot en ny storhetstid på många vis. Sedan sa jag inför säsongen att det nog inte lär bli guld redan i år och det står jag fast vid.

SYNNERLIGEN STOR CHANS PÅ GULD

HV71

Fick en brutal injektion av tränarbytet i slutet av november och har tagit 44 poäng på de 19 matcher som passerat. De är inne i en riktigt bra trend och som jag ser det så är det bara skador på nyckelspelare som kan hindra det här laget från ett lyckosamt slutspel.

Känslan är att de också hittat en jämnhet i sina kedjor och vilken enhet som helst som har en bra kväll kan egentligen kliva fram och avgöra. Dock ser jag två spelare som har lyft det här laget lite extra, målvakten Jonas Gunnarsson som varit fullständigt lysande på senare tid, samt Markus Ljungh som verkar spela i en annan galax stundtals.

Känslan kring HV är god just nu.

Luleå

Välförtjänta serieledare i en ytterst jämn tabell. Nu har inte jag sett Luleå i varje match, men de gånger jag har sett dem spela så har jag lämnats med känslan av att de kommer bli ruggigt svårslagna mot vilket lag som helst i en serie i bäst av sju. Undantaget Malmö som jag tror är ett av väldigt få lag som kan hota norrbottningarna.

Har en målvakt i Joel Lassinantti som ser synnerligen tät ut, något hans GAA vittnar om, 1,83 insläppta mål per match är väldigt bra.

Laget har köpt tränaren Thomas Berglunds spelidé rakt av utan krusiduller och det känns som de kan mala ner och frustrera exakt vilket motstånd som helst.

De känns vattentäta och sett till hela säsongen så är det här min stora guldkandidat.

Men ni kanske har en annan åsikt?

@hockeystaden

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan