Foto: Pixabay, Bildbyrån och TT

Idag är det Alla hjärtans dag och dessutom min sista arbetsdag inför lite välbehövlig semester för att ladda batterierna inför stundande SM-slutspel. Dagen till ära vill jag därför skicka ut en hel drös med fluffiga hjärtan till människor eller företeelser som jag tycker förtjänar det.

”Lillis” och ”Samme”

Ni kunde redan igår i denna lilla spalt läsa om presskonferensen där de båda tränarna överraskade genom att INTE dela ut kängor mot domarna eller motspelare. Detta trots en hel del uppmärksammade situationer under matchen, där de båda rävarna hade kunnat slänga ut en hel del portion vassa kommentarer som en slags psykologisk krigsföring inför slutspurten.

Men till skillnad mot många andra lät de bli.
— Det är ingenting vi vill ha därute givetvis. Det kanske är olyckliga situationer men det gäller att vara mer aktsam i situationerna.
— Det är som Stephan (Lundh) säger, allt sker på en tiondels sekund. Alltifrån att den puckförande spelaren ska försvara sig till den attackerande spelaren plus att domaren ska ta ett beslut, säger han och knäpper med fingrarna för att symbolisera den minimala tid som finns ute på isen, sa Tommy Samuelsson angående att han fick två spelare utvisade för matchen i mötet HV71-Skellefteå i tisdags.

Supportrarnas stöd

Tobias Forsbergs hemska olycka Annandag jul kommer nog för alltid sitta fastklistrat för min inre syn. Jag såg matchen i realtid och tänkte redan när jag såg kraschen i sargen att ”Det här går inte väl”.

Vi vet väldigt lite om hur Tobias mår, bara att hans tillstånd beskrivs som väldigt allvarligt. Men den värme och kärlek supportrar från ALLA lag runtom i Sverige har visat upp till stöd för Forsberg och hans familj värmer.

Fimpens resa

Den förre SHL-spelaren Christian ”Fimpen” Eklund reser land och rike runt för att besöka de 14 SHL-klubbarna och han gör det på ett fantastiskt fenomenalt sätt. ”Fimpen” tar oss med på upplevelser vi aldrig trodde vi skulle få vara med om och bjuder rejält på sig själv, vilket naturligtvis gör att de människor som figurerar i serien också öppnar upp på ett avslappnat sätt.

För en gammal luttrad man som mig så är det äntligen skönt att ha funnit en serie som kan få mig att skratta rätt ut.

Sök Fimpens resa på Youtube och ni skall finna.

Folk som vågar prata om svåra saker

Idag har ni kunnat läsa den här artikeln på sajten där den förre landslagsmålvakten Kim Martin Hasson berättar om sina ätstörningar. Det förra NHL-proffset Jonathan Hedström åker runt och föreläser om sina egna erfarenheter i ämnet. Jacob Tenemyr har berättat om sin psykiska ohälsa och häromdagen kunde ni läsa om Rolf Edbergs svåra tid sedan hans fru gick bort i ALS.

De här historierna behövs. Vi matas konstant med andra personers lycka och framgång. Men medaljen har också en baksida i många fall och jag tror att det är viktigt att de här historierna kommer fram. Jag tror att det blir lättare för andra att ta mod till sig och prata om det som tynger dem när de läser de här historierna.

I Nordamerika finns det en sajt som heter Players Tribune, en sajt där spelare kan skriva själva om bland annat svåra saker de varit med om under karriären. Kollega Kajsa Kalméus håller just nu på att sondera ifall detta skulle kunna funka i Sverige och det initiativet är bara att applådera. Jag är nämligen fullständigt övertygad om att det behövs.

Även kollega Ronnie Rönnkvist ska ha en eloge för att han ofta serverar oss bra och viktiga texter med hockeymänniskor som berättar om lite djupare saker som går bortom hockeyn.

Det finns fler att lyfta fram. Både kollegor här på sajten, men även hos andra medieaktörer, som är grymma på att plocka fram djupa historier. Det är välkommet.

Klanen Sylvegård

I en tid där SHL känns fattigare än någonsin på profiler så ä det befriande att se Sylvegårdarnas framfart. De verkar skita i precis allt om vad folk tycker och tänker om dem och bara kööööör. Marcus Sylvegård kliver in i motståndarnas bås för att hjälpa en lagkamrat i nöd, brorsan Emil Sylvegård är och käftar med motståndare i spelargången trots att han är avstängd och pappa Patrik Sylvegård bara kör sitt rejs på sitt sportchefskontor och kommer med rubrikvänliga citat.

Ola Lundberg

Så stod han där en regnig dag i november. Mannen ALLA hade väntat på, mannen som skulle servera oss framtidens seriesystem.

Jag måste säga att jag inte hade så stor koll på Ola Lundberg innan han i början av 2018 presenterades som den som skulle utreda det framtida svenska seriesystemet för SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. Jag fick inte heller någon större uppfattning under resans gång. Men när han väl stod där och presenterade ett smakfullt upplägg på framtiden, ja då började mitt hjärta slå i snabbare takt.

Det finns en del att ifrågasätta i förslaget, men Ola visade att han gjort ett grundligt arbete för svensk hockeys bästa.

Elias Pettersson

Vi har vant oss vid att en massa svenskar håller till på hög nivå i NHL de senaste åren. Men det känns som att Elias Pettersson har potentialen att bli den allra, allra vassaste under flera år framöver. Superlativerna räcker liksom inte till längre när hans framfart i NHL ska beskrivas. Så jag nöjer mig så här.

Alla som sliter i det tysta för att andra ska lyckas

Såklart alla ideella krafter som verkar runt om i våra klubbar till ingen ekonomisk kompensation alls. Jag var själv och besökte Rasmus Dahlins moderklubb Lidköping för några månader sen och pratade med en av hans gamla ungdomsledare. Stoltheten över att ha fått vara med på Buffalo-svenskens resa gick inte att ta miste om och jag antar att få förmånen att följa och se en gammal adept lyckas i stora världen är en form av belöning.

Hatten av för alla ideella krafter.

Egentligen skulle jag vilja dela ut betydligt fler hjärtan, för det finns många bra saker att lyfta fram. Men tiden räcker inte till.

Puss på er.

@hockeystaden