Foto: Bildbyrån

Vi har fyra nagelbitande omgångar kvar av SHL:s grundserie och så som ligan sett ut under säsongen så är den nästintill omöjlig att sia om fortsättningen. Men nedan tar jag på mig kamikaze-uppdraget att redogöra för vilka som vinner serien, vilka som tar sig till kvartsfinal och vilka som får inleda med att spela åttondelsfinal.

Jag kan redan från början meddela er att mina tips och förutspåelser gällande SHL den här säsongen knappast har slagit väl ut. För bara några veckor sedan siade jag relativt säkert om att vi skulle få se en final mellan Luleå och HV71. Men det tipset finns det all anledning att omvärdera. Sanna mina ord.

Med fyra omgångar kvar så kan vi väl nästan säga att den absoluta bottenstriden är klappad och klar. Rent teoretiskt så kan ju Mora fortfarande gå om både Linköping, Örebro och Brynäs. Men den tror vi knappast på va?

STRIDEN OM SERIESEGERN

# TEAM GP W T L OTW OTL GF GA +/- TP
1. Luleå HF 48 22 11 11 4 128 92 36 92
2. Färjestad BK 48 25 13 6 4 154 109 45 91

Luleå och Färjestad har ryckt ifrån och jag tror inte att de lagen som jagar närmast bakom har någon chans att komma ikapp, Båda lagen känns oerhört starka och det blir en kamp dem sinsemellan på tisdag när Luleå åker till Karlstad för match.

Den matchen kommer troligtvis avgöra var seriesegern hamnar och jag tror Luleå går vinnande ur det. Det baserar jag endast på att jag tycker de verkar vara så ofantligt svårslagna och de kan konsten att frustrera sina motståndare till förbannelse. Sen har de såklart Joel Lassinantti mål som måste kännas som en mur för motståndarna.

En annan fördel för Luleå är att de har ett dubbelmöte med Linköping under de fyra omgångar som återstår. Ett Linköping som är i fritt fall. Färjestad har ett något tuffare schema där bland annat Växjö och ett slutspelsjagande Örebro står på menyn.

KAMPEN OM TOPP SEX

5. Djurgårdens IF 48 21 16 4 7 132 110 22 78
6. Malmö Redhawks 48 19 18 8 3 126 118 8 76
7. Skellefteå AIK 48 17 16 8 7 128 120 8 74

Jag skulle säga att ett gäng av Djurgården, Malmö och Skellefteå får kliva av här och istället fokusera på åttondelsfinal. De som ligger före har för stort försprång och de som ligger efter harv lite för långt upp för att kunna hota.

Kollar vi formen för lagen den senaste dryga månaden så är det relativt jämnt mellan de här gängen. Bryter vi ner det till de fem senaste omgångarna så är det också där jämnt skägg.

Jag tror de kommer fortsätta plocka poäng i lika jämn takt jämfört med varandra. Spontant känns det som Djurgården har ett något tuffare schema kvar då både Färjestad och Frölunda står på menyn. Malmö har både Brynäs och Timrå kvar, matcher som bör ge totalt sex poäng.

För Skellefteås del ser schemat hyfsat gynnsamt ut, men avslutar med två bortamatcher mot Växjö och Rögle. Jag tror att den tabellställning vi ser ovan kommer stå fast, om än med några extra poäng in på kontot för de respektive lagen.

KAMPEN OM SLUTSPEL

8. HV71 48 21 20 1 6 120 115 5 71
9. Rögle BK 48 18 19 4 7 119 133 -14 69
10. Linköping HC 48 15 20 7 6 124 130 -6 65
11. Örebro HK 48 15 20 7 6 123 136 -13 65
12. Brynäs IF 48 16 17 2 13 107 130 -23 65

Fyra gäng med svag form, varav några med rent ut sagt bedrövlig form. Och ett med en strålande form.

Jag tror vi kan räkna bort Brynäs från det här. De har fallit samman mot slutet och jag tror inte de kommer plocka så många poäng till i de fyra matcher som återstår, även om deras schema ser hyfsat gynnsamt ut med bland annat möten med både Linköping och Rögle.

Jag tror också vi kan räkna bort HV71 från striden, men då menar jag i bemärkelsen att de tar sig till åttondelsfinal. Det baserar jag inte på någon tro om att laget kommer finna en superform, utan enbart på att deras försprång är lite för långt gentemot övriga lag.

Rögle bör också kunna känna sig relativt trygga och då lämnar det oss med Örebro och Linköping som gör upp om den sista platsen. Deras återstående schema ser ut som följer, efter matcherna får ni även poängen jag tror de kommer ta i respektive match.

LINKÖPING:

Luleå (h) 0 poäng
Luleå (b) 0 poäng
Brynäs (h) 3 poäng
HV71 (b) 0 poäng

ÖREBRO:

Färjestad (h) o poäng
Skellefteå (b) 1 poäng
Mora (h) 3 poäng
Malmö (b) 2 poäng

Eftersom båda lagen just nu står på 65 poäng så märker den som är  matematiskt lagd att Örebro kommer ro slutspelet i land. De är i en ruggigt fin form och har hittat sin melodi på senaste tiden. Samtidigt så har Linköping tappat allt vad de hade i höstas och jag tror det kommer räcka med sex poäng för Örebro på de fyra omgångarna som återstår. Linköping kommer inte ta mer än tre.

Så…Till slutspel går alltså följande lag (Jag vågar inte ta gift på ordningen vill jag tillägga)

TOPP SEX

Luleå
Färjestad
Frölunda
Växjö
Djurgården
Malmö

PLATS 7 TILL 10

Skellefteå
HV71
Rögle
Örebro

Nu ska vi se då om jag lyckas sia rätt den här gången.

@hockeystaden