Nyheter
ENGLUND: ”Kvar står de bara med ett bränt lånekort i näven”
ANNONS

Som ni alla vet införde Hockeyallsvenskan begränsningar på lån från SHL inför den här säsongen. I stora drag står det i bestämmelserna att varje lag får låna två utespelare samt en målvakt per säsong. Möjligheterna till lån nyttjas på olika sätt men mönstret säger mig att klubbarna med lite mindre plånbok tenderar att ha högre benägenhet att låna spelare. Sedan finns det sätt att komma runt dessa utlåningar också, exempelvis att skriva över spelaren helt och hållet men där eventuellt en muntlig överenskommelse finns vid sidan av det skrivna kontraktet. Det sista gäller oftast klubbar med ett sedan tidigare nära samarbete.

Bortsett från dubbelmoralen som råder, där man har möjlighet att låna ut obegränsat antal spelare nedåt i seriesystemet, tycker jag dessa bestämmelser slagit väl ut. Vi slipper klubbar där i princip stommen av truppen utgörs av lånespelare. Vi slipper även känslan att klubbarna är farmarklubbar och därmed undviker även ligan att betraktas som farmarliga till SHL.

”BÖR ÄGNA EN TANKE PÅ KLUBBEN MAN LÅNAR FRÅN”

Gällande regler säger att spelaren får endast vandra mellan berörda klubbar i två omgångar vilket innebär att det är viktigare att tänka på vilken spelare man väljer att låna. Man bör även ägna en tanke på klubben man lånar från; hur ser man på utlåningen av den aktuella spelaren, framtidsplaner osv? Om klubben man lånar av besitter en bred trupp är sannolikheten mindre att man måste lämna tillbaka lånet i förtid. Förra säsongen och dessförinnan var det bara att låna en ny spelare vid eventuell skada eller om klubben som ”äger” spelaren skulle få för sig att kalla tillbaka honom. 

Som ni märker är det fler aspekter att ta hänsyn till än vad man tidigare varit van vid. Jag tycker dock klubbarna skött sin scouting på det här området bra då det inte skett något anmärkningsvärt förrän under senaste dagarna där två fall slagit snett.

Det första fallet gällande missräkning av lån landar hos Vita Hästen där man lånat forwarden William Wiå från Djurgården. När sedan Wiå fick reda på att han inte ingick i Djurgårdens framtidsplaner passade han på att säga upp avtalet med Djurgården. I och med att det avtalet bröts så upphävdes per automatik också låneavtalet med Vita Hästen och Wiå kunde därmed gå till bäst lämpade klubb. Ny klubbadress blev Almtuna.

”KVAR STÅR DE MAKTLÖSA”

Det andra fallet är Karl Johansson som förra säsongen gjorde succé i Oskarshamn. Detta ledde till kontrakt med Växjö men där har succén stagnerat för Karl som står noterad för 18 matcher och två assist. Jag antar att Oskarshamn har dreglat över en utlåning en längre tid och efter en rad förfrågningar till slut fick loss lånet. Denna sejour i kustlaget från nordöstra Småland blev dock kortvarig för den spelskicklige backen. Fem matcher blev det innan han kände att ett miljöombyte var nödvändigt. Växjö som äger spelaren valde då att låna ut honom till Graz i österrikiska ligan. Kvar står Oskarshamn maktlösa med endast ett bränt lånekort i näven.

Fem omgångar har vi att fokusera på i afton där tre matcher sticker ut. Storlagen SSK-MoDo och Leksand-AIK drabbar samman där åtminstone den sistnämnda matchen har storpublik att vänta. Sedan har vi ett rivaliserande smålandsderby mellan Väs-IKO att se fram emot. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga