Foto: Bildbyrån

Vilket lag i Hockeyallsvenskan har egentligen bäst publik? Nedan följer en ranking på de olika lagens supporterskaror baserat på mina egna upplevelser från de olika arenorna/hallarna. Vi börjar med klubbarna som placerar sig på den undre halvan för att sedan följa upp med klubbarna på den övre halvan.

14. Pantern

Sista platsen var den enklaste att utse då Pantern har en publik som är i princip obefintlig. Publiksnittet på 365 skulle kanske varit bra om man spelade i division 4 i Stockholm, men i allsvenskan är det inte annat än en skam. Jag tycker synd om spelarna i Pantern som tvingas spela i princip inför tomma läktare varje hemmamatch. Nu när man dessutom äntligen flyttat tillbaka till Malmö Isstadion, som rymmer 5 800 personer, så förstår ni att det känns än mer folktomt. Det är sorgligt att man inte lyckats locka fler sympatisörer från Malmö-området då man bjudit på fin hockey senaste åren. Jag antar att man står en del i skuggan av SHL-laget från samma stad.

13. Almtuna

På näst sista plats finner vi ytterligare ett storstadslag. Snittet 1 472 är inte jättedåligt, men man ska komma ihåg att Uppsala är en storstad och man bör kunna locka betydligt fler åskådare än så. Det finns en klackverksamhet som gör sitt för att försöka höja stämningen. Men i ärlighetens namn är det en ganska grå historia att som bortalag (om man inte heter AIK eller Södertälje) åka till Uppsala för att spela match.

12. Vita Hästen

2 207 personer i snitt får anses som ett bra publiksnitt för ett lag som ligger dyngsist i tabellen och med största sannolikhet går ett negativt kval till mötes. Tidigare säsonger hade man en speaker vid namn Benka Nyberg som hade en häftig förmåga att på basketmanér elda igång publiken och faktiskt få åskådarna på sittplats att bli högljudda. Benka var en av behållningarna när man var på Vita Hästens hemmamatcher, men nu när han inte längre är kvar som speaker samt att dess supporterfalanger är splittrade så känns stämningen i ”Himpa” tyvärr ganska död jämfört med tidigare säsonger.

11. Västervik

Här kämpar man på så gott det går med, i mitt tycke, den sämsta hallen i ligan. Plivi Trade-hallen tar in ungefär 2 300 personer, men det är kanske bara 1 800 platser som erbjuder bra sikt över isen och spelet. Att man placerar sig över Vita Hästen på listan, trots ett betydligt sämre snitt, är tack vare att stämningen tenderar att bli god i den lilla lådan. En ganska högljudd klackverksamhet som hade varit ännu bättre om man inte hade dämpats rejält av en låg ståplatsläktare bakom ett högt plexiglas.

Västervik missar precis topp-10. FOTO: BIldbyrån.

10. Tingsryd

Även Tingsryd har en något mindre hall som sväljer ca 3 600 personer. Man har en ganska brant ståplatsläktare med en förhållandevis stor klackverksamhet som hjälper till att skapa en god stämning. I mindre samhällen som Tingsryd tenderar enögdheten hos publiken att vara större än i städerna. Detta gör att stämningen och temperaturen höjs när exempelvis ett domslut går emot.

9. Karlskrona

Trots ett skapligt publiksnitt som ligger på 2 608 personer blir det sällan något vidare tryck i NKT arena som sväljer dryga 5 000 åskådare. Det måste nästan till ett derby som nu senast mot Tingsryd för att publiken i Karlskrona ska vakna till liv och skapa någon form av stämning. Har det forna poplagets publik tröttnat när framgångarna stagnerat? Exempelvis hade man i Allettan säsongen 11/12 ett snitt på över 3 000 personer.

8. Oskarshamn

Laget leder allsvenskan men däremot släpar lagets publik en bra bit efter lagets prestation. Man har i mitt tycke en perfekt anpassad liten arena för spel i en mindre stad i allsvenskan. Stämningen är god vid derbyn, men klackverksamheten har en del att önska när motståndarnas supportrar inte bjuder upp till dans. Publiken känns dock trogen oavsett om man är topplag eller bottenlag.