Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Bloggen har satt sig ner och tagit sig en rejäl funderare på vilka tre spelare som bör vara prioriterade att förlänga med inför kommande säsong. Jag har inte tagit hänsyn till löneanspråk eller hur troligt det är att spelaren kommer att förlänga alternativt lämna för grönare betesmarker. Listan grundar sig förutsättningslöst på vilka spelare jag tycker man bör lägga lite extra krut på att försöka få en kråka utav, inför nästa års lagbygge.

Karlskrona HK

Klubben har endast två kontrakterade spelare inför nästa säsong; backen Daniel Norbe och forwarden Niklas Johansson.

Dessa bör man förlänga med:
Marcus Paulsson (f) – Lagpappan och kaptenen gör ett gediget jobb kväll efter kväll. Han producerar bra med poäng och är en av ligans bästa spelare sina 35 år till trots. Om han inte är sugen på ett nytt utlandsäventyr är han i min bok given i nästa års lagbygge.
Justin Crandall (f) – Varför inte signa upp lagets poängligaledare och därmed ha möjlighet att ha ”sin leading line” för nästa säsong klar redan nu? Amerikanen lär inte sakna anbud men skulle definitivt vara en fjäder i hatten om man i tidigt skede skulle kunna knyta till sig den poängfarlige, rightfattade forwarden.
Arvid Holm (m) – En ung och utvecklingsbar målvakt som gör sin första seniorsäsong. Han har startat i 26 matcher och har en räddningsprocent på 91,6.

MoDo Hockey

Klubben har hela tolv spelare under kontrakt nästa säsong. Fyra backar och åtta forwards är kontrakterade. Där ingår bland andra Tobias Ericsson och Oscar Hedman på backsidan och Henrik Björklund, Patrik Karlkvist, Daniel Sylwander och Jonathan Johnsson på forwardssidan.

Man bör förlänga med dessa:
Linus Lundin (m) – Han kom in som en frisk injektion i ett läge där det uppdagades att klubbens andra målvakt Erik Hansen inte skött sig särskilt snyggt utanför isen. Linus har spelat riktigt stabilt och jag tror att en tidig förlängning av honom redan i detta skede skulle vara gott för alla parter. Dessutom kan det höja honom ytterligare tack vare känslan av trygghet till skillnad mot behandlingen han fick i AIK.
Lukas Wernblom (f) – Trots att han ibland kan kännas något valpig, oslipad och ta onödiga utvisningar ser jag mer än gärna en förlängning av avtalet. Man måste komma ihåg att killen fortfarande är junior även nästa säsong och jag ser stora utvecklingsmöjligheter här.
Tobias Enström (b) – Tobias har nyligen blivit pappa och en flytt känns inte aktuellt, varken utomlands eller inom landets gränser. Fortsätter han att spela hockey så är det i MoDo. Här kan vi bara hoppas att inte MoDos gamla NHL-spelare lockar in Tobias i business-världen så pass att han redan nu funderar på att avsluta karriären. Bitvis outstanding i sitt spel.

Leksands IF

Kontraktsläget ser bra ut inför nästa säsong med flera tongivande spelare under kontrakt. Kontrakterade backar är Filip Johansson och Mattias ”kolan” Karlsson, och bland forwards hittar vi Martin Karlsson, Tobias Forsberg, Jon Knuts, Oskar Lang och Mattias Ritola.

Dessa bör man förlänga med:
Thomas Valkvae-Olsen (f) – En sniper av rang. Får han ett bra läge är sannolikheten stor att pucken sitter. Jag tror dock att det finns mer att få ut av den hårdskjutande norrmannen.
Daniel Gunnarsson (b) – Den storvuxna backen har en bra säsong i ryggen där han tagit ett kliv ner i hierarkin efter flera säsonger i SHL. Han har på den lägre nivån även nyttjats i offensiva situationer där det fortfarande finns utvecklingsmöjligheter.
Anton Karlsson (f) – Killen som kanske är mest känd för att ha deltagit i tre J-VM har även börjat ta för sig och producera i offensiven. Han har undan för undan växt in i seniorhockeyn och jag tycker att han tar kliv varje säsong. Han börjar mer och mer likna en komplett hockeyspelare på allsvensk nivå, och är fortfarande utvecklingsbar.

BIK Karlskoga

BIK står sig väl rustat inför nästa säsong med en målvakt, en back samt åtta forwards under kontrakt. Bland dessa spelare hittar vi Henrik Lundberg, Dennis Fröland, Gustaf Thorell, Mikael Eriksson och nyförvärvet Tor Immo.

Spelare man bör förlänga med:
Henrik Larsson (b) – Han kom tillbaka under säsongen efter en sejour i Brynäs. Har gjort det bra sedan han kom tillbaka och är spets på allsvensk nivå.
Oliver Eklind (f) – Ynglingen gör sin blott andra hela säsong i allsvenskan och har tagit enorma kliv den här säsongen. Han är helt klart BIK Karlskogas stora överraskningsspelare och i min värld råder ingen tvekan om att klubben bör behålla spelaren.

Som tredje spelare på den här listan har jag svårt att se någon förlängning som är mer klockren än någon annan. Här har vi istället ett koppel av spelare med mångårig erfarenhet i klubben där alla mer eller mindre är viktiga grundbultar även för det framtida lagbygget. Spelarna jag tänker på är Carl Berglund, Fredrik Höggren, Juliuz Persson och Victor Berglind.

Västerås IK

Nykomlingen står för en succéartad säsong och parkerar på tredje plats i tabellen. Man har redan ett drygt dussin spelare som är signade för kommande säsong. Bland dessa finner vi kompetenta spelare som Samuel Ersson, Morgan Hassel, Jimmie Jansson, Marcus Bergman, Mikael Frycklund, Lukas Zetterberg och Kalle Östman.

Spelare man bör förlänga med:
Sebastian Benker (f) – Jag tycker att Sebastian, likt Västerås, gjort en mycket stabil säsong. Han spelar med hög fart på skridskorna där poängen trillar in i ett stabilt tempo.
Jonas Liwing (b) – Veteranbacken gör alltid poäng och denna säsong är inget undantag. Sin något bristfälliga skridskoåkning till trots håller Jonas fortfarande bra allsvensk klass.
Alexander Younan (b) – Spelade i SHL så sent som förra säsongen. Poängmässigt har han personligen en ganska blek säsong men jag har höga förhoppningar om att nästa nivå i hans spel finns runt hörnet.

IK Oskarshamn

Den nya sportchefen, vem det nu blir, kommer in till ett halvdukat bord med (i dagsläget) tolv kontrakterade spelare inför nästa säsong. Bland dessa tolv finner vi Christoffer Rifalk, Isak Pantzare, Janne Kivilahti, Filip Svenningsson och Joakim Thelin. Jag är svag för lagets backbesättning som jag tycker är seriens bästa.

Spelare man bör förlänga med:
Oskar Nilsson (b) – En av seriens absolut bästa backar. Det finns garanterat andra intressenter om Oskars namnteckning och det blir en härlig utmaning för nya sportchefen att få killens signatur på kontrakt.
Jesper Dahlroth (b) – Han har mängder av rutin och är ofta säkerheten själv från sin backplats. Han gör sällan en dålig match. Likt sin backkollega lär Jesper inte heller sakna anbud.
Filiph Engsund (f) – I min bok är det givet att försöka få till ett nytt avtal med den egna produkten som äntligen fått det att lossna offensivt på allsvensk nivå. Han har en hög arbetsmoral och är stryktålig.

AIK

Stockholmsklubben har endast fyra spelare på kontrakt; Johannes Jönsson, Johan Larsson, Jacob Dahlström och Sam Marklund. Man har SHL som mål och jag tror att chanserna att nå dit landar på ca 35% när man väl står i direktkvalet mot ett SHL-lag.

Spelare man bör förlänga med:
Anton Holm (f) – Rykten har florerat om både SHL och finska ligan inför nästa säsong. Så länge inget är bekräftat vore det konstigt om inte AIK gjorde ett försök. Han har ett av seriens bästa handledsskott och med sitt sargspel och sin något tuffare spelstil skulle han även fungera i en tredjelina i exempelvis SHL.
Max Lindholm (f) – Precis som med Holm florerar ryktena även här. Han är en framtidsman som förr eller senare kommer att spela i SHL.
Daniel Muzito Bagenda (f) – Med en hög arbetsmoral och riktigt bra fart på skridskorna har han tagit allsvenskan med storm. På sistone har han även börjat få utdelning i offensiven. Han är en given förlängningskandidat, oavsett serietillhörighet kommande säsong.

Twitterflöde

UTGIVAREN ANSVARAR INTE FÖR SOCIALA MEDIEFLÖDET NEDAN