Foto: Bildbyrån/Suvad Mrkonjic

Är det bara jag som tycker det vore intressant att se vad som händer om IK Oskarshamn skulle få för sig att utmana etablissemanget genom att ta klivet upp i SHL?

Till skillnad från exempelvis Växjö och Karlskrona som spelat sig till SHL-platser i närtid kan man knappast räkna Oskarshamn under kategorin poplag. Gemensamt för dessa två lag var att man klättrade snabbt genom det svenska seriesystemet och det skapades en hajp utan dess like. Sedan dess har Växjö fått rejält fotfäste och blivit en av Sveriges ledande klubbar medan Karlskronas SHL-vistelse endast varade i två säsonger med ekonomiska bekymmer som följd.

Just nu när Oskarshamn är mitt uppe i direktkvalet till SHL råder det självklart hockeyfeber i staden. Jag bedömer dock att hajpen är mer tillfällig tack vara rådande omständigheter som ett SHL-kval innebär än en bestående hajp.

I årets andra direktkval möts 2000-talets stora jojo-gäng där både Leksand och Mora dansat upp och ner mellan serierna. Till skillnad från Oskarshamn vet dessa två lag vad som krävs, både vad gäller det organisationsmässiga och på isen. För Oskarshamn skulle det bli en helt ny marknad då man huserat i landets näst högsta serie sedan säsongen 96/97 och aldrig tidigare spelat i SHL/Elitserien.

Framförallt Leksand men även Mora har arenor som är anpassade för SHL-spel. Be-Ge Hockey Center är en charmig hall som ändå inbringar en arenakänsla. Men kapaciteten är dock begränsad och tar endast 3 275 personer.

Om man skulle lyckas slå ut Timrå och faktiskt sno deras plats är jag övertygad om att pamparna på SHL-kontoret kommer slita sig i håret. Visst, Timrå är väl inte direkt den tyngsta förlusten SHL kan få, men jämfört med Oskarshamn är det ändå en klar skillnad vad gäller historia och intresse ute i landet.

Man får även andra problem på halsen, bland annat det här med SHL:s arenakrav som i dag innebär att man måste ha 5 000 platser i arenan varav 3 500 sittplatser. Be-Ge Hockey Center sväljer som sagt var bara 3 275 åskådare.

SVÅRT ATT FÅ ETT HÖGRE SNITT ÄN 3 500

Att man behöver ha krav när det kommer till säkerhet, ekonomi och tv-produktionsvänlighet är självklara bitar. Men med Karlskrona färskt i minne där man nu står utanför SHL:s rampljus och har en överdimensionerad arena för nivån man spelar på. Den gapar allt som oftast halvtom och dessutom kostar som en SHL-arena som den en gång byggdes för.

Mot den tragiska bakgrunden Karlskrona råkat ut för tror jag det blir svårt att kräva en, med dagens mått mätt, SHL-mässig arena i Oskarshamn. Jag menar, om klubben tror sig klara ekonomiska kraven på sikt med sin arena så varför då inte låta dem försöka?

Även om det skulle dröja många år innan rampljuset i sådana fall skulle slockna så tror jag det blir svårt för den lilla småländska staden Oskarshamn att landa ett snitt mer än 3 500. En liten stad utan större närliggande städer där dessutom 50 procent av omgivningen består av vatten försvårar möjligheterna att locka folk till hallen. Varför ska man då tvingas smaska upp en alldeles för stor kostym som dessutom kostar skjortan?

I Sverige är vi uppväxta med att det sportsliga ska avgöra serietillhörighet så länge inte ekonomin fallerar totalt och man därigenom blir utesluten. Att det ska avgöras på idrottsplanen snarare än storlek på plånboken ligger liksom i vårt svenska DNA. Hoppas det får förbli så.

Matchserien står 2–2 efter att Oskarshamn utjämnat i kväll. Kommande två matcher kommer undertecknad följa på avstånd då jag drar på en minisemester till Malta. Därför kommer det även vara radioskugga bland dessa rader under några dagar.

Twitterflöde

UTGIVAREN ANSVARAR INTE FÖR SOCIALA MEDIEFLÖDET NEDAN