• Publicerat 23 december, 2014
  • Skrivet av Jacob Nyström
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån/Anna-Lena Bergqvist

Som en sista julklapp kommer här listan över Sveriges bästa 99:or. 

När det kommer till att bedöma en ny kull, i de här fallet 99:orna, handlar det till stor del att besöka olika cuper och turneringar snarare än serier. Att följa serierna hade varit i stort sett omöjligt så därför har jag under hösten besökt Djurgårdens Elitcup, Tibro Trophy, Tv-pucken och Elitcampen i Norrtälje.

När man tittar på 99:orna ska man ha klart för att sig att spelarna pendlar otroligt mycket vad det gäller prestationer och kvalité. Det kan vara väldigt höga toppar ena dagen för att sedan dala dagen därpå. Men det är precis som det brukar vara. En av de stora skillnader på ungdomshockey och juniorhockey är att spelarna lär sig att prestera på högre och jämnare nivå.

Det ska bli väldigt intressant att se hur spelarna utvecklas under våren. Framför allt ska det bli kul att följa de spelare som inte är med på listan för det brukar alltid vara någon som har en lite sämre höst men som verkligen får luft under vingarna när våren tittar fram.

Men här kommer i alla fall årets sista ”Sveriges bästa”-lista.
God jul på er!

20. Gabriel Seger, F, Brynäs
19. Ludvig Hultgren, B, Forshaga
18. Calle Själin, B, Östersund
17. Calle Ehrnberg, B, Frölunda
16. Johan Södergran, F, SDE
15. Anton Andersson, B, Luleå
14. Lukas Elvenes, F, Rögle
13. Filip Engarås, F, SDE
12. Sebastian Walfridsson, B, Värmdö/Modo
11. Algot Landin, B, Timrå

10. Max Wennlund, F, Mariestad
Kommentar: Var Västergötlands främste under Tv-pucken och gjorde bra ifrån sig under elitcampen i Norrtälje. Spelskicklig och läser spelet på ett bra sätt och kan genom fina handleder hitta framspelningar från ett trångt utrymme.

9. Karl Markström, B, Almtuna
Kommentar: Skridskoskicklig back med bra rörlighet och bra klubbteknik. Fick prova på A-lagsspel förra säsongen och varit en ledande back i Almtuna under hösten. Urtypen av en typiskt svensk back idag.

8. Philip Ekberg, F, Frölunda
Kommentar: Stor, stark högerskytt som tyvärr fick avstå elitcampen. Växte allt mer ju längre Tv-pucken pågick och var en stor anledningen till att Göteborg tog sig till final. Har ett bra skott, bra fart på rören och bra på att utmana 1-mot-1.

7. Timothy Liljegren, B, Rögle
Kommentar: Kanske den spelare i kullen med mest råtalang. Offensiv i spelstilen med bra teknik och stark skridskoåkning. Ledande för Skåne i Tv-pucken och har dessutom stått i alla turneringar jag sett honom i. Fortfarande väldigt oslipad vilket samtidigt är en av anledningarna till att det är kul att se honom spela.

6. Erik Brännström, B, HV71
Kommentar: Backtalang som gjorde väldigt bra ifrån sig under elitcampet. Syntes och framför allt hördes mest bland backarna och stod ut som den ledande backen. Kan briljera genom sin spelförståelse och spelsinne och gör medspelare bättre genom att kommunicera mycket på isen.

5. Mikael Hedlund, F, Färjestad
Kommentar: Fabian Zetterlunds lekkamrat men som kanske inte syns på samma sätt. Spelfördelare med väldigt fina handleder, vass spelförståelse och spelsinne. Bra i Tv-pucken men ännu bättre i Tibro Trophy.

4. Fabian Zetterlund, F, Färjestad
Kommentar: Tror ingen motsäger mig om jag säger att Zetterlund har innehar kullens absolut bästa skott. Beskrivits som en fys-monster av sin tränare och är också otroligt stark på isen och har också bra skridskoåkning. Utvald till Tv-puckens bäste forward.

3. Isac Lundeström, F, Luleå
Kommentar: Med en fantastisk skridskoåkning kan han ta sig igenom ett helt lag. Blandar det med en fin teknik och bra spelsinne. Var stundtals briljant i Tv-pucken och var en av de bättre spelarna under turneringen. Kommer vara en kugge i landslaget framöver.

2. Rickard Hugg, F, Leksand
Kommentar: Var en av Tv-puckens bästa spelare och visade upp fin teknik, härlig skridskoåkning och ett stenhårt jobb. Gjorde även bra ifrån sig under Elitcampen och har samtidigt visat upp sig i tidigare turneringar under hösten.

1. Kalle Miketinac, F, Frölunda
Kommentar: Teknisk begåvad med ett vasst spelsinne som glänste under elitcampen i Norrtälje och var den spelaren som stod ut mest. Var en stor bidragande faktor till att Göteborg tog sig till final i Tv-pucken. Fått en bra start i Frölunda dit han flyttade inför säsongen.

 

Målvakter
3. Linus Gidbark, Malmö
Kommentar: Har inlett otroligt bra i U16 södra och var Skånes målvakt under Tv-pucken. Gjorde bra ifrån sig under elitcampen och belönades med en landslagsplats. Bra storlek och använder sig på ett bra sätt av den.

2. Arvid Söderblom, Frölunda
Kommentar: Framröstad till Tv-puckens MVP och var nära att föra Göteborg till vinst över Värmland. Sprider ett lugn till sitt lag med ett lugnt och säkert agerande lägst bak. Gör inget överilat utan är säker i sitt spel.

1. Olle Eriksson Ek, Färjestad
Kommentar: Förstår varför Färjestad valde att inte ta in någon 98-målvakt till sitt HG. Eriksson Ek är en stortalang som redan nu rör sig och beter sig som en professionell målvakt. Stor målvakt men enorm tävlingsinstinkt och hög lägstanivå.

 

Höstens listor:
Sveriges bästa 95:or – Hösten 2014
Sveriges bästa 96:or – Hösten 2014
Sveriges bästa 97:or – Hösten 2014
Sveriges bästa 98:or – Hösten 2014

Vårens listor:
Sveriges bästa 95:or – Spring edition
Sveriges bästa 96:or – Spring edition
Sveriges bästa 97:or – Spring edition
Sveriges bästa 98:or – Spring edition