Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Tidigare under förmiddagen bestämdes kvartsfinalerna i J20-slutspelet. Juniorbloggen intervjuade tränarna i de fyra toppseedade lagen för att få hum om hur de tänkte när de valde motståndare.

Slutspelet drar igång på onsdag och spelas därefter på fredag och möjligtvis lördag beroende på om matchserierna går till tre matcher eller om lagen kan ta två raka segrar.

Linköping
Motståndare: HV71
Tränare: Tomas Montén
Hur tänkte ni när ni valde motståndare?
– I grunden valde vi HV71 för att det är den kortaste resan och med tanke på att vi har alla lag kvar i olika slutspel så var det ett bra alternativ. Sen har det så klart varit väldigt bra matcher mot HV, det är ju lite derbykaraktär, så det är tuffa matcher vilket vi känner är viktigt.

Vilka positiva detaljer tar ni med er från åttondelsfinalen?
– Jag tycker att de offensiva delarna var positiva. Vi har haft problem att producera men i åttondelen gjorde vi åtta mål på två matcher vilket var positivt. Av dem så var tre mål i powerplay vilket är en spelform där vi haft problem. Men åttondelsfinalen var en bra väckarklocka. AIK var bättre än vad jag hade förväntat mig och spela mer fysiskt och tuffare än vad jag trodde.

Vad behöver ni förbättra?
– Vi gick på någon kontring för mycket tycker jag. Vi måste se till att vara lite strikta och noggranna defensivt som vi var i grundserien. Ibland var det lite för öppet och vi var lite för ärliga och ville satsa lite för mycket offensivt.

Hur ser skadeläget ut i truppen?
– Vi har lite frågetecken. Petter Hansson fick en smäll borta mot AIK. Han undersökts idag och detsamma gäller Mattias Karlsson. Han ska till tandläkaren imorgon. Han fick en klubba på käken. Han spelade klart men fick lite problem med tänderna. Sen har vi ju spelare i a-laget i bland annat Gabriel Carlsson och Henrik Törnqvist. Så de kan vi inte använda så länge a-laget spela.

Modo
Motståndare: Frölunda
Tränare: Tomas Högström
Hur tänkte ni när ni valde motståndare?
– Vi prata egentligen igenom alla lag. Linköping tog ju HV vilka var intressanta för oss då vi har bra resultat med dem under säsongen. Vi hade Rögle på tapeten och vi visste egentligen inte vad vi skulle välja men tillslut blev det Frölunda.

Vilka positiva detaljer tar ni med er från åttondelsfinalen?
– Framför allt vinsterna. Sen har vi ett bra anfallsspel, bra kombinationer och många fina mål om man säger så. Sen tar vi med oss vårt spel med special teams som kommer vara avgörande ju längre fram man kommer.

Vad behöver ni förbättra?
– Vi behöver komma upp på en högre nivå överhuvudtaget. Jag nöjd med vinsterna mot Timrå men jag är inte nöjd med prestationerna.

Hur ser skadeläget i truppen ut?
– Det är helt skadefritt i truppen så just nu känns det fantastiskt bra. A-laget är också skadefritt som vi har just nu tränar även Victor Olofsson med oss.

Skellefteå
Motståndare: Rögle
Tränare: Lars Marklund
Hur tänkte ni när ni valde motståndare?
– Vi hade Rögle och Färjestad att välja på och det är två bra lag och vi har delat poäng med bägge lagen. Det var hugget som stucket om vilka vi skulle välja egentligen och i slutändan var det resan som avgjorde i och med att vi kan ta flyget ner till Ängelholm.

Vilka positiva detaljer tar ni med er från åttondelsfinalen?
– Vi tar med oss att vi orka hålla i spelet. Det var tre tajta matcher mot Luleå men vi vågar spela hockey fast att de är tätt.

Vad behöver ni förbättra?
– Kampen inpå kassen, att vi gå mer rakt på mål och att vi behöver mer trafik framför målet.

Vad vet du om Rögle som lag?
– Det är skicklig som vi möter. Nu är det ju bara åtta lag kvar så det är bara bra lag kvar egentligen. Men de har några duktiga spelare och spelar med bra fart så det kommer bli tajta matcher.

Djurgården
Motståndare: Färjestad
Tränare: Patrik Klüft
Ni fick ju inte välja motståndare utan blev tilldelad Färjestad, hur ser du på motståndet?
– Det är ett lag som har växt och växt under säsongen. Vi har mött dem två gånger och har lite koll på karaktären på laget och spelarna. Men det är bara ta tjuren vid hornen och köra.

Vilka positiva detaljer tar ni med er från åttondelsfinalen?
– Vi hade ett bra tålamod i första matchen. Sen i andra börjar vi rätt dåligt men åt oss tillbaka in i matchen. Sen var det en mental smäll när de kvitterade i tredje perioden men vi hämtar oss från det på ett bra sätt och det är en styrka vi har.

Vad behöver ni förbättra?
– Vi ska göra det vi är bra på vilket är vårt spel med puck. Sen kommer det att avgöras i försvarsspelet och hur noggrant det är.

Vad har förstärkningarna av a-lagspelarna betytt?
– Det är ju spelare som har spelat SHL hela säsongen. Ollas Mattsson har visserligen varit med oss ganska mycket men det ger ju ytterligare en dimension. Robin Norell blev skadad efter tre byten borta mot Rögle och vi får se vad som sker där men vi avvaktar dag till dag och vecka till vecka.