Nyheter
Slutspelsklart i KHL – här är rekorden och svenskbedrifterna från säsongen
ANNONS

Eftersom min kollega Robert Pettersson är ledig i helgen har det fallit på min lott att summera KHL-säsongen. Den tog nämligen slut igår, och det har blivit dags att inleda slutspelet. 

Till att börja med kan vi be en stilla bön för stackars Jokerit, som tar sig an storlaget CSKA Moskva. Det finska laget slet sig in i slutspelet, fem poäng före jagande Sotji, men tvingas nu möta konferensvinnaren redan i förstarundan. CSKA vann konferensen före SKA St. Petersburg. Mellan de båda lagen och trean Dynamo Moskva skiljde det 25 (!) poäng.

SKA får i stället för Jokerit möta Vityaz, som gör sitt första slutspel. Med andra ord lär de få en bekväm resa till konferenssemifinalerna. Dynamo Moskva möter Torpedo och Lokomotiv möter Dinamo Minsk i de övriga konferenskvartsfinalerna i väst.

I öst var Metallurg överlägsna. Det regerande mästarlaget var 15 poäng före Avangard Omsk och Ak Bars Kazan. De får därför möta det kinesiska skrällaget Kunlun i den första slutspelsrundan. Kunlun tog den sista slutspelsplatsen från Sibir i kraft av fler segrar. De slutade nämligen på samma poäng.

I övrigt får vi se Avangard – Admiral, Ak Bars – Salavat Julajev och Traktor Tjeljabinsk mot Barys Astana.

REKORD, REKORD, REKORD!

Det var en rekordfylld säsong. Sergej Mozyakin blev ligans störste genom tiderna när han noterade 85 poäng under säsongen. Därmed raderade han ut Aleksandr Radulovs tidigare rekordnotering på 80 poäng.

Dessutom sköt ryssen ofattbara 48 mål (på 60 matcher), och krossade i och med det Steve Moses tidigare rekord på 36 mål.

Det här var också en säsong där Ilja Kovaltjuk visade sin kvalité på fullt allvar. Superstjärnan var tvåa i poängligan med sina 78 poäng. Vadim Sjipasjov slutade trea med 76, Nikita Gusev följde med 71 och Jevgenij Dadonov avslutade topp-fem med 70 poäng.

27 poäng skiljde mellan den tidigare Färjestadsbacken Chris Lee och tvåan i backarnas poängliga. Med sina 65 poäng slog han Kevin Dallmans tidigare poängrekord för en back på en säsong. Dallmans rekord på 58 poäng stod sig i åtta år. Han blev dessutom bästa icke-ryss i poängligan, med sin fina sjätteplats totalt.

Kirill Kaprizov slog Jevgenij Kuznetsovs poängrekord för juniorer. JVM-kungen sköt 20 mål och spelade fram till 22 – på blott 49 matcher.

Det kunde också ha blivit ett rekord för Linus Omark, men en skada förstörde svenskens chanser. Med fem matcher kvar behövde han sex poäng för att passera Tony Mårtenssons rekord på 61 poäng, men en skada förstörde Omarks chanser. Han blev dock förste svensk att nå över 40 assist på en och samma KHL-säsong, och får åtminstone trösta sig med det. Dessutom blev han topp-tio i poängligan.

Han lär inte spela något mer under säsongen, om inte Salavat Julajev går en bra bit i Gagarin Cup-slutspelet.

Lite i skuggan av Linus Omark gjorde Richard Gynge en kanonsäsong med sina 24 mål, vilket gav honom en åttondeplats i skytteligan.

När börjar då slutspelet, undrar ni. På tisdag! Följ mig på twitter @manskarlssonyao

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch